Dodeka bese vo bolnica i ispituva cesto krv potoa mi rekoa do godinka dena nemalo potreba. Na dve godinki imavme dva neuspesni obidi,nikako nemozea da i zemat krv pa na 3godini i proveriv se bese vo Red. Mislam sekoj mesec nema potreba dokolku e se vo red.
еднаш месечно до година време проверувавме ради многу брзото паѓаше на хемоглобинот Кога веке падна на 80 си прими трансфузија Бидејки многу бргу напредуваат бебуште нема време органзимот да создава крвни зрнца и затоа паѓа хемоглобинот така ми беше од др кажано Најпаметно е да си проверувате крв од време на време
Nie ispituvame.Bese so slab hemoglobin.Pa piese Maltofer,pa kontrola.Imase podobruvanje i gi prekinavme.Posle pak bockanje i pak prodolzivme so Maltofer.Sega uste i davam.Pred dve nedeli kontrolata bese ok no kaza da i davam uste nekoe vreme
@Momichka и ние секој месец испитуваме, ама од прст не од вена . Заради хемоглобинот на 2 месеци веќе треба да проверите .
За привентива поради физиолошка анемија која е честа кај новороденчињата, крвна слика е убаво да се испитува секој месец. Еве скоро е 10+ и секој месец правиме крвна слика. Се зима од прсте крв. Ако си од Скопје да знаеш дека можеш да си закажеш во Авицена и доаѓаат дома. 200ден се доплаќа плус за домашната посета. Но, еве 9мес дома ги викам и ептен порелаксирано му е на синко кога му зимаат крв, си гледа цртани или Mtv hits и тета дур боцка и собира крв во кутивчето он не ни обраќа пажња, се смејат и муабетат со тета Ако му проверувам и мокрача и уринокултура, таман дур дојдат веќе е измиен и му е залепено ќесичето, се измочкал, они си зимаат мокрачата и крвта и тоа е тоа. Најрелаксирано зимање крв за бебе/дете па и за мајката да не се пафта навака/натака.
Tuka vo gradov kade sto sum,ne znam dali cela Italia e takane zemat krv od prst nas ne odbija nekolku pati kako sto napomenav pogore. Pravevme Prvite 3meseci i potoa na 1godinka i na 3godini proveriv,srejka se è vo redinaku tuka koga se raboti za krv proveruvajne kaj deca e dolga rabota
@Momichka neznam kaj gi nosis na pedijatar , vo bambi zimaat krv no mn neprofesionalni se , ke se oderat od placenje . Od medika isto imaat usluga doma da dojdat da im zemat krv . Ili da gi zamolis vo kola ke dojde sestrata ke gi bocne . Kako ste vie ?
Пак јас. Дали некоја од вас дава Д3 од Плива? Пливит Д3? Кое е дозирањето за предвремено родени деца? Ние земавме Babytol D3 по препорака на педијатерот, но сега по некои вести по фб групи, земавме замена од Пливит.
Дозата ја одредува ортопед. Колку ќе ви каже, толку. Сите деца не се исти, на некои им е потребно повеќе, на други помалку. Некој просек на дневна доза се околу 400 IE (интернационални единици), ама не знам во колку капки ја има таа доза.
4 kapki na plivit ili 2 kapki vigantol . Sledete situacija so glavata(moze da stane meka , koskite pozadi ) toa pedijatar neka proveruva . Poradi intenziven rast kaj predvreme rodeni doaga do nedostatok na d vitamin pa moze ke treba pogolema doza .
@ada21 вие кога бевте на прв пат на ортопед? Ние сме родени 34 недела и педијатерот рече да пораснеме. :-\
@Momichka прв пат на полни 2 месеци , па на 4 и сега сме пак на 6 . И моето е тука негде 35+1 се роди 2030 гр. Во филип 2 доаѓа од ск и во ремедика . Колкави сте сега?
И ние на ортопед бевме на 2 месеци од раѓање не корегирани, и наредно ни рекоа на 4. Ги дружите ли вашите бебушки со народ? Во игротеки од кога ги носевте? Време на вируси, многу ми е страв. Скоро 3 месеци е, дечиња еднаш ни имаат дојдено на кратко, на повојница уште никој не иде.
Ние сме 40 дена. Од болница ни кажаа Д3 400 + к1 се додека сме на мајчино. Ама брзо преминавме повеќе оброци Ад. Сега зимавме Д3 + омега од Бејбитол. Ама сега заради галамата со Бејбитол, проверив сајтот за дозволени лекови, само Пливит ги има. Имаме уште неполн месец до ортопед, ама чисто мали сме. Не пуштија ~1.800кг од инкубаторите. Нов таргет ни е 2.5 кг
@Momichka супер сте , додека да видиш ќе пораснат. Ние сме на ад од почеток , давав babytol so k1 ,1 недела па ми кажаа дека не треба со к1 ако се на ад , па давав пливит 4 капки . После излезе проблем меки коски на главчето 1 месец давав 5 вигантол и 1 babytol сo omega. Сега сме на 3 вигантол , заради фамата околу babytolot не давам и јас сега . Ако имаш било какво прашање слободно пиши ми во порака.
@Momichka jas prv pat na ortoped ja nosev na 5ipol nedeli.Vo Remedika.Kaj Saso.Posle ja bosev vo Remedika.Eve sega pak doaga istiot dr.Zakazav na 1vi Fevruari. Kakva fama so babytol?Jas nemam poima
@stevemila немаш ти facebook затоа не си у тек . Една мајка крена узбуна и сега сите се запалија , потеклото е сомнително. Јас ги паузирав додека не се расчисти што како ...