Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    12.143
    Предвреме родените бебиња се најголемите херои и искрено да ти кажам, нај напредните бебиња што ги имам сретнато. Во 31ва се роди на другарка внучето, денес има година и пол и никогаш нема да кажеш дека е пред време родено, исто имам познаници во 29та родено, има мислам 8 години сега, машала, буце колаво е, нема да ти се верува дека е родена 1300гр. Така да ќе се изненадиш од твоето кере. Сакам да ти кажам да се опуштиш и да не ја брзаш никаде, моето е терминско родено, па кога ќе сака она тогаш ќе си ги постигне сите работи. Еве вчера прв пат се сврте обратно, 7 месеци сме, само на едната страна се вртеше до сега, и тоа ретко, не сака да се врти, сака да седи. Ич немој да се плашиш, се ќе си направи кога сама ќе посака.:hug:

На H.VAGA, Izzy_0504, Ladyme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    1.377
    И јас да се надоврзам на Феникс, @Ladyme без грижи се ќе совлада кога ќе биде спремна. Мојата е 36+1 па мислам до месец ипол два очињата не и ги видов само и беа затворени. Колешка моја има внук 27 роден, висок, свири на гитара нема да речеш дека е роден толку рано. Уживај колку што можеш повеќе без никакви мисли и грижи, многу брзо одат деновите и многу брзо растат :hug::l:

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    638
    Леле ајде малце позитивно и уживај со бебка.Има време ќе прават се што треба.Важно живи ,здрави да бидат.Мораш да се опуштиш малце.Јас на тоа не ни мислам ,редовни прегледи за се што треба,да малце почести се ама тоа е ќе истераме и тоа.Еве денеска на очно се видовме со другарката наша што е исто родена 26 недела.Постара е од нас голема девојка е веќе се прави се смешка,пее ,гуга,а моево се изнаспа претоа изеде 80мл млеко

На LiquidLuna, Ladyme, Feniksgirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    697
    Девојки здраво. Бебето не ми јаде. Две недели старо, родено во 36 гн, денес на контрола ич не напреднала. Морам да ја оставам да прегладне за да јади, и пак максимум 20 мл ќе испие. Помагајте што да правам?

5. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    365
    На доење сте или на ад? Да не не и одговара формулата ако сте на ад?

6. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    697
    Комбинирам, новалак и одмолзено бидејќи нема сила да цица. Ама проблем е што не може повеќе од 20мл, повраќа и престанува со цицање.

7. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    638
    Исто 26 недела предвремено родено кога дојдовме дома само спиеше ,а слабо пиеше млеко.Кај нас беше период од 5 дена со молење за да пие млеко.Давај и почесто одмолзено млеко а ад на 3часа.Ако спие буди ја ,штипкај ,соблекувај ја.Мислам дека цело време бевме со шише.Исто провери хемоглобин,некад знаат со низок хемоглобин да немаат сила.Нас не пуштија со 104 по 2 недели со малтофере го качивме на 113.

На Meddy и Ladyme им се допаѓа ова.
  8. mellow

mellow Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    70
    Мајки кога ставивте мрп?
    При испис ни кажаа дека поради трансфузија на крв до 6 месеци да не прима ниту една вакцина. Сега е 18 месеци ги ставивме со време полека сите. Следна е мрп.
    Се плашам.. ве молам за искуства и совети

9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.858
    Мајки, незнам дали има некој слично искуство, се буди навечер хиперактивна, задишана, прета нозе раце, пие млеко и не е мирна се засркнува како прегладнета да е и после јадење исто продолжува и тешко заспива ... а пред 3 ипол ч јадела. Истово и навечер пред легнување може да се случи да е хиперактивна и задишана и не е само пред јадење, па да се смири кога ќе дојде храната. А не ја стимулираме нешто, све ни е тивко дома, и се буди во тивко. Не сум разговарала со педијатар за ова, сега зачести така. Дали е период незнам.

10. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    2.595
    Да не и е жешко ,може од тоа да се задишува...

11. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.858
    Гола е по боди на бретели ништо друго и памперсот. Отворив прозор и ајде дуваше ветерче да се олади собата и вртев кругови низ стан како коаличе на рака ми беше ставена. Се искарав со мм од 2 до 6 не заспа детево. Дека така била активна уште и се јадело донесе и уште 30ка кај 2 ипол и ја изеде, а во 2 јадеше 120ка и детево неможе да ждригне, ја мачи стомак ај ја заспав од шетање низ стан ја ставив во креветче почна да стенка да крева нозе исповрати ... и остана будна и јас диазепам и у другата соба му ја оставив, ќе шизнев он си заспива одма, кај 3 беше кома јас со неа се оправам дете прета не заспива мислиш ден е. Преку ден средувај ја неа, средувај дома, јадење и уште навечер да сум будна и да паднам у депресија да се пореметам. И замина на раб љути искарани.

