Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.296
    Допаѓања:
    179.109
    Јас ке се задржам на делот со млекото прво
    Млекото пре нана ке го смените кога ке наполните над 2500-3000 гр
    Ние преминавме на нан1 пробај и ти на нан 1 Одпрвин можно е да ти поврака во млазови силни додека се навикне на та млеко ако не бива ке смените друго млеко ама и често менување не чине
    За шумот не се секирај ек се среди се до 1 година од животот на детето
    За мачкање незнам шо да те советувам овие новите купки масла и шо уште не колку арни толку лоши повеке на маркетинг е одколку ѓо е вистина ,по мое продужи со јекодерм барем до кај 2 месеци на детето па после ете еуцерин или мустела или хипп бекутан џонсон не би зела јас

На iki26, stevemila и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  2. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Jas zemav mustela i Ja mackam cela dole ja mackam od bekutanot vitaminskata, kako tamu i pravele taka produziv I doma.

На Meckicja, AnjaMarin, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ceca-123

Ceca-123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    14
    Јас сум претвреме родено дете...знам дека на почетокот било тешко и со ранење и со покачување на килажата..напоменување е дека на децата што се предвреме родени му се дава дупла доза на капки Д и А бидејќи коските не му се толку цврсти како на децата што се родени на време ....сум проодила дури на година и 8 месеци. Најбитна е исхраната, кога сум била мала сум јадела само домашни приготвени јадења..манџа, гулаш и повеќе млечни производи

На podravka, DuchessAnn и stevemila им се допаѓа ова.
  4. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Фала ви на советите, секако ќе се консултирам и со педијатар, ама сакав плус мислења.

5. AnjaMarin

AnjaMarin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    119
    Zdravo majki, nie sme 7+ i super napreduvame 7.9kg/67cm (rodeni 1.420gr/45cm vo 28nedela).No, ona sto me zagrizuva e deka bebe recisi voopsto ne guga- se smee na glas i ispusta po nekoj krik no klasicno guganje ili brbljanje nema.Pravevme eho na mozok kaj Lekovska vo Sistina rece deka e se OK i deka nema potreba poveke od eho, go pregleda rece deka sledi zvuci, se smee, te dovikuva so krik koga ne go gledas, drzi igracki so dvete race, mnogu saka da slusa muzika(ima omileni pesni☺️), ti se smee koga ke go poglednes, preta so nozete se raduva na lugje i igracki...Taa mi rece deka ne e za panika zosto ima deca koi voopsto ne gugaat tuku direktno odat na brbljanje.Vo centarot za razvoj na Bit Pazar me sovetuvaa da go nosam vo centar za sluh na Klinika.Me interesira dali nekoj imal slicno iskustvo?inaku motorikata mu e solidna-vezbame sekoj den, pocnuva poleka da sednuva, se prevrtuva sam, malku e poslab na race i so grbna muskulatura no vezbame i se nadevam deka ke bide se ok.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Немам искуство со предвремено родено дете,но во однос на гугањето ќе ти го кажам моето искуство. Никогаш не гугаше класично гугање како некој бебиња. Нит па придадов некое значение или пак да ми е на мисла. Не ское дете е исто. Како што ни не секое дете дека лази.
    Испушташе некој звуци ( не гугаше ), брбњаше нешто и директ од некој 8+ прв пат почна ба-ба, та-та, да, да-да и како поминуваа месеци почна веќе зборчиња да кажува ама веќе да се и со значење т.е. да знае по кој вика и што вика. Нит па пролазе класично ни ден денес не лази, како маринец се влече смешки е :D. Ама од 10+ почна сам да се исправа, на 11+ си паткаше и за рака шетавме и после некој период си се пушти да си оди.
    Така да не споредувај деца нит очекувај дека мора да гуга или да лази. Ако доктор ти кажал дека све е океј тогаш немаш ни простор за грижа нит да му ја мислиш. Може твоево па и ќе прозбори и прооди пред очекуваното.
    И ме интересира зашто те советувале да го носиш во Центарот за слух ?
    Нели во Систина ти рекле дека е све во ред. Сепак сметам дека во Систина се каде каде по стручни и слушај си ги нив. Чим ти рекле све дека е супер значи е супер.
    За мускулатура да зацврсти, за раце и грб ќе го оставаш на земја да е повеќе време во денот. Ќе му стаиш околу играчки и ќе го оставиш на стомак. Ќе збориш со ортопед дали ќе ти даде зелено светло за џампер. Најдобро зацврстување на мускулатура само со џампер. Ама за ова прво со ортопед ќе се посоверуваш не на своја рака да го ставаш.

