На отпусно писмо ми пишуваше и си се јавив ми рекоа август да има барем 4 месеци бебе и така закажав термин. Матичниот само не праша дали сме биле му кажав дека сме закажале.
Мајки како е развојот на бебенцата ваши во однос на возраста? Дали се случуваат по родилна возраст или корегирана? Или некаде помеѓу? Моите се два месеци, она што досега сум приметила е дека се некаде на пола помеѓу родилната и корегираната визраст
Ние за раст и развој одиме кај Валентина Дуковска на клиника.Она ни кажа ќе се водиме по корегирана возраст 2 месеци и 7 дена сме корегирана и дека не треба да се форсира еднаш бевме кај нејзе до сега ,следен месец сме пак.Неонатологот на детска го води 3ипол месеци според однесувањето и моториката.Да ти кажам искрено измешано ми е се.На физикална исто физиотерапевтот го води 3 месеци .Различно е кај секој док ,важно да си напредуваат.
Ve molam dali imate iskustvo Moeto bebence se rodi vo 34+3 g.n Sve bese vo red Seuste e na nega no ne vo inkubator Celo vreme go drzat na kislorodna poddrska na 0,5 so ne e mnogu no sepak ne moze Uste da mu go trgnat skroz Snosti imase kriza vo disenjeto i hitno mu napravia rengen Se pokaza neka malku nesto ima na plukata , i sabajlevo doktorkata rece deka verojatno ima slajm Koj nema sila da go iskasla Sega ke mu stavat sonda za taka da go hranat nekoe vreme dali imate nekoja slicno iskustvo da spodeli Mnogu mi e tesko
ne se sekiraj majka ke bide se dobro...isto i nie se rodivme 34+3isto ne bese vo inkubator samo na kislorodna podrska 6 dena pa go trgnaa morase uste 3 dena da lezi poradi zoltica...se si e vo red eve go vlegovme vo 4mesec
dobar den majki...nekoja iskustvo da go nosela bebeto na gastroenterohepatologija.....predvreme rodeno 34+3sega sme vlezeni vo 4ti mesec
Баш те мислев како си и дали се породи, јас се изгубив во време и простор а за форумов пак ич немам време. И моите имаат рефлукс, кај едната поизразен и таа пиеше Аптамил прематур и напредуваше по 300 грама неделно ама многу се мачеше со тоа млеко. Сега сме на новалак АР Дигест + ама многу течна столица имаат. Дај пиши како се снаоѓаш со две, претпоставувам ради рефлуксот не можеш сама да ги раниш. Тоа ми е најтешко мора да имам по некој до мене цело време.
Jas gi nosev bliznacite kaj dr Bojadzieva na gastro poradi krvavi stolici i refluks.Doktorkata e detalna,ni dade site ispituvanja da gi napravime i dostapna sekogas za sovet.
Da ve prasam Moeto bebe e veke 10ti den vo plodnost Stabilen e vikaat prima uste 0,5kislorod i terapija za infekcijata sto ja imase vo sabotata Doktorkata rece uste 5dena ke ja prima terapijata Posle ke vidime Nisto ne kazuvaat za prakanje doma A veke stanuva premnogu skapo dali na klinika skopje bi mozele da se prefrlime? sto mislite ?
Можете, разговарајте. Одлична е негата, моето 32 нед ама еве на веци 26та.... Само превоз ќе ве кошта. Не губи време, не се плаши, јави се или некој близок од тука нека појде организирајте. Моето беше 3ипол недели. Додека не е во стабилна состојба, за дома да го земеш, треба да си биде под нега.
Да можеш да го преврлиш ќе биде на неонатологија на детска клиника на гак се само тие бебиња што се родени таму , мислам дрка и ти ќе можеш да останеш со него на детска.Јас го носам моево на контрола таму го води неонатолог док што работи таму и ми кажаа дека мајките седат таму со бебињата.Ќе седи уште ако е на кислород 0.5 постепено ќе се намалува 0.3 па послем неколку дена 0.2 .Сигурно ќе седите уште.
