Сакам да ги прашам мајките што им се поголеми дечињата на колку месеци им прооделе? И како сте ги потикнале за проодување, секој ваш совет ми е добредојден
Големиот на скоро 15 месеци, малото на 13. Ништо посебно не правев, само што ги оставав на земја од 6 месеци, сами да прават што сакаат, да се движат каде можат, како што можат, наскоро пролазеа, па и проодеа. Малово ми беше послободно во тој поглед, па и порано прооде. Кога ќе научат да паѓаат, најчесто се пуштаат да прават чекорчиња. Битно е да не се форсираат и да не се прескокнуваат фази во развојот на моториката. Паткањето доста често се форсира кога детето не е подготвено. Подобро само да прави што може, отколку со сила да се води за раце, за да чекори. Сега видов дека темава е за предвремено родени. Ама сепак мислам дека нема врска, и тие си се развиваат во сличен ритам како терминските бебиња.
Nie ne sme bile na Klinika za Rast. I razvoj.Doktorkata ni vika nema potteba.Deka deteto napreduva super.Vika ako ima nedaj Boze nekoj problem se poznava.Sami ke primetite ili i jas ke vi kazam.Iskreno ne znam so da pravam.Preku glava mi e od bolnici.10vod jas skapuvav,sega detevo go mknam samo.Da go maltretiram od Str do Sk za edni vezbi.Od tie so bile mi kazuvaat vo se sostoi pregledot i malku e bez vrska tolku gnavenje
Na 15 meseci pravese cekori ma nesigurna se dofajkase po' zidovi pa pak odese Sama. Veke na 16meseci pocna podobro da odi. Ipomagav so toa sto ja ucev koga padnuva da padne na gaze,bidejki pajgase na lice i sekogas strav imase.
Можеш да ми кажиш кои се вежбите и мене.И ние треба да појдиме негде и реков на педијатарот вчера за кај валентина да ми дај упат ми рече немало потреба за таму ако сме сакале само да закажиме во бит пазар. @stevemila од што се состои прегледот таму?
Дуковска ги препорачува овие вежби: 1.раце (ги фаќате двете рачиња на бебето ги раширувате хоризонтално и ги терате накај градниот кош на бебето) 2.раце ( ги фаќате рачињаата и едната горе да му биде покрај главата а другата доле, и ги вежбате истовремено така горе доле) 3.Нозе( ги фаќате ноџињата двете и правите со нив горе-доле) 4.Нозе( ги фаќате ноџињата и ги свиткувате накај бебето и ги исправувате) (нешто слично коа кажуваат вежба за олеснување на грчеви) 5.Нозе( едната нога исправена, другата ја прекрстувате преку исправената и го потикнувате бебето да се завртува малку) 6.Нозе( бебето да ги фати палците од ноџињата и да се труди да ги задржи, прво едното па потоа и другото палче) 7. Бебето го фаќате со двете раце под неговите плешки и полека го подигнувате и да се сретнете со погледите и додека може да издржи го држите во таа положба а кога веќе дава знави дека не сака го спуштате. 8.Бебе се врти на стомаче, колку.може толку без форсирање, да биде гладно или да бидат поминати 30 мин од оброкот за да не поврати поради лежење на стомак. Сите вежби се прават во лежечка позиција, ние ги правевме 2 пати на ден, моето бебе ужива кога ги правиме. Обично кога му ги правам вежбите бројам до десет.
Нас Дуковска освен вежба да се врти од грб на стомаче и да го оставаме на стомаче, други вежби не ни даде. Според тоа мислам дека е индивидуално кои вежби треба да се прават. За разлика од неа, од ортопед (Видоевски) имаме мислење дека вежби не смее да се прават.
Мислам дека сум пишала и на друго место, кога ја земавме големата, на 10 месеци, уште не знаеше да седи. До 14 месеци проседе, пролазе и прооде. Цело време беше на под, на широко и сама си одредуваше што и колку може. Од мала сакаше сама, да не ја држи никој, одеше околу наоколу со држење за ѕид или буткаше едно детско столче пред неа. Проодувалка имавме ама она столот го буткаше, мислам дека и беше постабилен И не се секирај внука ми прооде па падна и после уште 3 месеци не одеше од страв. Не форсирај секое бебе си има своја динамика
Se toa pravime.Bez nikoj prethodno da ni kaze.I malava uziva si se smee na glaszatoa vikam enma potreba od vlecenje po doktori i dopolnitelni stresovi.Sekako dokolku nema potreba,sekoe bebe si e razlicen slucaj
Дали децата кои се предвремено родени, а не биле во инкубатор ги носите во клиниката за раст и развој во СК? Дали тоа се поистоветува со јавувањето на контроли за здраво дете?
Jas ne.Nema potreba.Bar za moeto dete.Nekolku pedijatri mi kazaa nema potreba,ako treba samoto dete ke se primeti deka ima problem.Nie sme 5meseci
Јас го носев на ехо на мозоче во Плодност, редовно на советувалиште на контроли и на матичен педијатар чие мислење го ценам затоа што докторот е навистина специјалист и сите ми рекоа дека не мора, ама еве читам мајки дека ги носат децата, па морам да прашам
Ako treba eho na mozoce kazuvaat uste od Sk koga go pustaat bebeto.Kaj nas ne trebase.A dokolku nema potreba zosto eho,da se zraci samo bebeto.Pa i jas ja nosam redovno na pedijatar zdrava prava e.Dr sinoka mi se smeese deka se zalam oti se e vo race Vika mirno bebe so lezi postojano ne e vakvo ko tvoeto,cvrsto i takvo ispraveno i sednato,Bidi srekna so e takov zivec
Мислам дека помалите бебиња се пожилави. И моево како живо сребро е, 2.5 месеци е од датата на раѓање, а веќе се врти во спиење насекое морам да го проверувам да не се угуши под прекривката. И кога цица се бори, се тепа, се врпољи, прета со раце, нозе... да се здрави и живи само, се друго ќе си се нареди само.