На AnjaMarin му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ептен сте супер со тежината, браво со оглед на тоа што е роден во 28ма :) За гугање воопшто да не се секираш, ене ја внука ми не гугаше класично па сега ќе те продаде со зборување, 3 години е. Штом следи звуци мислам дека нема потреба од дополнителни стресови. Сепак вие сте мајката и најдобро ќе си одлучите меѓутоа мислам дека нема потреба да паничите :) Реагира на звуци така? И како што кажа Софи јас би им верувала на Систина :)

На Paka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Posle pustanje od bolnica,ili vo bolnica nemavte li pregled za sluh?Nas vo otpusnata lista ni stoese so se treba da se napravi.Pa posle zimanje od bolnica si bevme na prehled za sluh.Rodena mi e vo 34ta nedela.Sega e 8+ Prav zivec sekumda ne zastanuva.Nema mesto za pabika ne se sekiraj voopsto.Eh kako ke porasnat golemi se ke se zaboravi loso

На Paka, podravka и Sofronko им се допаѓа ова.
  9. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.181
    Девојки, јас само што се породив. 30 +5 со близначиња на Клиника. Природен пораѓај, ок поминав. Едното е 1400 др 1200 г. Вака викаат витални им се, за зреење примив во 27ма и сега пред 5 дена. Они се во инкубатор. Пишете на што да внимавам, како да им досаѓам се да ме известуваат. Мн боли што не сум со нив.. само плачам..

На Isabel, Meckicja, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Здрави, живи и големи да растат душичките. :l::l: Нема плачење. Мора сила сега.
    Околу месец ипол во болница ќе бидат, и мора да знаете дека за еден чекор напред, некогаш еден или два назад.

Сопругот одма нека ги досаѓа таму да ги праша како се со дишењето, дали и на каква машина се, крвна слика како им е (инфекции дали се покачени леукоцити, ЦРП), кога/дали ќе почнат со млекце.

Да си прашувате дали направиле ренген на бели дробови, кога ќе се прави ехо на мозоче, срце, слух, здравје и за очите скрининг.. и нормално какви се резултати од сето тоа.

Сега најбитни се дишењето и инфекциите, топлина ќе си одржаваат во инкубаторче.

Прашајте дали и како може мајчино. Јас немав од стрес, ама за тебе види пробувај.

Таму знаат да кажат само стабилни се и толку. Мислам тоа е супер, стабилни, ама пак плус информации прашувај си.

Ти утре ќе одиш за време на посета, ќе прашаш точно кое време, заборавив, ако не можеш физички сама, со количка нека те однесе болничарка.
    :hug::hug::hug:

На elcezelce, emkaemka, stevemila и 5 други им се допаѓа ова.
  11. AnjaMarin

AnjaMarin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    119
    Imavme skrining i za sluh i za vid, deka slusa e ocigledno bidejki koga mu tropam so igacka se vrti i ja naogja so pogled, ima pesni sto ne saka da gi slusa kako Twinclei Kap kap od zlatno slavejce koja mu e omilena☺️NO, vo toj centar kako sto sfativ pravele pregled za da se vidi dali sluh-vid-govor e povrzano i dali e se ok so govorot.Ke go odnesam sepak me jade crvot

Zivi, zdravi i srekniCestitki!Najvazno e da bides silna- toa sto si oddelena od bebinjata e za nivno dobro i ne go sfakaj tragicno. Tesko e znam- sme pominale niz toa- najtesko e od bolnica da si odis bez bebe ama i toa se prezivuva zosto sme majki i mozeme SE da izdrizime. Majcino mleko ako imas duso izbori se da gi hranat so majcino mleko- toa e sega za niv lek polno so antitela koi ke gi zastitat i ke im dadat imunitet, ako ne uspees (citam cesto deka vo GAK e problem, ne znam kade si porodena) togas izmolzuvaj se i zamrznuvaj zosto toa e bogatstvo koga i da go ispijat.Sega se bebinjata vo race na doktori tvoe e da se nosis so situacijata kolku sto mozes postalozeno i da ne si predizvikuvas stresovi za da ne go izgubis mlekoto (ako imas).brzo ke dojde denot koga ke gi nosis domce pa so site soveti ke ti pomagame site.Hrabro samo majka- toa se decinja junacinja veruvaj! DuchessAnn ti dade super nasoki za se drugo prasuvaj tuka sme. I da, odmaraj sega ke treba sila

