Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Моето почнува да се бутка, крева ноџиња ама уште се нема превртено. Не знам зошто ама преокупирана сум дали прави се што треба моево бебе :(

2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.919
    Допаѓања:
    111.168
    Зошто си правиш паники??

Ниту едно бебе не е како по ниедна книга, нешто ќе учи порано, нешто подоцна, некои се поживи, некои помлитави..
    Немаш баш никаква причина за грижи, опушти се мајка :hug:

На Momichka, Среќичка, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  3. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Помалецкото (родено 1200 гр.) близначе го реанимираа денес, ме земаа мене со количка да го видам, рекоа многу критично и тешко, па како за збогување ме земаа. Го погалив за ноџето. Во меѓувреме се стабилизира малку, му ставиле цевче во бел дроб ама и срцето му е ослабено, па и во друга машина го префрлиле, ама да не сме се надевале многу. Не може да се префрли од ГАК на Детска, преслабо е, ако можело подоцна денес, утре ако е постабилизирано.
    Поголемкото (1300гр. родено) било стабилно на Детска клиника, му давале венски витаминчиња ли што не знам точно, добро ги примал.
    Втор ден стари душичките си се мачат.
    Една добра, една лоша вест.
    Мене хормоните ме лупнаа, прв пат толку се изнаплакав, колку и да пробувам да бидам силна.

На gjoker4e, Mari*, Flora98 и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Мојов е 7+ се превртува само од стомак на грб обратно не. Седи од 6ти месец самостојно ама не сака да лежи ни под точка разно ни како бебе не сакаше лежење и од тука е тоа непревртување негово. Како да се превртува кога не лежи...не се потресувам што не се тркала...секое дете приказна за себе е.

На Olgica.bu, stevemila, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    25.832
    Не е лесно но мораш да бидеш јака и позитивна за тебе и за двете душички . Ви испраќам среќа и позитивни мисли, Господ нека е со вас :hug::hug::hug:

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.919
    Допаѓања:
    111.168
    Душава ми се стегна мајка :(

Моли се, надевај се, Господ златен ќе помогне, веќе се е во негови раце, ти направи се што можеше..
    Чувај се, ќе им требаш на дечките :hug:

На Martka, Mari*, Paka и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Моево е 5 месеци, корегирани 4. Кога сум седната се бутка напред и седи а да лежи не сака и тој. Може и тоа има врска.
    @emkaemka во право си, ти благодарам што ме потсети :)

На Sofronko, Igle и emkaemka им се допаѓа ова.
  8. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    О
    Оффф бе душоооо, биди силна, мораш. Јас верувам во чуда, дај Боже се да биде во ред со двете бебиња.

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    40.475
    Мајка само храбро. Борци се и ќе се изборат и двајцата. Само смирено зошто ќе им требаш на јуначињата. :hug::hug::hug::hug:

10. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Исплачи си се, тешко е мајка си си ги носела под срцето со месеци како да не се исплачеш...... а нашиве на клиника ти се бог да чува не можат да сфатат дека кога мајката е почесто покрај своето бебе истото појако станува...Господ златен ќе помогне ќе видиш...моли се за твоите чеда, моли се да растат и да се еадуваат заедно со тебе и сопругот.... ќе се смилува господ ќе помогне

На gjoker4e, Paka, iki26 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Непамтам кога сум плачела последен пат, ме расплака како дете си поплакав. Само оној кој го поминал истово може да те разбере. Јас може да замислам само како ти е, верувам цел свет ти се руши. Но, има Бог и верувај дека чуда се случуваат секогаш и дека ќе биде се супер. Ќе си ги земеш дома и ќе се гушкате, ќе бидат здрави и силни дечиња и најсреќни. Имај верба и убава мисла. Колку и да е тешко мисли позитивно дека се ќе заврши со среќен резултат и се ќе биде во ред со бебулињата. Ти си јака жена и пред све мајка борец.
    Ако ти дозволуваат иди почесто и гали ги, збори им. Нека ја осеќаат твојата топлина и блискост. Многу видеа има и на јутуб каде многу помогнал допирот, зборењето, пеењето и блискоста на мајката која они ја осеќаат и им помага многу. Знам за сличен случај во Систина мислам под 1кг беше бебулето кое сега е веќе здраво и среќно детенце.
    Од се срце ти посакувам да ти се живи и здрави дечињата и да си ги гушкаш дома, да растат најсреќни и да бидат гордост твоја.
    Све ќе биде во ред верувам :hug:

