Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Тогаш, молзи по малку и фрлај го. Колку да одржуваш лактација. Многу е подобро (кога ќе може) да пие мајчино млеко. Но, пак, советувај се со доктор, па како е најдобро така направи.
    Дури и да неможеш или немаш млекце, и детето е на ад, здрави и живи да сме. И тие дечиња растат. Биди позитивна и се ќе биде во ред. :hug:

На artemidis, Momichka, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.594
    Допаѓања:
    76.825
    @DuchessAnn придружи се во групата на фб за поддршка на доење, има доста мајки со предвреме родени бебиња кои успеале да воспостават лактација сами додека бебчето е во болница, од капки до цело шишенце стигнале. Мислам доста ке ти помогнат... Сега е малечко ете и малку почнало да пие, за некое време ке почне и повеќе, па да успееш да му носиш мајчино млекце. Сега како што вика Лео, ако треба и фрлај го тоа додека си на многу лекови... во меѓувреме распрашај се со кои лекови смее и може да се дава млекцето. Чајче за лактација земи си, има и таблетки анасон сега нешто ново... Пробај, ако не иде, не се грижи и ад млекцето ке го пркне :hug:

На Martka, Momichka, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @DuchessAnn ti ja preporacuvam od srce "moja podrška dojenju - tereza kiš miljković" na fb i slobodno pisi i poraka, ke ti vrati za den dva sto i kako da pravis. Sepak e strucno lice.
    Tuka mislam moze i @Kaetana da pomogne, mene odlicni soveti mi dade.
    Pisuvaj od vreme na vreme kako ste, ve mislime :hug:
    Drzi se majka!

На DuchessAnn, sofi2107 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    @DuchessAnn еутироксот не пречи во доењето, дијазепамот и клексанот немс вечно да ги примаш. Глуформинот пречи да, но доколку можеш состојбата да ја одржуваш со исхрана прекини го за да можеш бар малку да го доиш малото да замрзнеш нешто млекце. Доколку не, живи здрави, и со ад ќе си порасне. Само не мисли дека не си здрава, здрава си, таа терапија па и повеќе ја примав и јас, по породувањето ја прекинав, за да го дојам.
    Позитивни мисли само му требаш на Ведран.:)

:hug:

На Momichka, DuchessAnn, mariz и 3 други им се допаѓа ова.
  5. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    @DuchessAnn mila moja.Sekoj moment te mislam.Jas bev cela bremenost so kleksan,eutiroks i del od bremenosta so Glukofage.Moeto bebe se rodi vo 34ta isto prematurce.Prvata kapka mleko na spavacata ja vidov na denot koga me pustija od bolnica.Koga oridov da si ja vidam dusata majkina.Tamu,na intenzivna.Kolku bese samo bolno.Do Strumica placev.Mene mleko mi doaga a nema koj da cica.Arno ama,koga dojdov nemase mleko.Isto kapka.Kolostrum.Pocnav da molzam,kolostrumot i go zamrznav.Kupiv caj na hipp za laktacija.Stavav topli oblogi,masirav.Kaj mene nemase mleko.So molzenje edvaj uspevavpod 5,10 ml mleko.Posle 1w dena koga si ja zemavme doma,edno stavanje na grada odma si fati cice.Dur cicase i tecese po muceto Moja pretpostavka koga cicaat ima poveke mleko,a so pumpata ne izleguva.Prva kontrola nrmase kaceno voopsto kilaza a nas ni bese bitno sekoe gramce.Ne stavija na Ad i taka malata nejkese poveke da cica.Se trudev se nervirav gabe.Si rekov sama na sebe neka mi e ziva i zdrava neka si napreduva pa dali majcino ili Ad voopsto ne mi e bitno.Za mlekoto ne piev ni bromergon ni nisto.Ednostavno nemase.Nitu kapka na maickata.Stresot si go pravi svoeto.Kaj mene ne mi kazaa da ne ja dojam radi lekovite.Vidi prasaj si ubavo.Parem jas ne bev zadovolna voopsto od intenzivna.Koga krevaa na tel koga ne.Srceto prestanuvase da mi cuka od bolka.Sekogas bea kratki,stabilna e kao kacuva kilaza.Ja zemavme doma nemase gram kaceno.Do den denes se cudam zosto ne lazea:|

На EuHenIa, Martka, Mushmula и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Flora98

Flora98 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2017
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    248
    Hmm macno ama ke bide sigurno.. Vedran e jak kao majka mu,ke se bori on do kraj dusicka mala.. Ti ne se sekiraj, se ke dojde vo normala i posle ke ki vikas gabe od tolku sekiracii.. hehe. Te pozz mn pa pisi pak.

На stevemila, Mari-Ja и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  7. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    6.562
    Ах мила @DuchessAnn само биди многу силна :hug:
    Најпрво мора да прашуваш докторите како твоето силно Ведранче го прима ад млекото. Оваа се многу осетлива категорија на дечиња, и се случува да не го примаат добро ад млекото. Заради оваа причина е многу важно да се одржува некаква лактација.
    Ако ти е за утеха, 90% од мајките кои јас ги сретнав во болницата, не добија нормална лактација. Многу е потешко за прворотка. Јас недела дена вадев само по неколку милилитри, со одмолзување од 40 мин.
    Потоа почнав со 15 мин од града, поредовно на 2 до три часа макс.
    По два месеци, и 24 часа без одмолзување ми потече млеко како на SteveMila. Така да, секој организам е различен.
    Знам дека ти е многу стресно, и дека ќе ти биде уште постресно како што се доближува саатот за да добиеш инфо. Биди силна :hug:
    Остани полна со љубов мајка, ќе дојде и денот кога рацете ќе ти се полни со малото јуначе:hug: Само биди упорна и трепелива! Не ги разбираме патеките во животот ама се учиме и прилагодуваме на се :l:

На Lolipop23, danichap, stevemila и 8 други им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.910
    Допаѓања:
    116.725
    @DuchessAnn мајка не постои збор кој ќе ја ублажи твојата болка. Биди силна како и досега му требаш на другото ангелче. Почнало да јаде ќе си пркне и во најскоро време ќе се гушкате. Ве :hug:

На stevemila, Meckicja и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  9. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    262
    Моето беше на ГАΚ во неонатологија , и ρеκов на сестρата што беше таму да се измолзувам и да му даваат мое млеκо, ми ρече цитиρам" нема потρеба од мое млеκо , тие имале се што тρебало" . Сега сфатив деκа не саκале да си отваρаат ρабота со давање мое млеκо, сρам да им е на доκтоρκите аиρ да не видат нивните деца, сеκоја чест на исκлучоците. Моето живееше 22 дена и почина од ешеρихија κоли , цевчето што му давале не било чисто имало остатоκ од млеκо од дρуга мајκа и таκа го заρазиле. тρебаше уште 5 дена да биде во инκубатоρѓ мислиш има доκтоρи таму, тоа се монстρуми без душа и паκ ќе ρечам и да умиρам таму ниκогаш нема да стапнам повеќе. Не можам да пишувам повеќе за тоа се вознемиρувам. Поминаа 5 години и исто ми недостига κаκо пρвиот ден сега засега не планиρам дρуго дете.
    Моето додеκа беше во инκубатоρ се измолзував за да го одρжам млеκото. Отκога почина пиев бρомеρгон ама не се сеќавам κолκу пати на ден се пиеше. Со еластичен завој ги вρзував гρадите за да пρестане млеκото и денес да ја стегнам гρадата уште имам млеκоќ Ти посаκувам се да биде во најдобаρ ρед.
    Поздρав.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  10. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.167
    @DuchessAnn ја отворив групата само за тебе и што да видам немам зборови мајка ама едно знај ќе ве чува малото ангелче и ќе ви дава сила со братчето да се изборите и да си се гушкате...ја знам болката за жал и јас ја осетив моето не ми ни дадоа да го видам само одпозади го видов и уште ми е пред очи ах мајка биди силна ете и јас се борам сега ова бебенце да го доносам..болката е огромна плачи ако ти олекнува јас дури сега знам да се расплакам ама така ми олекне малце.. ве гушкам најсилно

На gjoker4e, Lolipop23, Flora98 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    На gjoker4e, Paka и Flora98 им се допаѓа ова.
  12. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Како и да е млеко трт не ми дојде по 2-3 капки имав после ич веќе, и масажи и пумпа џабе. Ми викаат да не се секирам, да не си стварам плус нервози и за тоа, битно бепчето си јаде и ја прима и вари и вештачката храна, моментално по 10мл на 3часа.
    Се држиме, викаат добро се држи, крвна слика ок, уште леукоцити малку покачени, а хемоглобин малку ниско, ренген на бели дровоби е ок, ќе пробаат пак од машинче да го вадат. Го тренирале неколку пати до сега, па пак го враќале. И на машинчето сам си дише на некој CPAP мод е од старт, ама посигурно било до сега да стои заради апнеи.
    Му ги врзале/пикнале уште вчера рацете во пелена, многу немирен им вадел сонди, цевчиња со рачињата. :) Прави незадоволни фаци, све му смета, особено кога му мењаат пелена.
    Ебате муабетот на сестрава денес, све на десно им мочал. :D
    Само што ме нервира уште пред 1 недела ехо на мозоче направено, немало кој да го прочита, баш една од докторките вика тоа треба ново снимање веќе, старово непрочитано.
    Се надеваме утре дека на посета ќе го видиме со назална канула место цевче од машинчето во носето, ама здравје, што и да биде, само за арно да е.

На TutiFuti, Mari*, ludoto19 и 54 други им се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.541
    @DuchessAnn
    Постов ми ја разубаве вечерта:hug:

На Martka, Paka, Lolipop23 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @DuchessAnn сите тука навиваме за Ведран :l::hug:

На karak, Martka, Flora98 и 8 други им се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На Martka, irenna, Paka и 4 други им се допаѓа ова.
  16. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Sega placam od sreka.Nemas poima kolku mi olesna.Veruvaj vo Bog nemoj ni za sekunda da izgubis verba vo nego.Maloto sonce ke bide dobro:hug:

Последна измена: 29 март 2018
    На snegulkata, Martka, Paka и 5 други им се допаѓа ова.
  17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.117
    Допаѓања:
    177.685
    Лелее борец он убав
    исто ко моето рачињата у пелена ја вадел маската кислород хахах
    мали борци јаки и силни
    супер

На snegulkata, Paka, podravka и 4 други им се допаѓа ова.
  18. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.167
    @DuchessAnn браво јуначе..ме израдувавте :*

На Paka, DuchessAnn, Melinda85 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.921
    Допаѓања:
    111.195
    @DuchessAnn аиии поубава вест пред легнување не можеше да прочитам :inlove:
    Немирно јуначе на мама и тато :l:

На Flora98, Paka, podravka и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.624
    Допаѓања:
    174.863
    @DuchessAnn не можам ЛП да ти пратам.
    Ако го имаш резултатот од снимката на мозоче, пушти ми ја ако сакаш. Имам кој да ти ја прочита . Во секое време.
    Јунак е Ведран :l:

На Bozica1980, snegulkata, babydust и 14 други им се допаѓа ова.