неможе да очекуваш дека на толку мал желудник ке му дадат 50 мл млеко на еден оброк моето на 1600 гр и 20дена старост по 30 мл едвај пола саат ги пиеше од шише родилна режина после 25 дена постигна
И јас ќе имам трауми од тука, баш на мм му кризирав по телефон и му викав дај боже да го преживееме ова, како може бебе со 1300 грама (додуше стасавме 1350гр) да биде така у стар инкубатор, и мајка за све да се грижи? Не знам колку средство за дезинфекција, маски и влажни марамици имам потрошено до сега, за само неколку дена, е џабе ќе влезе некој и шо, голем к. И јас од нервоза знам да се симнам до долу кафе од апарат да земам, и да излезам на воздух па после облека и чорапи мењам. Малово морам рацете во пелена да му ги ставам зошто ја корне сондата за млеко ако му се извадени. И малиот се научи така да си нана. Арно ама знае некогаш да ги извади од пелена и плаче бе, не плаче, вриска, зошто се извадени. Сабајлево така ги извадил, ама се измоча у меѓувреме и цела постелнина лом мокра . Викам на сестрата дајте ве молам да смениме, замисли вика оди таму земи си сама мењај. Како се воздржав да не ја утепам на лице место, Ана да не се викам. Другата сестра ме виде вријам, рече од мајче земи се што сакаш ќе дојдам да смениме заедно, не можеш сама инкубатор сепак. Иначе нема топла вода, пред 2 дена удрив краток туш со млака вода, ако треба ќе фаќам такси кај моите во К.Вода да се избањам сосе коса барем еднаш неделно. Не знам како инаку. Сама му давам млекце преку сонда, сум била доста спретна, мајку ви, а друга да била неспретна што ќе праевте. Влакно ми фали да утепам некого.
Знам како е ама неа друго чаре од таа кожа во друга неможеш Смири се и гледај си го детето Нормално ке изпадните на тераса надвор кафе ке се напиеш ке се симниш и по храна до маркет по бурек ехееее па ке бидеш таму повеке време ја се викав поарно у тој хотелот позади тасино чешмиче да бидам сместена Немој да се замараш со дезифекција Малото мора да доаѓа во контакт со се полека полека Колку и да сакаш на се да направиш дезинфекција неможеш по колку др качува дневно ? за едно десет дена ке го вадиш надвор по мое
@DuchessAnn мајче никој да не ти е во кожа, ама стисни заби и издржи, викај кога ти е тешко, кога сметаш дека нешто не во ред буни се, ама стисни заби, за час се ќе помине. Се ти е собрано, уште едно не завршило друго те снашло и се се трупа, ама нели не е лесно да си Мајка! Уште малку, уште некој грам да качите, уште некој сантим да се издолжите, да зацврсти бебе и дома ќе сте, свое на своето
Mila zalam.za zagubata na ednoto bebce,taka sakal Gospod,sega cela pozitivna energija nasocija kon Vedran. Pred dve godini pominav niz pekol i jas i moeto bebce,za konec spasiv ziva glava,bebceto se rodi predvreme,na pocetok kacuva pomalku,potoa poveke za 20-25 dena bi trebalo da ja vrati rodilnata tezina,krevki se da,ni borci se veruvaj.Molete se,se ke bide vo red,na kraj silno veruvam ke izlezete pobednici.Nisto ne se zaborava,uste go imam istoto bolno cuvstvo,toa e covek se naucuva da zivee so bolkata i stanuva posilen. Te guskam majce i ti isprakam pozitivni vibracii.
Братучедка ми се породи порано во 32 недела и еве бебето веќе месец дена е таму. На ГАК е викаат стабилно е, на кислород е сао, му даваат млеко околу 20мл. Сакам да прашам која е разликата меѓу ГАК и детска, нив не им ни предложија тоа. Таму се роди и таму е. И во кј случај може и мајката да остане таму?
