Искуство со предвремено родени деца

Discussion in 'Бебе' started by eva11, Feb 29, 2012.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Да. Фактички од 37+1 почнува 9ти месец колку што се сеќавам.

Макаронкаа likes this.
  2. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Да ама не е тоа некој голем и страшен прематуритет.
    Моите се родени во 35та недела и имаат корегирана возраст минус еден месец само.

Макаронкаа likes this.
  3. Lidija1990

Lidija1990 Активен член

Моето не ја прими
    Не можеше да ја прими имаше примано плазма и други работи па одлучија да ја прескокниме таа вакцина
    Иначе е родено 34 недела

4. portokal*

portokal* Истакнат член

Da

5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

45 дена
    Растојание од една до друга вакцина кај прематурче
    Мене ако ме прашаат ни една не би боцнала

Amelia. likes this.
  6. portokal*

portokal* Истакнат член

Тие што користите медела цуцли кога преминавте од с проток на м проток

7. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Поминав на М 10 месеци корегирана 7.Протокот е поголем.Ако видиш дека потешко цица со S и треба шовеќе време за млекото да го испие смени.

portokal* likes this.
  8. Бушава1986

Бушава1986 Нов член

Некоја мајка да се соочил со повторувачки и брзи движења на главата лево-десно кај 5 месечно бебе (3 месеци коригирана возраст)? Се појавуваат додека спие или додека заспива и траат неколку секунди.

9. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Да, моето така прави и не сум помислила дека нешто не е во ред :^) не е предвремено родено.
    Кога ќе го заспивам и гушнам/потпрам на мене така прави, лево-десно, неколку пати, кога се спрема да заспие. Ако го спуштам долу знае исто така да направи, обично ако не е сосема успано. Јас го толкувам дека се труди да заспие.

10. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

хахаа исто и мојто така прави кога се обидува да заспие, штом почне да праве така знам дека ќе заспие, исто предвреме родено.

11. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Здраво не најдов друга тема во врска со ова па затоа пишувам овде гледам многу мајки имаат правено ехо на мозоче. Моето е родено 38ма недела и поради помодрување не испратија на невролог и кардиолог,ехо цнс покажа хипертрофија на плексуси. Ни кажаа тоа било вообичаено кај прематурчиња ама моево не е прематурче и ни закажаа контрола за 6 месеци. Дали е нешто страшно? Др Данило не гледаше и не ни кажа ништо... само контрола за 6 месеци.

12. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Кај моето. Терминско освен хипертрофијата на плексуси имаше и крварење. Се роди со асфиксија. Поминавме без последици. Веќе е девојче.

Mila0000 and Hijabigurll like this.
  13. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Како триење со главчето? Син ми исто ♥️

14. mum1234

mum1234 Активен член

Мајки, моето бебе е родено во 35+4 дена. Дали правите некои посебни контроли, почести прегледи за ваквите бебиња, за нивниот раст и развој? Ве молам споделете и предлог педијатар

15. portokal*

portokal* Истакнат член

Dobar pedijatar za predvremeno rodeni e doktor Filev ordinacija ima vo Novo Lisice.Za pregledi da treba ama tvoeto ne e mnogu predvremeno taka da ako ti kazale pri ispis za kontroli i pregledi ako ne pedijatar ke ti kaze dali ima potreba.Za predvremeni ima pedijatri i na klinika.

mum1234 likes this.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Не сме од Ск, во иста недела како твоето и моето е родено. Не беше во инкубатор, од старт без никакви проблеми и воопшто освен редовните контроли, не ни дадоа ништо друго плус да испитуваме.

Почнавме со контроли кај педијатар по 7 дена после испис од болница, во главно за мерење тежина и напредок. Прво на 7-10 дена одевме првиот месец, после веќе еднаш месечно.

mum1234 likes this.
  17. november-f

november-f Истакнат член

Здраво, и добро ве најдов.. родени 28+2 се бориме полека на интензивна ГАК,пуштете ни среќа, а јас ве читам за да соберам сила само од тука, и се спремам, во моментов барам philips nicu soothie цуцли за да имаме дома ама не знам во која аптека ги има и воедно пишете препорака за шишиња и цуцли за шишиња и формула што сте користеле кога ќе дојдат дома да сме спремни.
    Воедно јас замрзнувам млеко ама мислам дека воопшто не е квалитетно за нив зошто стресов си го прај своето,а и не јадам зошто не можам да јадам периодов.

Фала ви!

H.VAGA and bertold like this.
  18. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Само смирено и мораш да си силна.За цуцлата јас ја најдов Еурофарм ќе им кажеш ако нема скопје да повлечат од други аптеки или кога ќе добијат да ти чуваат.За шише не брзај кога ќе почне да пие од шише ќе ти кажат сестрите што да земеш.Мене и двете деца предвремено родени едното 26 недела ,другово 34 недела на медела шише со цуцла S.Млеко не замрзнував со првото додека беше таму се измолзував 2 пати другото млеко не го чував.Пиши слободно ако ти треба нешто

november-f likes this.
  19. november-f

november-f Истакнат член

На гак нема повеќе измолзување или не разбрав добро може да нема само периодов бидејќи се реновира некој дел... не сакам многу да прашувам кога одам на посета бидејќи се хаос...има премногу деца на интензивана, а според тоа што гледам нема доволно персонал. Кога почнавте да качувате на тежина стасаа 31 недела, намалени се по 200г од родилнаѕљ 1370/1250 и уште никако да качат некој грам.. беа во изолација,имаа инфекции од мене од раѓање(барем така кажаа) сега се на оддел на bubble cpap i high flow ама се премалецки и само кожичка:((..

20. november-f

november-f Истакнат член

ииии воедно секоја чест на сите тука!
    Душава ме боли,ме стега,ме убива,главата хаос... ама ќе издржиме!