Е како предвреме родено со полна 37 ма?Мојата е точно на 38 ма недела, со буквалнооо истс тежина како твоето и со иста исписна 2600 грама.За месец дена качи 1200 грама само со доење. Мн малце напредувате.Можеби е затоа поспана и летаргична.Евентуално жолтица да има.Давај и ад ако немаш млеко и готово.Битно е да напредува, сега најпотребно и е да оди килажата нагоре.
Здраво Мајки Би сакала да ве прашам за развојот на бебињата Кога почнаа да кажуваат чао,браво Кога почнаа да зборуваат, да проодат. Мојата е родена 33 недела наполни корегирани 8 месеци така е 9 и пол месеци но неуште не кажува чао,браво Ја учам по цел ден но никаков резултат. Веќе сама седи ,се обраќа од грб на стокам и обратно. Вика мама,тата ба Пупа ама знам дрка е без значење
Па супер е, рано е за чао и браво. Мојава е 8+ правеше браво ама не дека е значајно, па сега прекина, и здосади изгледа. Супер си е, ништо нема.
Ти благодарам Мене едни црни мисли ми доаѓаат, само и анализирам движења, зошто така прави ,ја споредувам со првото дете а тоа ми беше терминско и многу се разликуваат
Здраво мајки Дали некоја има искуство со државна или приватна градинка во Аеродром? Треба да го запишам бебето, за некој месец ќе треба да тргне со направени 8 месеци, па ми е страв дека прематурче..
Мајки по колку ви креваа бебињата првите три месеци? Моите се родени 34+4, сега се осум недели и уште сме по 15 гр на ден. Се хранат со ад.
Ние сме 26 +2 кај мене бебе креваше по 45гр што е многу и за 26 дена качи 1340гр,па ни сменија млеко од прематуре на аптамил комфорт.Пиевме послабо млеко наместо 4 дозерки за 120мл педијатарот рече со 3 дозерки.Сега сме добри за 1 месец качи 850гр.
Хмм изгледа прематуре е покалорично баш за да креваат повеќе. Ние пиеме анти рефлукс ради рефлуксот што го имаат и може затоа помалку качуваат
Да прематуре е покалорично затоа ни сменија.Може да е заради рефлухот.Мојов само на млеко мисли и затоа млекото му се прави послабо за да не качува многу.
Кој доктор ви рече да давате разредено млеко? Малце ми е чуден советот зашто на сите упатства пишува да се дава точно како што е препорачано затоа што може да се појават несакани последици, да сменат млеко разбирам, да даваш помалце млеко пак разбирам ама разредено, прв пат слушам и те молам да побараш второ мислење. Второ, моиве првите 3 месеци качуваа по кило и пол исто на прематур беа, никој не ми кажа дека е тоа проблем. После 3тиот месец намалија со качување а при тоа повеќе млеко пиеа.
Ние сме екстремно прематур затоа што сме родени 26 недела.Со консултација од Док Филев,Неонатологот на детска и док Симонида Систина треба да качува месечно до 1кг.Он за 26 дена качуваше 1340 гр што е премногу за него и станува млитав.Затоа рекоа 120мл со 3 дозерки и немавме проблем качивме само 860гр.Сега сме на 150мл со 4 дозерки ,каде ако поврзе во денот спиење од 5ч може да се даде со 5дозерки.
150ml pie?...nie sme prematurce vo 34 nedela i doktorkata marina vo remedika ni kaza najmnogu 90ml da pie sega za sega...3 meseci sme imame 5 150kg a se rodi 2250 izlegovme so 2020...da ne mu davame kolicinski mnogu da se rani na 3 casa dokolku megjuvreme place caj da sme dale
Нас кога не пуштија од интензивна веќе пиеше 50мл.Прпдолживме со 60,па почна сам да бара повеќе педијатарот рече 90,па пак послем 1 месец почна да бара ајде 120.Моево дете чај не сака и бараше да јаде на 2ипол до 3часа прематуре.И затоа сменивме на аптамил комфорт каде веќе издржува 4ч и повеќе.Деновиве сме на 120 до 150мл.
Моето е 32ра недела родено 2040, ми ја пуштија 2200, сега сме 4 месеци и 3 дена 6100г 63цм, пие 180ка на 4ч. Тоа е најнормално исто сме кај Филев, ама нормално качува и си бара храна, спие цела вечер од 9-11ч зависи како. Мене марина ми правеше филмови на два ипол месеци давај 200мл вода требала да пие 70 мл млеко да не и давам повеќе. Вришти дома дете тогаш 90 мл пиеше и зголемивме на 120мл сами и си се нормализира дете. Си зголемуваше нормално по 35-37г дневно. Бев во центар за развој бебе ми е 5+ во све, нормално е дека мора бебето во одреден месец да се спои со своите врсници родени со нормална килажа во 9ти месец. Ако ти бара дете давај млеко и на кутијата пишува. формула за прематурче е Тежина во кг *180 мл = мл поделени на 6. Кај другите деца рачунаат Тежина во кг *150мл = мл поделени на 6. Филев ни рече нормално е бебе да расте побрзо сега ама све во границите на нормалата. Како зголемувам мл така поретко јаде.. ние сега на 5 хранења сме дојдени. Таман кога ќе биде 5 месеци бебе ќе треба да почне со храна.
Лејди, а не почна ли веќе од месецов со вкусови? Нели од полни 4 се почнува по малку со одредени типови на зеленчук и овошје? Или дека ти е предвремено па не смееш сеуште? Моите се 36+6 и за тој еден ден ги водат предвремено, ама планирам со полни 4 да почнам и со вкусови.