Две близначиња родени 34+3, во плавото картонче од ГАК препорака да се направи проверка на очињата и слухот. Во Систина ни рекоа да им направиме и ехо на мозочињата, па ве молам за искуства дали сте правеле ехо и дали треба да се прави.
јас не сум правела а и никој не ми спомна 34+4 породена се беше добро. Само проверка на слух и очи и направија во болница додека лежеше. Во картонот не пишуваше ништо дополнително да се испитува.
Јас направив котрола иако беше се ок сепак се предвремени родени.Исто во состина се породив 34 недела контрола ни рекоа за очи,ехо на мозоче и ехо на срце не ни рекос за слух .
За слух имаше скрининг само во болница додека беше , за очите имаше контроли на секој две недели, па ехо на очите имаше уште два пати и последна контрола на една година ќе има. Ехо на мозокот еднаш во државна и контрола во Систина имаше. Мој совет е да се направи да.
Моите се родени 35та недела, матичната беше и сеуште е со став дека кај нас нема потреба ама направивме ехо на слух, ехо на мозоче и ехо на срце. Не ни кажа никој ама мене потсвесно ми стоеше некако и не сакав да ги прескокнеме тие прегледи. Маж ми мисли дека џабе малтретираме деца ама ги носиме и во Центарот за развој на Бит пазар, даваат некогаш корисни и убави совети.
Ние направивме проверка на очињата еднаш во Систина и ни рекоа дека не треба ништо дополнително, само уште еднаш проверка после годинка кога ќе наполнат, ехографија мислам дека рекоа.
На 10 ипол хронолошки месеци се пушти војнички да ползи Припремата и траеше долго, бев загрижена но еве ја шета од крај на крај Сега да совлада четвороношко лазење . Мама е пресреќна.
Нас ни требаше околу 3 недели да почне да лази на 4.Послем се креваше ,па одеше по мебел тука имаше многу паѓање и еве го веќе прооди така да ќе биде само трпение. Само пазење да не паѓа многу на глава.
Со ползењето и седна денес сама . Доби подарок перниче што се закачува како ранче, за кога ќе падне да не се удри . Иначе падна од спална , и падна еднаш седната со главата наназад . Сега учи исто така седната како да држи рамнотежа, и не е падната пак. Деца се ќе паѓаат , само со лесно да поминува.
Штом седнала сама супер сте ,кај и да е ќе почнува да станува е тогаш веќе станува весело.И јас имаам перниче ама не го сакаше.
Утре сум на преглед очно дали треба гладно бебе да биде, што да очекувам Страв ми е , читам стресен преглед бил
Да не е јадена барем 30 мин пред прегледот за да не поврати.Не е страшно ќе и стават капки за отварање на зениците 2 пати и послем сестрата ќе ја земе ќе ја прегледаат и ќе ви кажат што понатака.Сите деца плачат ама нормално е.Така да не е стресно како што ти кажале.Може да спие повеќе тој ден и да гледа матно.Колку сте стари
Не се стресирај мора да се прават контроли ти не влегуваш сестрата ја зима ја прегледуваат и ќе ти ја дадат.Еве јас со второто дете бев пред некој ден дека 34 недела е родено следно сме Ноември
Здраво феминки, со првото дете се породив предвремено, а сега планирам втора бременост. Стравот се уште со постои, иако синко е здрав прав дечко пораснат. Да ми препорачате матичен гинеколог кој детално би ме прегледувал и водел? За Скопје се работи
Сакам на новите мајки на прематурчиња , да ви бидам ветер во грбот. Да не се плашите , времето си лета децата си растат и дека се ќе биде во ред. Да, малку се помали од термински бебиња ама имаат срце како планина. Се боревме многу многу и успеавме за денес 11 месеци како сум мама на Дарија. Моето пиленце другиот месец годинка ќе полни .