Последна измена од модератор: 4 јуни 2018
    На Meckicja, girl-miri, kristii и 4 други им се допаѓа ова.
  12. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @Bibi30 Како сте срцка?

На Paka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Бебушки и се стабилни,вчера ги виде.Денес ја пуштаат нејзе.
    Ќе види,па ќе пише во детали.

На Bibi30, Melinda85, stevemila и 10 други им се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.270
    Допаѓања:
    35.222
    Вака по објаснувањево не ми личи дека имате проблем. Ама ако ти рекол лекарт да го носиш во Завод за Слух и Говор однеси го за секој случај.
    Инаку за стручност таму имаш стручни лица за проблеми со слух и говор. Не слушај тие што викаат Систина се постручни. За грижа додека се ебиња во инкубатор се сложувам Систина дека повеќе водат сметка ама за слух, говор и слично едноставно немаат кадар. Во Завод има и лекари и логопеди и психијатри и психолози за севкупна проценка. Од пред неколку дена имаат и сензорна соба за аутистични деца. Работат со поголеми деца со различни проблеми ама веројатно би погледнале и бебе чисто за ти да бидеш мирна.

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.296
    Допаѓања:
    179.109
    Честитки мајче да се зиви и здрави јуначињата
    се изненадив кога прочитав сега па некни се советувавме дали да се оди во вц хахахах
    Тешко е и мачно ама за кратко ке си ги земеш дома јуначињата
    пишувај ни тука како напредувате

На Bibi30 и Tukituki им се допаѓа ова.
  16. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.181
    Девојчиња, бебенцата се во инкубаторче. Прво беа заедно, вчера ги разделиле, веќе си сметале :) уште се на декстроза, стабилни, сами дишеле, само хауба имале над нив. Секрет мн малку имале, тежината за 100 г им паднала, ама за тоа викаат да не се секирам. Крв ок, сл недела мислам рекоа ехо на срценце. Нормално, како и сите, сум имала инфекција, па на почетокот на антибиотик биле. Вчера почнав да се одмолзувам, ама изгледа тешко ке биде. Боли, боли, плачам, само ко ке ги видам сум насмеана. На ГАК на интензивна се,наоѓам по некој да ми пише нешто, дали е се ок. Докторката денес вика добрички се, и нормално ќе треба период да помине дур се гушнеме...но они ми се борци, знам дека ќе издржат се :)

На Meckicja, toogood, Monella и 31 други им се допаѓа ова.
  17. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Да се живи и здрави биби30 . Ова се ќе помине и ќе си се радуваш на две среќички. И не се мали бебуши веќе 8 ми месец скоро па и си дишат сами , нема зошто да плачеш . Посакувам што побрзо да се гушкате дома .

На Paka, DuchessAnn, lavica82 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Bibi cestitki mila da ti se zivi I zdravi bebcinjata ama ti moras da bides hrabra I silna mila iako I jas sum golem panicar stanata nemam iskustvo so toa sto se soocuvas ti no moras da bides hrabra

На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Ќе издржат ..еее...штом сами си дишат и добра крвна слика, супер. Сега само дебелеење. :D
    Ти одмори собирај сила, ќе ти треба за домче со две џивџанчиња. :inlove:

На Mon223, stevemila, Paka и 6 други им се допаѓа ова.
  20. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Девојки може ли да ми кажете нешто повеќе за тсх скринингот. Ни го направија пред да не пуштат од болница, па сега по две недели пратиле барање уште еднаш да се направи. Поради која причина би можело да биде? Иначе пред време роден, 35 недела 1870. Не пратија во скопје на неонатологија, од таму не пуштија со сите добри резултати. Моментално е 2150, 25 дена имаме :)

На Martka и Пчела им се допаѓа ова.