Мене случајно ми го префрлија едното близначе на Детска, немало/фалело CPAP машинче за дишење на ГАК. Разлика е на Детска откако ќе се стабилизира дишењето, да не е на машина, ти го качуваат од интензивна на приземје на неонатологија на 6 кат и мајката лежи со него. Е сега не знам што е подобро. Од една страна си со него, мењам пелени, дури го ранам со шприц преку сонда, а од друга страна, види ми претходно коментари за забелешките и стравовите. На ГАК не знам како е после стабилизација на бебето, за интензивна знам не смее да се припари, јас влегов внатре само 2 пати еднаш кога веќе беше многу критично другото близначе, и втор пат да си го видам починато.
На Гак додека лежи мајката во болница може да оди на интезивна еднаш на ден највише десетина минути да го виде бебуш,ако излезе мајката од болница неможе да влегува заради заштита од вируси и бактерии.
На ГАК кога ке ја испуштат мајката тогаш завршува и посетата на бебето ке звониш секојдневно и ке прашуваш како е бебето ама посети нема да има кај бебето и да го видиш Според мене на детска на интензивна е подобро одколку на гак
Poseta ima.Ne se sekavam dali cetvrtok ili sabota.Nie trebase da odime na poseta,i sabajleto ni javija deka si ja zememe.Da sme spremni deka od Str.Ama ne pustaat vnatre,tuku preku tunelot(preku stakloto)
Да не сте грешка со млеково 20 мл? Или има проблем бепчето? Моево цела недела прима преку сонда толку на 3 саати, плус инфузија 100мл на ден, па едвај качува, еден ден 10гр, еден 15 гр., а моментално е 1360 гр. 32+4 недела би бил денес, 29+4 роден.
Не нема проблем, јас да не сум сфатила погрешно, ми кажаа 8 пати на ден 20 мл. Јас мислев вкупно 20 мл. ама да не е 8 пати по 20 мл. Инаку фала богу си напредува по 20/30 грама на ден
Секој оброк му е по 20мл Инаку зависи и од детето моето прво по 30 после по 40 мл на еден оброк пиеше со шише и цуцла ама 1600 гр беше Како качува на килажа така ке му зголемуваат млекце во мл и така ке качува повеке грамчиња секој ден
Читајќи се навратив на мојата приказна. И јас сум мајка на предвреме родено дете, имаше 1кг и 700гр. Со калирање на килажа дојде и до 1500кг. толку мало невино суштество, да ти е страв да го допреш. За среќа се се заврши добро, инаку јас се породив во Италија и мора да признаам многу се понапредни и почовечни од нас. Бев постојано со моето дете, има посебна соба за мајки каде може да се одмараш, измолзуваш и кога е време за хранење да одиш и сама да го доиш своето чедо. Сите љубезни, хигиена како што доликува за една болница, плус мени за мајката што сака да јаде додека престојува во болница. Инаку може и да си одиш и враќаш по повеќе пати во денот ако сакаш ама јас не сакав да се делам од него, последните денови почнав да си одам на вечер само за спиење бидејќи имав и дома обврски, сама овде нема кој да те погледне, ах маки! 33 дена поминати во болница, и те како ги паметам. Трауми, уште ги имам! Психички многу попуштив, како што минува времето се повеќе и повеќе попуштам. Како што кажав, се заврши добро. Денес син ми има 3 ипол год. Немирко голем не застанува ни секунда. Тоа беше дел од мојата приказна како поддршка за други мајки. Бидете силни мајки! Издржете за вашите борци, тие се борат со сето срце и ќе успеат! Издржете, вреди верувајте таа насмевка, таа прегратка и зборот МАМА ќе ви ја стопли душата. @DuchessAnn чекаме убави вести
Сакам да прашам дали е нормално да варира малку во тежината, односно да почне да напредува добро па да падне 40-50 грама? На братучедка ми малото напредуваше по 30 грама на ден и вчера им кажале дека намалило малце
Мене ми рекоа нормално, зависи колку мочкало, какало, дали задржува течности и сл .. може и лошо измериле. Се гледа во неколку дена како, колку качуваат. Моево пиле еден ден 10 грамчиња качува, еден 15, еден ич, итн. Битно полека полека качува, стасавме денес 1410гр. +130 грама за 9-10 дена.