Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. TweetyBird

TweetyBird Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    116
    Здраво. Бебе родено во 36 недела. Во 35 +3 примен флостерон.
    Ве молам за совет.
    Бебе е скоро 2 месеци. На болница дури бевме цицаше, се закашла неколу пати.. но кога си дојдовме дома 4 ден, бебе почна да се засркнува на секој подој, се сомневавме дека имам брз тек на млеко, па левната го доев кон назад. Најдобро ни одеше легнати скроз еден кон друг, но на бебе почна млеко од нос да течи, по што прекинав да ја применувам таа поза. Но покрај засркнувањето има клик звук, како да губи вакум. Бебе не накачуваше многу килажа, 120 грама до 160, неделно. Развивме и рефлукс, ни дадоја АР млеко. Со АР млеко сме 200 до 220гр плус.
    Земавме 6 различни шишиња: Нук, Томе Типе, Филипс Авент, Мам, БебиНова, Бибс. На сите бебе се засркнува и прави клик со АД млеко или мајчино, со АР млекото помалку се засркнува, но не е скроз исклучено. Клик звукот постои.
    Пробав на прст, кога ќе ја тргнам вилицата кон долу, бебе губи вакум, паѓа јазичето.
    Бебе е со блистери и помодрува во усте бидејќи прави притисок со устата, а не јазикот. Исто о со лажливка цуцла, послде цуцање модро е.

Се сомневам на постериор френулум, за што бевме на максило во мојот град, не ни го прегледаја, спиеше, рекоја нема. А во Ск исто, рркоја има, но е мало, да ја хранам како на интензивна што ги хранат - сонда и шприц.

Јас сум тотално разочарана, се мачиме, а бебе најмногу, со засркнување. Наместо, да пиеме од шише и за некој месец да бидеме на немлечна храна со вкусови, ние да одиме со сонда...

Само да споменам, кога пие од шише/цица, горното усте го носи кон внатре, има и таму покрут френулум, неможе да го свитка кон надвор.

Посоветувајте ме каде да одам на кој лекар најбрзо да го решиме ова со френулумот, макар и приватно, да не чекам месеци да порасни, а притоа да неможе да јади.
    Дали сте имале ваков проблем, како сте решиле?
    Огромно благодарам за секој совет.

2. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    4.052
    Дали ова значи дека бебето нема фат за цицање ?

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.175
    Допаѓања:
    78.242
    А да ја контактираш Јасна (од Бебелогија) да ви дојде да го провери? Ќе ви покаже и вежбички кои се прават со прст на вилицата...

На TweetyBird му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TweetyBird

TweetyBird Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    116
    Има фат, но губи вакум. На погуста течност, АР млеко, не се засркнува толку. Но на мајчино и АД поразлично од АР , на секоја голтка. На болница ја хранеа со шише, и цицаше. После 4 дена, почна нештово

5. TweetyBird

TweetyBird Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    116
    Ќе ја барам секако, благодарам.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.685
    Јас кога ја донесов купиб бебјбу лов, од дм со такво ја ранеа со такво продолжив. се засркнуваше исто ама не толку често, усните и беа со пликови, плус блуцкаше цело време. Оставив прематур до 3 ипол месеци после сменив, кога беше супер во килажа. Иначе да, изгледа како подврзан јазик, и треба да ја видат иди приватно ако не, да не се мачи да се осигураш дека не е тоа ако ништо друго.

На TweetyBird му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    4.052
    Да пробаш со бејбилов шише С цуцла, со М исто многу се засркнуваше.
    Моево се засркнуваше , помодруваше дали од млеко , капки , сируп било што она немаше сила за било што да се напие.
    Колку кг има твоето ?
    Да го поткренеш малку додека пие млеко , и на моево му се прават пликови на долното усте но не го гледам како проблем тоа , одма се повлекува.

8. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    4.052
    Ја почнав скоро со бејбилов пре млеко и супер го пие и ја држи сита. Аптамил прематуре пиеше до негде 2 ипол кг па сменивме на комфорт поради грчеви и ужасно нешто , цело време со шишето бев бараше многу често за јадење и напреднуваше по 600 грама .
    Ја сум презадоволна од бејбилов млекото , не бљуцка често . Ако бљуцне тоа е многу мала количина.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.175
    Допаѓања:
    78.242
    И мојава кликаше, само неа проблем не и правеше ама затоа па мене партал ме направи на брадавици... Јасна дојде, некако успеавме поубаво да ја местиме и подлабоко, па се среди проблемот. Да видиш овие шишиња на lansinoh, јас го немам.. ама доста убаво ми изгледа, мојава порасна.. прв пат го гледам шишево. Цица уште? пак и на града уште истото го прави?

Прикачени фајлови:

10. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.685
    За шишенце мислев јас бејбилов, ама ете и супер искуство и за млекото.