Не, таман работа за оставање сами. Само ми рекоа дека не се во исто време две бебиња. А ме интересира вежби нешто им прават, колку чини еден преглед и дали треба упат од матичен? И дали е чисто вака?
Не ти треба никаков упат со картонот од испис што ти е од болница со него идеш мислам. Со закажување е секој преглед они одредуваат на колкку месеци е . Додека се новороденчиња е на 3 месеци мислам после тоа зголемуваат ако е се океј со растот и развојот. Повеќе е како преглед обичен те прашуваат тебе како се однесува дали прави работи шѕо треба на нивна возраст да ги прави и таакви работи чисто како консултација ти да си прашаш ако нешто те мачи барем кај нас така беше фала му на Бога. Иначе чисто е да и болни деца знам дека не примаат
Да имаш термин и прво кај сестрата мери тежина должина и поминува општ доктор преглед, после идеш кај психолог и на крај дефектолог. Цело време идеш со бебето и чисто е мн.
Да за во центар на раст и развој . Сеуште ништо не ја интересира за да можам да ја анимирам. Кога ја земавме дома беше 36 недела , јас си рачунам дека е месец ипол стара. Кога е расположена ќе ја ставам на стомак малку , малку вежби со нозе и раце . Многу малку вратот ќе го исправи и толку. Јас не се разбирам од тие изрази , tummy time што е тоа ? Да со закажување е , треба да се јавиме на бројот.
@bokace1, мислам корегирана возраст се смета од крајниот термин што ти бил. Tummy time, вежби на стомаче, да ги зацврстува вратчето, мускулите на грбот помага, потоа и вртење и се останато. Ние користевме звучни играчки, црно бели картички итн за да и е малку од малку интересно.
Затоа и јас ја рачунам месец ипол. По менструација термин 29.11 по мерките на ехо 05.12 . Се водам по 05.12 . Фала ти на објаснувањето. Треба да порачам такви картички , ги гледав на тему .
Фала на одговорот, сеуште го немаме однесено на ортопед, ајде здравје сега треба да го носиме па ќе видиме што ќе ни каже.
Бокаче можеш и сама да си направиш, ги има готови на интернет, само ги испринтај, на Google напиши Black white cards baby и ќе ти излезат. Многу се добри, буквално цело главче врте по нив кога ги движеш, исто и очињата ги вежба, нашето посебно ја обожава картата со Спирала Еве какви изгледат.
Vo isto vreme odev so dvete deca, i jas imam bliznaci, odev sekogas so plus uste nekoj i zavrsuvavme brzo. Prviot pat zakazavme telefonski, pa posle sestrata ni zakazuvase termin za 3 meseci. Vezbi im pravat spored vozrasta i ti kazuvaat i tebe na sto da obrnes vnimanie kaj sekoe dete posebno.
Mamicki da ve prasam moeto bebe e rodeno 31 nedela i sega e 2.5 meseci hronoloski, a koregirano 25 dena. Glavata koga lezi i koga e budno seuste ja vrti na strana nikako ne ja drzi lravo. Go stavam redovno na meshe ja kreva glavata pedijatarot kaza kma dobar tonis no me zagrizuva ova sto koga lezi na grb ne ja drzi glavata pravo. Pd koga pocnaa vasite bebinja da ja drzat? I koga pocnaa da imaat interakcija ? Moeto znae da me ppgledne kratko da se nasmevne i go vrti pogledot seuste ne fokusira luge i pogled. Malku mi e cudno bidejki prvoto bebe mi bese terminsko, znam deka razvojot e razlicen no sppdelete iskistva kaj vas na ovie vozrasti cisto da znam deka se e vo red
Треба само да ги исечам. Баш ти фала , 6 картички испринтани на тврд лист 90 денари. Топла препорака и од мене
Уште е малечко за тоа што те загрижува. Дали има направено очен преглед? Моето е родено 29+4 дена според ехо мерките одговараше на 27/28 недели . 4 месеци како е родена , корегирани 1 ипол од прилика. Можам да кажам дека е рано за било што . Многу вежби , трпение гушкање и ќе си дојде се на свое . За надвор освен на контроли што сум ја носела , сега два пати кога беше пријатно времето ја однесов надвор на отворено , не во гужви , трговски и слично .
Ја однесов на детска клиника на невролог , и правеа ехо на главата па не пратија на проценка. Не треба да одам во центарот за раст и развој на Битпазар , почнав веќе во државна . Месец ипол стара е , ми покажа што вежби треба . Во однос на картичките црно бели ми препорачаа и црвена боја. Тие биле боите што стимулирале.
Правеа и на моите ехо на мозоче, контрола за 3месеци ни рекоа. Они ве пратија на проценка и каде точно се наоѓа тоа во Државна? Имаме црно-бели книгички со црвено, ги добија на подарок, но ако сакаш ќе прашам од каде се. И какви вежбички рекоа? Ја ставаш ли на меше? Јас моите да, седат кратко така па легнуваат на страна и си се смеат една на друга.
Докторот што ја снимаше кажа одете кај Доктор Соња , исто на детска неврологија . Вежби кружни движења на шаките, кружни движења на стапалата , рацете нагоре надоле , рацете да и се преклопуваат , рака со стапало да се допира. Да ја фатам за раце и да ја креваам во седечка позиција . Легната на стомак да штипкам по рбетот и негде кај половина да задржам за да ја крева главата . Масажа на дланките од доле кон секој прст исто и на стапалата. Да штипкам по нозете и на грбчето . Кружни движења масажа околу вратот . Ехо на мозок контрола за четири месеци , а во центар за раст и развој за месец ипол до два. Ќе испринтам и со црвена боја , ми кажа можеш по дома блуза црвена да носиш . Едит : ја ставам јас на меше но многу кратко . Почнува да ќенка . Со докторкава сега многу убаво соработуваше и вежбите кажаа три пати по три пати на ден .