На Safira26, gjoker4e, Sofronko и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.115
    Допаѓања:
    177.659
    Јас како паталец и сето тоа минато би ти рекла да не им веруваш многу многу
    Ја знаеш она народната Ако има лек има и век
    Мене втор ден после пораѓај ме извикаа од ходник да одам кај бебето да ме известел лекарот дека детето ако преживее ке ми било парализирано и ментално ретардирано У тој момент не знаев кај се наогав само им плачев на телефон на домашните
    Нема ништо од тоа сето се си е ок
    Ама они се дужни да те известат што е најлошото од сета ситуација за да се оградат дека ете тебе те информирале
    Господ е голем ке пребродат ке фатат и инфекции ,ке им менуваат крв, ке имаат кризи , ке ги реанимираат ама силни се ,борци се ке преживеат и ке си ги однесиш дома Верувај во тоа ,силно верувај паталец ти кажува

На H.VAGA, gjoker4e, Paka и 9 други им се допаѓа ова.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.115
    Допаѓања:
    177.659
    е ова го има на ју туб и по филмовите
    Ова у Македонија ГО НЕМА ептен ако е критично еден допир може да ти дозволат Најтрагично е да не речам и најсмешно што таткото нема припар до инкубаторите Жива мизерија жива најлошиот период од мојот живот хорор хорор што нема збор кој го опишува
    У систина имаат нега на прематурчиња ама цените им се боли глава ептен претерале

На mariz, Melinda85, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Зар ма Гак недозволуваат мајката да е со бебињата? ;(
    Па добро познато е дека тоа е најбитно за бебињата и сегде се применува. Не ми се верува дека кај нас се вакви идијоти срамотааа и жално. Глава ме заболе жими се од ова. Да не си им во кожа на мајките и верувам дека е најтешко. Ама има Господ ќе помогне.

На gjoker4e, Sofronko и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.115
    Допаѓања:
    177.659
    На Гак мајката влегува во одреден период
    јас кога бев беѓе у 3 попладен 6 и 9 вечерта последно влеваш буквално 15секунди стоиш пред инкубатор контакт кожа на кожа нема гледаш преку инкубатор и добиваш едно арогантно Ајде мајка доста е и толку

На Olgica.bu, Sofronko, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    На мене и маж ми ни дадоа да влеземе и двајцата и мене да го допрам зошто мислеа дека ќе биде скоро готово. Уште се држи.
    Баш е глупост што не даваат. Јас требаше и болничарка да барам да ме однесе, душа и таа се расплака.

На Paka, 24.07, joy1 и 10 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @DuchessAnn верувам се ќе заврши добро. Биди силна! Те гушкам :hug:

На Martka, Paka, DuchessAnn и 2 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.512
    Допаѓања:
    288.508
    Во мислите ни се двете мали јуначиња.
    Испраќам прегратки и добра мисла:hug:

На Martka, DuchessAnn и Melinda85 им се допаѓа ова.
  19. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Msjce ne gubi nadez.Bidi silna.Prematurcinjata se borci.Znam kako ti e.Porodena 3 dena,bebe ne videv.Kaj site doagaa pedijatri na intenzivna a mene me skokaa.Placam sega i pisuvam.Posle tret den ja vidov.Bolkata e nepodnosliva.Stois tamu ko ukocena ne smees da gi dopres toa malo dusice,nemozes da go gusnes,nemozes da go pomirisas.Poseta imav od 1 sat sekoj den.5Min bea mnogu so mi dozvoluvaa.Poslesniot den koga otidov,pred da me pustat doma,ja doprev po nozeto i raceto i zborev.(mama ke se vrati,bidi silna kako mama)dojde edna arogantna sestra,so grd ton rece ne ja gibaj.Mislev ke se strupolam na zemjata.Bezdusna zeno ova dete rastese vo mojata utroba.Za ova dete placev 10god.Ova dete mi e se so imam vo zivotov. Se gusev vo solzi na sekoe odenje i na sekoe vrakanje od Oint.Me pustija doma,bez bebe.Uh sega mi se vraka filmot na se.Me gusi od bolka.Gospod e golem.Veruvaj...ni za sekunda nemoj da izgubis nadez.Moli se...te guskam i te razbiram mnogu dobro

Se izvinuvam,me navladeaja cuvstva:(

На Safira26, Martka, gjoker4e и 20 други им се допаѓа ова.
  20. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ме расплака. :(

На DuchessAnn, Верче4 и stevemila им се допаѓа ова.