1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. mellow

mellow Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    69
    Фала што ме помисли.

Не не пуштија заради жолтицата,а и повраќа по малце млекце..
    Не сака да цица,а јас веќе мастит фаќам,почнав да се одмолзувам.
    Цело време е успано..

Пак плачам денес,едно што не знам што да мислам,друго што не можам да издржам во болница...

2. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    487
    Znam deka e ednostavno da ti kazam ne se sekiraj, ke bide se vo red, tebe kup misli ti pominuvaat niz glava. No veruvaj mi, se ke si dojde na svoe mesto.
    Ke go pisam nasiot slucaj, i pokraj toa sto bebka ne bese predvremevo rodena.
    Se rodi vo 38ma no so mala rodilna tezina, 2310, apgar 8/8. Pedijatarot odluci deka treba da bide vo toplo krevetce dva dena poradi adaptacija. Najdolgite dva dena vo mojot zivot. Za tie dva dena probaa mlekce da i dadat, 1ml, go povrakase. No i toa pomina, se sekavam koga ispi 5ml mislev go osvoiv svetov. Dodeka da trepnes ke pie po 100ka :D
    Normalno e deka e uspano, deka ne saka da cica, no poleka se ke si dojde na svoe mesto. Ti izmolzuvaj se, super ke bide ako moze tvoeto mleko da i go davaat.

На H.VAGA, mellow и IRBBB им се допаѓа ова.
  3. mellow

mellow Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    69
    Јас толку се радувам кога ќе ми ја донесат будна намерно и само што ќе ја земам да ја дојам,ќе погледа малце и одма ми заспива...

И јас сум породена во 38ма ,е сега малце повеќе ме секира и тоа што повраќа...

Ама и педијатарот ми рече дека е најдобро за неа да ја исончаат ,наместо да отидеме дома па да ја развие жолтицата... Резултатите не биле многу лоши од крвната слика..
    Најлошо е што јас психички паѓам и плачам цело време а ми фали и другото дете и така...
    Само да биде се со добро..па ќе издржам некако...

4. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    487
    Znam majka, veruvaj potpolno te razbiram. Od zolticata dopolnitelno se uspiva. A toa sto povraka, i treba vreme da pocne da go prifaka mlekoto.

На mellow му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    763
    Мајки, предложете физиотерапевт во околината на Аеродром, Ново Лисиче?

6. Cvekence_4ever

Cvekence_4ever Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    15
    Majki zdravo, po kolku ml Ad im davate na vasite bebinja od 4ipol meseci i kolku obroci imaat dnevno?Moive imaat 6 do 7 obroci na den, im davam po 90ml i ednas vo denot 120ml.Edniot bliznak mi e 6kg, drugiot 7kg. Nasite bebinja se pomali i so pomalo zeludnice i ne znam dali im e dovolno, ako ima nekoj so slicno iskustvo bi ve zamolila za sovet.Isto taka sakam da se konsultiram vo vrska so Ad mlekoto, seuste sme na Aptamil premature po preporaka na pedijatar, toj veli bidejki dobro naprednuvaat da ne go menuvame vo Aptamil 1, da go pijat do 6m Aptamil premature, i sega ne znam dali da im menuvam vo Aptamil 1 ili da si prdolzime pa da menuvam koga ke napolnat 6m.Vi blagodaram

Последна измена: 28 јануари 2024
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    мајчин дом одевме ние.

На Cence му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Здр ај ве молам за мислење му правев ехп на мозпчето ми рекоа дека е се во ред со бебето и акп сакаме за секој случај да офиме пак за незнам колку месеци, јас мидлам дека нема потреба затоа што детето добро си се развива за негови месеци прави се. И лажав на докторката кај што одам па рече добри се резултатите неморате да одите после на другата контрола ми вика одите ако не детето е се супер ама ако не одите ај кажете ми мислење ваше.

9. Sweet969

Sweet969 Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Zdravo majka, ne pravev I jas po vtor pat. Pravev eho na mozoce koga imase 4 meseci, mi rekoa dojdi povtorno na 6 meseci se bese vo red isto kaj dr Palcevska vo Sistina. 33 nedela roden.

10. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Kaj mene e roden tocno na dato i vo 40 nedela tocno ama bas tocno na termin napraviv kontrola i mi rekoa db e vo sitina ama za sekoja sigurnost dojdi, koa bev kaj pedijatarot mi rece db e ne odi posle na dr kontrola vika se si e vo red masala so bebeto rasne i se ama vika odi snimaj go pak i planiram da ne odam neznam kazete mi mislenje.

11. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    6.415
    А зошто на терминско бебе правено ехо на мозоче?

12. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Radi toq sto ne zaplacelo odma mislam i nesh dr kqza ama koa bevme doktorkata vo sotina kz se e vo red

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    6.415
    Одете кај Наталија

14. Branko33

Branko33 Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2024
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Hgb ni e 126 dali e ok

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.723
    Да

16. Branko33

Branko33 Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2024
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Bese ni 139 se razbolevme padnal 126 dali e ok

17. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    911
    :l:Поздрав, чисто сакам да се консултирам со вас. Син ми се роди 38+3 меѓутоа со килажа 2800 и излеговме од болница 2700- апгар 8/9. Додека да се средиме со цицање- имаше потфатено јазиче кое го сецнавме и плус првите две недели многу беше поспан пиеше аптамил прематур и мое молзено 7/8 пати на ден. Сега од 7/8/9 недела веќе повеќе цица и во секој подој му додаваме дали АД или мое молзено 45 мл или 30 зависи- ова требаше бидејќи кога го сецнавме јазичето се обидувавме да фатиме ред со цицање он не креваше на килажа таа недела, недела и пол и затоа мораше додаток. Од денес тераме 10та недела околу 4 кила и 100/200/300 веќе треба да сме… приметувам како поминува времето се повеќе и повеќе влече во цицање

Не пие повеќе од 80 мл на подој кога не цица… бебиња на негова возраст пијат мн повеќе ама он се задоволува со толку… дали некој има како моето искуство? Јас имам млеко меѓутоа не молзам повеќе од 80- толку пие и он. Вака супер си напредува освен што е поситен. Се роди 51цм сега треба да е веќе 54/55.

секое искуство е добредојдено :l:

18. minipani

minipani Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    16
    Mamicki zdravo.
    Sisenca, cucli za predvrme rodeni bebinja da mi preporacate? Nie sme eden mesec a rodeni vo 7ipol mesec

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.723
    Јас користев dr.browns, имаат цуцли и за прематурчиња.

20. minipani

minipani Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    16
    Od kade go kupivte?