1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.574
    Не ми кажа кај кого, само датум, време и место.

2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    Со Соња зборуваше?
    Ок е сестрата. Или сте кај Беким или Игор.
    Одлични се и двајцата. Веќе ти кажале краток е прегледот. 30 секунди.
    Не е пожелно да влегуваш. Бебето лежи, и со апаратче му ги гледаат очињата. И нормално плачат.
    Обично накај 11 сме оделе. До 12.30 сме готови.2 пати капки ставаат во ходник за зениците.
    Не се секирај. Кога ќе видиш какви минијатурчиња има од бебенца ќе се стопиш :hug:.

На IRBBB и Tiny Love им се допаѓа ова.
  3. Doctor25

Doctor25 Нов член

Се зачлени на:
    29 септември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Мајки дали има некоја искуство со акутно белодробно затајување и реанимација на новороденче? Родена е пред 3 дена 35+5 недела .Вчера ја реанимираа, стабилна е сега но не можам никако да се смирам.

4. Macemece

Macemece Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2022
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    34
    Majki po kolku ml im davate na vasite bebinja od 3 meseci? Nie za 1 nedela ke bideme 3 meseci i pie po 60ml mleko ,inace na kilaza e okolu 4kg i nesto . Nasite bebinja se pomali i so pomalo zeludnice i ne znam dali mu e dovolno ili malku e, ako ima nekoj so slicno iskustvo bi zamolila za sovet

5. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    5.414
    Дали доиш дополнително? Колку пати по 60мл пие?

Според формулата 150мл на 1кг значи треба да пие околу 600 мл млеко севкупно во деноноќие.
    Моето на пример исто предвреме родено некаде од втората недела пиеше по 60мл.

Колку напредува месечно?

6. Macemece

Macemece Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2022
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    34
    Najcesto se odmolzuvam i taka mu davam moe odmolzeno i go drzi okolu 2h ili adaptirano po 60ml i toa go drzi okolu 2ipol do 3 casa . Go stavam i samo da cica megutoa po 1 saat cica i za 1 saat e pak gladen .na pedijatar sme na 26 tek ne znam dali sama da mu dadam poveke zosto cesto znae da mi bljucne da ne mu go opteretuvam zeludniceto

7. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    5.414
    Штом е комбинирано со доење, тогаш веројатно може и таа количина да е доволна. Кај мене беше на Ад само без доење.

8. katule

katule Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2009
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    107
    Мене ми кажаа дека ако не му е доволно млеко тоа ќе плаче нема мирно да спие. И ако си напредува нема потреба за загриженост. И јас исто многу се плашев. Тоа си се буди кога е гладно. И на пример на моето ни 1мл плус ме можам да и дам, ќе ми поврати. Затоа колку шо сака тоа толку, не со форсирање

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.574
    Дури сега прочитав, случајно. Не ми стигнала нотификација. :|

Да, кај Соња закажавме. Бевме на преглед. Жената е префина, само шо е преоптеретена со обврски. Инаку го прегледа д-р Беким, сѐ е во ред.
    Ни останува уште контрола на ехо на мозоче.

Ехо на срце проверувавте? Никој не ми спомнал, ама си велам на сите прегледи и тоа да направам.

На sani99 и brm_brm им се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    Да правевме.
    Во систина кај доктор Драшко. Топла препорака.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.134
    Ќе го видиш сама јас давав колку што ми кажуваа но малиот стануваше немирен помеѓу тие три саати и се будеше почнав да давам по повеќе и се смири. Пробај направи повеќе еднаш ништо не губиш јас најчесто зголемував навечер потоа постепено и преку ден

На Macemece му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.095
    Здраво мајки. Кога почнале да седат вашите бебиња? Дали сте им помагале да седат? Вежби? Родена е 33 недела сега корегирани 5 месеци а сама да седне не. Со перници околу седи ама млитаво

13. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    5.414
    35та недела е моево. Од 6 месеци добивме дозвола да седи (реални, не корегирани) и може за месец после тоа се навикна и без поддршка. Се случуваше ако подаде рака кон играчка подалеку што е да падне лево/десно или напред.

Нека е почесто на земја, на стомаче, да зацврстува мускулатура.

Исто ни кажа нас ортопед никако потпирање со перници и играчки. Со раце да се придржува додека седи со благ притисок на колкчињата или предниот дел од ногата малку под препони.

Значи седиш зад бебето и во делот што го означив со црн круг прикрепуваш. Не да се потпира тоа комплетно на тебе.

IMG_20231018_212004.jpg

Последна измена: 18 октомври 2023
    На DoubleK, Cence и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Моите се родени 30та недела сами почнаа да седнуваат на 8.5 месеци реални, корегирани 6.5 месеци. Ништо не и правев освен доле на под што ги ставам и сега секојдневно. На почеток бев скептик со тоа ставање на под, ама дефинитивно тоа е најдобрата работа за моторичкиот развој на децата, моите сами се научија да лазат, да седнуваат, да се исправаат да одат покрај мебел, да се префрлаат од едно на друго место, до сега 11 месеци се и уште си продолжуваме играње доле на под по цел ден, плус посигурно е. Мој совет само тоа правете и ќе видиш како самото дете ќе си направи се, без вежби и потпирања со перници и чуда.

На Proletno, DoubleK, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    660
    Како сте, како е бебче?

16. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.134
    Мојот е 32 недела од 5 месеци хронолошки подаваше рачиња за да го подигнам во седечка, после го потпирав , сам прв пат седна на контрола кај ортопедот на 8 до тогаш рекорд му беше 5 секунди и од тогаш седи сам ама не е за оставање зошто кога ќе се умори паѓа.

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.095
    Fala vi majki na site, tuku se stresiram

18. Macemece

Macemece Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2022
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    34
    Zdravo , i moeto bebe e prematurce pa moze li da mi kazete koj gi kazuva tie koregirani nedeli?

19. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Сама ќе си ги пресметаш. Моите се родени 30та недела, два месеци порано и според тоа колку имаат од како се родени ги минусирам тие два месеци и тоа и е корегираната возраст. А вака стручна проценка дефектолог прави, на колку одговараат деца спрема нивниот развој.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.095
    Нели 30 недела е 10 недели порано? Или до 37 се рачуна? Ако може објаснување и јас да си пресметам сакам