Ке го сместат на неонат на детска Во инкубатор ако е нема да бидеш со него пошто сигурно нема место одма ке чекаш да се ослободе соба пошто 2 се само А штом не е мајката со него ке биде во една просторија кај што има 4 5 инкубатори и 4 5 креветчиња Ко Господ те молам да не си помислила да го носеш таму па макар и стан куќа да продадеш Ако го земат доле на интензивна на приземје кај Софијанова е ок,на Гак е ок а горе на неонат без тебе се буквално оставени на Господ
Vi blagodaram mnogu na odgovorite Sabajlevo se slusnav pak so doktorkata verojatno vo tekot na slednava nedela ke go pustat, ke izdrzime uste nekolku Dena samo da ne e podolgo Veke ni trpenie nemam Neznam Koj kraj da go fatam.
Здраво на сите Ве читам подолго време ама заради активна бебка не сум многу активна тука. Предвремено породена природно поради прснат видењак ама бебка е супер фала му на Господ Одиме на редовни прегледи и супер е во секој поглед. Баш пред некој ден се чудеа докторите колку стабилно го држи вратчето( искрена да бидам многу малку ја ставав на меше и јас се чудам како од еднаш само почна скроз да го држи главчето) Ми спомнаа дека има многу потенцијал и дека треба да работам со неа за да дојде што повеќе и што побрзо до израз Кажете ми што правевте за да бебињата побрзо проодат прозборат? Знам ова звучи грубо ама не ми е намерата да ја форсирам( кога таа ќе се чувствува добро тогаш нека прооди и прозбори ама јас сум многу нежна и ако се прашувам јас само песнички ќе пееме и во раце) ? Колку време на под ги стававте како ги занимавате? Колку време на меше ви беа? Вежби за лазење? Ние веќе социјално се смееме уште од 2 месеца сега веќе претаме се смееме гукаме на мама и тато ако се зближиме и со друг и на него гукаме. Ако нешто не ни се свиѓа и тогаш гукаме ама со друг тон а кога сме изненадени пак гукаме ама и креваме раменца исто со друг тон. Од два месеца сама си разви режим на спиење и д не ја урочам ама злато од бебе. Плс секоја информација би мо била добредојдена а јас ќе си одлучам што можам да аплицирам на мојава бебушка. Моментално ставивме во двор подлога и таму ќе ја ставам да лежи и да си играме( се плашам само дека сме на трева да не е ладно) Сеуште не фаќаме свесно предмети ама ако ги фатиме одма во уста. Рачиња во уста нон стоп лигички колку сакаш. Инаку хронилошки сме 4 месеца коегирано 2 месеца Како ги мотивиравте исто да седат? И како да фаќаат предмети? Фала
Moeto bebence snosti imalo takihardija i mu se vlosi sostojbata i od plodnost hitno go pratija na klinika sk Go primila dr.Sofjanova Sega e vo inkubator na prizemje Dali imate nekoja iskustvo Znaci sve odese na podobro i vcera ova
Каква подлога имате? Од тие меките што се по 1цм дебелина нема да и биде ладно, на нејзе можеш да ставиш од подлогите што се со играчки горе. Јас од 2 и пол месеци некаде почнав да го ставам на таква подлога, прво само гледаше во играчките па после почна да ги фаќа и да си игра. За на стомаче го ставав на специјално перниче од Чико со напред играчки, многу му беше интересно. Сега веќе на 5 месеци не сака на перничето, го турка. Има на интернет едноставни вежби за да и ги ојачаш стомачните мускули, што е важно за вртење после седење итн. Исто има и видеа како да го учиш за вртење, после кога ќе е спремно само ќе си дава напор и ќе си се врти. Да напоменам дека моето не е прематурче, ама ете некои предлози мене што ми помогнале. Еве слика од перничето: