Nemam rezultat, a koga ke fatam po listovite da cepkam do inkubator sto se, so rezultati i terapija, odma doaga sestra da me "iskara", sve sto treba da sum prasala. Ja vikam aj jas jas znam manje vise sto da prasam ekstra, od Google i sve, a drugi sto nemaat ic pojma, sto so niv. Ne e bitno, bitno maloto da se drzi i napreduva, daj boze. Inaku od CPAP mashince, so cevka niz noz u beli drobovi, od vcera (sinoka) e prefrlen na drugo - Bubble CPAP so mala maska na noseto, mnogu poneinvanzivno, bilo napredok, daj boze da teral so toa, da se odelo napred, a ne nazad. Jas pak mislev nosna kanula e sledno pa se isplashiv koga ja vidov maskata.
Ako sakas da se prefrli maloto vo Sistina, moze ovde nie Feminki da organizirame I da pomogneme so pari. Sekoja neka dade kolku moze.. Den vo Sistina okolu 200 eur e, zavisi od terapijata..
Фала, златни сте. Имам среќа што е на Детска клиника, а не ГАК, добри се докторите, задоволни сме, ако не дај боже ептен нешто зачкрипи ќе алармираме до директорка или сл. Еве пр. со ехото на цела клиника не се прочитани цела недела, ама се гледало и по детето како реагира, да не се секирам. Ако ептен дојде потреба, првин ќе им побарам ново снимање наредниве денови. Не ми е до парите, ги немам ама ќе се најдат некако, имам од кого да земам/зајмам, ама веќе над 10 дена е таму и има напредок.
Да е жив и здрав и најголема радост да ви биде секогаш, Господ ќе го чува тоа јуначе само ти мајка биди силна, моли се и верувај дека се ќе биде добро. Од срце ти посакувам најскоро да се гушкате со малото јуначе
@DuchessAnn многу жалам за малото ангелче, се изнаплакав. Од срце ви праќам среќа за јуначето Ведран, што побрзо да се опорави целосно и да ве радува цел живот. Биди силна за него.
Стабилно е Ведранче, сам си дишеше неколку дена, и решија денес на неонатологија да го качат, во апартман со мене. Им реков долу на интензивно дека сум малку неарна со температура, опасно да не е, нежно е, да не зафати од мене, рекоа маска ќе ставиш, мораш да одиш. Ај ок..купивме маски и антисептик марамици и све, отидовме горе, не сместија со бебуш, и им кажав дека имам температура доле ми рекле маски и сл. и не ме примија. Кога дозна докторката горе дека сум со температура, рече оди дома, дојди кога ќе се оправиш, два дена или недела, колку и да треба, не смееш прематурче е да не се ризикува. Знам дека е во право, ама само е сега горе, во инкубатор, само кислородна маскичка, нема приклучено ништо да титне за притисок, сатурација...рекоа да не се секирам го гледаат има и други деца без мајки горе. Да, ама моето е 1300гр. (конечно го мереа, иста тежина му е како родилната од пред 2 недели). Пишувам и си плачам од мака. Бабите ниту една не можам да пуштам место мене, едната едвај себе се гледа, со вртоглавици, другата со притисок, друго е да помагаат по дома, друго е таму да лежат. Се распишаа пораки, се испојавија насекаде до највисоко, за да го гледаат "поубаво" наредниве денови, дур не дојдам јас, ама срцево ме боли, мораше ли да настинам! Да ти ебам среќата.
@DuchessAnn мајче остани храбра, ќе поминат и овие неколку денови. Ведран ја повратил родилната тежина, тоа е добро. Значи почнал да си качува... бројте ги грамчињата секој ден. Ќе се зголемуваат од сега.
Супер сеа ке си качува30-40гр секојдневно Не се секирај има горе бебеиња без мајки И моето беше една нок само бидејки немаше кревет за мене ,па една нок до него на столче седев за да утредента се ослободе собата само за мене Ги гледаат да ама не како ти шо ке си го гледаш Управи се за некој ден оди и ти напрај крвна слика да видиш вироза ли е бактериско ли е зимај витамини цади сокови за некој ден ке си со него а за две недели ке сте дома
Чул те Господ. Јас одма на ГАК отидов, со маска, на ургентно, им реков што е работата, одма крвна слика ми направија, за 40мин резултати имав. Настинка некоја е изгледа, ЦРП е мирно, 3.5, леукоцити 10 (горна граница), рекоа многу течности, лежење и контролна крвна слика за 3 дена, ако е таа ок, дури тогаш смеам да одам на Детска. Маж ми одма цеди сокови вари супа,.. Море се мислам утре свекрва ми ако може да земе денови, да им ја испратам, притисок, не... нека ги замара неколку дена. Само лекција да добие да не отвара инкубатор, да нема многу галкања, гушкањa, бацувања... Ја знам каква е, мисли нема штета, ништо страшно.. Јас од претпазливост 2-3 пати само го имам пипнато/галнато. Уф од една страна само бебе 2,3,4 дена, од друга страна со баба без осет, што е подобро?
мора да отвара инкубатор од тие двата отвори ке пика рацето и ке дава млеко ке менува пелена ке брисе со влажно марамче вадење од инкубатор нема дури кога ке кажат докторите дека смее да се ваде прво на пола саат саат и се пвеке па после дома шо знам шо да ти кажам колку е паметно баба да пратиш таму оно мало она стара со притисок ке плаче ке пусте ке и рипне притисок а атаму треба да си стабилен да прати монитор да пратиш бебе да храниш преку двата отвори нез стварно колку сум за баба толку сум за само бебе Остај само бебе таму за ден два три одиш ти
@DuchessAnn ах бе не е лесно да си мајка. Парацетамол, витаминчиња, чајчиња, редовно и здраво храни се и за 2дена ќе бидеш како нова! Па потоа следи тон топење и чување на мажето, иако во инкубатор, сепак на чекор ќе е од тебе и секој ден се поблиску до моментот кога ќе ти е во прегратки Не можам да ти опишам колку со нетрпение го чекам секој твој нареден пост и секогаш на крајот сум со солзи во очите од радост дека малиот Ведран е се подобар. Ако е малечок, има време за час ќе стане буце Чувај се, биди јака како што си и до сега
Нема монитор, затоа ми е паниката, и да бев со него ќе бдеев над него, а сега е само. Да имаше монитор гајле неам ќе им свирне на сестрите ако има нешто. Само инкубатор кој топли и кислородна маска лабаво ставена внатре на ништо др.не е врзан. Ах да поминат деновиве и да ги памтам како лош сон.
Nekako imam potreba da ti pisam, bas ubavi vesti, maloto e dobro, odi kon toa naskoro da si odi domce. A ova drugoto..jas bi ja pustila sveki tamu, dodeka ne ti pomine virusot. Neka ne bide Vedran sam, baka si e sepak baka, duri I koga e toa sveki.
ако има потреба ке му стават монитор не се секирај нема да го остават така без надзор не се до толку отидени
@DuchessAnn јас искрено би пратила баба, не дека не би го чувале таму, ама кога знам дека некој свој е до него 24/7 и достапен во секое време, подруго ќе е. Умна ќе биде, не е до толку отидена сигурно за да го загрози животот на внучето, од страв да знаеш дека нема ни да трепка, не па да го лигави и бацува, ако и дадат да го вади секако (не знам како е)
И јас сум со Емка со паметот. Би и одржала и лекција ако треба и ќе ја пуштам. Ќе ѕвониш на половина час ако треба ќе ја проверуваш. Барем ќе имаш информации во секое време. Колку толку ќе ти биде мирна душата. За неколку дена ќе бидеш добро. Обична настинка е ќе помине. Можеби во лошо време, ама се ќе биде ок. Многу супа, витамин Ц и цедени сокови. За неколку денови ќе бидеш како нова. На беба му треба здрава мама. Љубовта кон Ведран ќе те оздрави најбрзо.