@DuchessAnn so tebe sme so celo srce bidi hrabra jaka neka gospod ti dade sila da izdrzis, da se izraduvas i uzivas vo majcinstvoto
Ведран почнал да добива жолтица. Овака е стабилен сега за сега. Колку е тоа опасно за толку мало бебенце?
@DuchessAnn прими длабоко сочувство навистина ми е многу жал Биди силна и верувам дека со другото бебуле се ќе е во ред и ќе биде јунак голем. Во однос на жолтицата за толку мало бебе незнам поискусните кој го поминале тоа нека кажат, но 90% од бебињата ја фаќаат па и моето имаше. Со терапија соодветна се си се средува и се ќе си е во ред. Ќе го сончаат таму и со терапија ќе си биде се супер со Ведран. Жив и здрав да ти е Ведран и јуначето ќе стане убаво буцкасто бебуле па дома ќе си се гушкате.
@DuchessAnn не знам конкретно за жолтица за мало бебуле, ама и мојата имаше во болница. Освен што ја сончаа, друга терапија не примаше. Не сум ни чула за друга терапија и жолтицава секогаш сум ја доживувала како "рутина" кај новороденчиња.
Има третмани вид на терапија е сместување на новороденчето во т.н. били-креветче, во инкубатор, употреба на двојни ламби, били-ќебенца и во краен случај се става инфузија за повеќе течност да се внесе во организмот со што ќе се исфрлат билирубините. Мојот син прв пат ми го донесоа и прв пат го земав во раце после 6дена ( х причини да не идам оф топик ) тогаш и почнав со доење. Во меѓу време му ставаа венска терапија за да прима повеќе течности за да се намали билирубинот во крвта и го сончаа у меѓу време. Не е ништо страшно и нормална рутина е во некој случаеви кога бебе нее со мајката и не цица т.е. не внесува доволно течности за да се исфрли билирубинот. Се си поминува и физиолошката жолтица е сосема нормална за новороденчињата да не се секираш @DuchessAnn
Пишувам и бришам од прееска, немам зборови за утеха, премногу жално е Биди мајче силна, јуначето Ведран да се избори, да си го гушкаш домче
Milickaa zal mi e mnogu ah boze ah sega mora da bides silna za drugoto ti bebce nemozam da zamislam kolku ti e tesko no moras da bides hrabra I silna zatoa bebce za zolticata ne mu se sekiraj mnogu I moeto vnuce ja imase. I pomina za edna ned mislam na taa zoltica sto se javuva kaj novorodencinjata
Otvoram da procitam ubava vest...sto da procitam.Noz vo srce ko da me probode.Oh dusa mila.Te guskam,bidi silna... Zoltica imase i moeto bebe.Isto prematurce.Mu oravea foto terapija i primase nekoi lekovi.Koga si ja zemavme doma uste bese zolta i pospana.So tek na vreme se normalizira.Ke bide dobro sonceto malo,ke se izbori.Toj e borec.
Cela nok vasata nesreka mi e vo mislite, i sekoe budenje na mojte dve maski bliznacinja silno gi guskav. Borjan I nam ni bese opcija za ime za edno od nasite momcinja. Premnogu me rastazi. Gospod neka go cuva drugoto da ve Vedri I raduva. Guska majce, sega bidi hrabra za Vedran.
@DuchessAnn моите имаа жолтица. И дома ми ги пратија со жолтица без да ми кажат. Седеа додатно време во болница дека со жолтица тешко креваат тежина. Жалам за загубата на другото Чувај нерви. 1300гр е добра тежина за таа недела. Ама 40 дена секако би требало да е во инкубаторите. Биди силна, упорна и позитивна. Сакајте се со мажот ти и пречекајте го совршена хармонија
Majka, pusta majka. Zborovi za uteha voopsto ima li, zalno, prezalno. Nikomu Bog! Bidi silna, bidi hrabra, Vedran kje ve vedri cel zivot!
Читам и солзи си течат сочуствувам Ни еден збор не може да утеши ,биди храбра ,Дај Боже Што поскоро да се изгушкате со Ведран здрави и живи.Борјан секогаш ќе е живо во твоите сеќавања.
Се држиме. Одиме секој ден во период од 13-14ч. на посета кај Ведран, и се јавуваме по телефон во периодот од 18-19, плус добиваме уште некоја порака ако се падне на смена на неонатална една сестра која ја знаеме (се симнува да го ѕирне). За состојбата секогаш ми викаат стабилен, ама да знаете мал е, ќе има кризи, може утре нешто да се деси, бла бла. Пред 2 дена почнале млекце по 3мл на 8 часа преку носе, а од денес по 5мл. Рекоа дека ќе пробуваат да го тргнат од машината за кислород, па ќе видиме. Му направиле на мозочето снимање ама нема кој да го прочита, на службен пат бил докторот. Така што, тераме и се надеваме, ден за ден.
Многу ми е жал што ова ти се случило, нема зборови за утеха, па уште ни во рака не си го зела, знам какво е тоа чувство и јас тоа го поминав. Какво млеко му даваат на другото бебе, твое мајчино или вештачко млеко? Да биде Господ Христос со вас и да се радувате на детенцето кое е во инкубатор. Нема никакава утеха. Седи им на глава на неонатологија зашто ако ти не се интересираш за твоето бебе на никого не му е грижа. Поздрав.
Фала душо. На интензивна е долу, на нео имам сестра што се симнува да го ѕирне дур е на смена. На вештачко е немам мое, пробувам ама нема, и да имам не смеам клексани примам и ќе примам уште, па ми рекоа Бромергон да почнам за секој случај по половина два пати на ден, а во упатство вика цело два пати не знам како треба. Инаку задоволна сум од тие на Детска клиника, се што прашувам одговараат, со резерви нормално, не сакаат многу надежи да даваат зошто има родители кои подоцна ги обвинуваат дека ама вие ми рековте ова а испадна она, и ги разбирам.
@DuchessAnn знам во каква ситуација сте и колкав стрес е тоа. Но, распрашај се убаво, прашај повеќе доктори, со бромергон ќе ти прекине млекото. Обиди се со пумпа или рачно да измолзуваш. За почеток и да нема стимулирај, ќе дојде млеко. Замрзнувај го. Ќе му треба на Ведран. Таму ќе им го носиш, или дома ќе му го даваш. Стискам палци да биде се во најдобар ред. Едит: клексаните не пречат во доење колку што знам.
Ваљда заради комплетна терапија што ја примам и ќе ја примам: еутирокс, глуформин, дијазепам и клексан (докторката на интензивно рече дека млеко со дијазепам и клексани не е за прематурчиња). Ќе видам, моментално само вкупно 5 капки на ден искача, не знам дал да продолжам да се мачам со масажи и топло, не што да правам, уште се ми е ново. И психата моја вика не сум здрава, моето млеко не би било здраво, лошо ќе му направам.