12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    12.143
    Дали пушташ white noises? И која недела сте?

13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.858
    Пуштам Феникс пред заспивање како да не и делува, имам мече од чико па тоа една лалабај има тивка па таа ја пуштам. Уште два дена сме полна 10 та. Вака ми правеше претходно еднаш во два три дена, сега е многу често да е хиперактивна вака.

14. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    638
    Јас кога е кенкав не сака да спие го ставам на стомаче го нагледувам додека не заспие цврсто и послем го враќам во креветче.Исто за нас е спас philips nicu soothie цуцлата за предвремено родени дај му ја и заспива .Пробај на стомаче ама нагледувај ја дека на Оинт кога се плачливи ги ставаа на стомаче и тапкај ја по газето.

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    5.923
    Какво ад давате? Мене од се што читам ми личи дека се мачите со рефлукс. Дали ви препорачаа анти-рефлукс формула? Како сте со грчеви? Едниот од близнаците знаеше така да претка со нозе и испушта звуци во перидот кога ги мачеа гасови и грчеви, ама ова со задишувањето не сум сигурна што може да биде. Можеби да ја снимаш кога ќе прави така и да покажеш на педијатар?

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.858
    Веци ја ставам и не ја смирува во тој момент.. чекам зошто почнува да плаче, ја галам по грбче ја тапкам, цуцлето и го давам и она дига глава ја ниша се исправува, дури сама еднаш се врати на грб крева нозете. Све сум пробала, а со сила да ја држам на стомак ќе се унервира па почнува да плаче и ај викам да не ја наљутам па ич да не заспие. Тие моменти и се тешки.. филев рече надразнет е нервен систем не е доволно развиен и незнае како да се контролира од глад ама мислам и рефлуксот плус и прави.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.858
    Од почетокот му зборам на мм, има детево рефлукс, кога цицаше устата цела и се прави како пликови после се љупат неубаво цица, а нема проблем со јазичето ја гледав што викаат подврзан јазик, и одкако јаде ќе ждригне и она има како шлајм во грлото, читав дека тој мукус се создава како резултат на рефлуксот за да не се враќа млекото, а и отежнува во дишењето, колку и да ја држиме после јадење враќа кога ќе ја легнам, зедовме антирефлукс коса таква ама се лизга и не заспива на неа, не и е згодна. Млекото е аптамил прематур, и јас тоа мислам неможе детево да е гладно толку, мн е мало, а има постојана желба за храна станува после сат време пример од јадење ако спиела и она одма бара храна, несака цуцле, водичка ќе и дадам малку ќе заќути, и пак после борба за храна. Да е гладна нема да го повраќа после, можеби рефлуксот и прави таква потреба. Ќе ја снимам следно и ќе му покажам на филев, само несакам да ја ставам на терапија за анти рефлукс од сега (facepalm) знам што нус појави си носи со себе тоа. Барем за лекови знам ако друго незнам.

18. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.821
    Допаѓања:
    2.713
    Да ја ставаш на малце поткрената да спие ради рефлуксот.Јас мака видов невидена со моите и на крај им сменив млеко што го пиеја во болница хип комбиотик со аптамилот мака видов невидена прво прематуре,па комфорт,па лактозе и на крај си земав хип.И мене Филев ми викаше да неменувам Аптамил ама од апамилот ми вараа млеко на саат ипол до 2 беа мртви гладни.И држи ја подолго ако треба додека не се иждрига

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.858
    исто една мајка друга ми рече за хип, ќе зборам со филев, и испитав интолерантна е на лактоза плус и ставаме колиеф... ама аптамилов општо читав има некои ексипиенси додавани демек анти рефлукс а го заробуваат повеќе воздухот и повеќе гасови имаат и кила и се направи на папучето од грчење. Ќе сменам обавезно млеко. Мора да се проба не иде вака дете се мачи.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    11.551
    Лејди те зачитав...ждрига откако ќе испие млеко? Мојава никогаш не ждригаше после доење, по 40 мин сум ја држела, преретко беше тоа. Мислам научи да ждрига кога почна со вкусови. Бљуцкаше до кај 4ти месец. Исто така и се направи како кила кај папочето од вриштење, страшни грчеви имаше до 3ти месец.

Како се испитува тоа толеранција на лактоза? Тогаш не обрнав толку внимание, лакома беше мн за цицање и со грчеви страшни, сеа си викам да не имала и она некоја мака..по што др приметуваш дека има рефлукс?