Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Damnna

Damnna Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    63
    Imav nekoja infekcija a nedela dena pred toa pravev ispituvanja nemase nisto osven leukocitite so mi bea 11bas toj periood grlo malce me bolese znacii za edna nedela infekcijata napravi lom mi napravi dupki vo membranata i mi pukna vodenikot nemav nikakvi simptomi deka imam infekcija nitu bolki nitu pecenje cesanje dole abe nisto sega jas sum dobra osven anemicna so sum i zelezoto sto mi e nisko gubev krv pri operacija radi toa e jas sum dobra samo se molam za moeto bebushko da bide nejziniot lik od pred oci ne mi izleguva celo vreme prred oci mi e taa slika dushice malo na mama :(:l:

На Vina Nevina_55, 24.07, stevemila и 15 други им се допаѓа ова.
  2. Damnna

Damnna Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    63
    Sakav da prasam infekcijata kolku vreme ja imavte kolku vreme bea pokaceni leukocitite i dali e sega se vo red zdravo li e bebushot ili ima nekoi posledici :l::l::l:

3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @Damnna hrabro majce hrabro bidi i za tebe i za bebuska:l:
    Tezok period imate pred vas ama bidi hrabra za malata dusicka i pozitivna misla.

Jas sum majka na dve devojcijna pred vreme rodeni golemata ima sega 4ipol god a malata 4meseci,tezok period koj nikogas nema da zaboravam,Samo majka na predvreme rodeno bebè znae za se.

Bidi hrabro i pozitivna i zboruvajmu na maloto dusice mnogu pomagat toa,za se ostanato medicinata e dosta napred pa ke uspeete:hug:

Ti posakuvam se brzo da mine i da si ja guskas dusickata doma:hug::l:

На 24.07, stevemila, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Damnna leukocitite kaj nas ne bea pokaceni samo crp, toa se slucuva koga samiot organizam ne se bori ,okolu 2 nedeli traese lecenjeto so antibiotici ,3 transfuzii imase. No se rodi 34 nedela pogolemko bese 2030 gr.
    Nema nikakvi posledici , zdrav si e da cuknam vo drvo ,za 1 godina samo ednas pojak virus fati . No na pocetok go pazev mnogu ne go mesav so luge ,so deca do mnogu pokasno .

На stevemila, duffi, Damnna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @ada21
    До кога не го мешаше со деца? Нас ни е уште забрането мешање, ни рекоа рано е, па после вакцини ќе прима од септември, после сезона на грип ќе дошло и како тргнало малиов до прв роденден со дечиња нема да има контакт?! :|:(

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.342
    Допаѓања:
    179.373
    ја незнам еа како е праксата ама ја мојот од прв ден дома коа го донесов бевме со луге
    беше лето па него у количка и си го шетав по улицата
    дома кај свекрва ми имаше луѓе нон стоп па колку можев пазев ама у глобала беше со народ стално па многу поздрав беше од сестра му која е надносена дури и до ден денес е здраво дете антибиотик хмм едно 5 год нема примано најмалце ни па вирус

На stevemila, duffi, podravka и 7 други им се допаѓа ова.
  7. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    I nie sme non stop so luge, so deca a ni kazaa I nas da ne Ja mesame ama aj ela Kazi im na lugevo da ne doagaat. . Bog neka ne cuva..

8. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @DuchessAnn рано ви е за мешање со деца. Нас така не советуваа така правев. И возрасните што доаѓаа сите предходно ги прашував дали се здрави, раце миење обавезно. Со деца дури на 5 месеци прв пат и тоа деца што не одат на градинка , на отворено може сега да го шеташ .
    Можеби ќе кажете претерано е тоа, но после таа мака што ја поминавме ,ич не ми беше проблем тоа .
    Имавме ситуација на 7 м на гости кај пријатели со 12+ бебе што оди на градинка, прашано предходно дали се здрави , следниот ден ни кажуваат дека избило сипаници . Не знаете тоа каков стрес беше 21 ден да чекам со страв дали ќе префати и он . Среќа ништо немаше. Така да подобро да се избегнат вакви стресови .
    @podravka јас кажував , кој сака нека се лути , детето пред се

На girl-miri, stevemila, podravka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Osven babite koi doagaa da ja banjat,jas nemozev od ranata...ne doagase nikoj drug.Posle krstevanjeto,negde na 5 nedeli,pocnaa da doagaat na povojnica.No koj kako ke se javese prasuvav da ne se bolni.Za setanje ja setavme,i po marketi na pazarenje.Bog mi ja cuvase,dosega ne mi bila bolna osven so mi kaci dva pati temp od zabite.Kolku i da im se treseme,Gospod neka gi pazi

На DuchessAnn, podravka, girl-miri и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Jas prvite 3meseci gledav da ne ja mesam mnogu so luge a prviot mesec i cerka ne ja nosev vo gradinka,seto ova po' preporaka na doktorite vo neonatologia.
    Sega SME 4+ i pocnavme da sé dvizime poveke isto i za podolgo patuvajne mi rekoa posle 5mesec pa za MAK kraj avgust ke ideme.

На mal.ecka, stevemila, DuchessAnn и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    И јас правев како тебе.. И уште ми е страв кога го задеваат деца а колку многу им се радува.. Ми беше страв и да не биде диво бебе зошто не беше мешан со луѓе но среќа немало врска тоа. Најсреќен е кога е во големо друштво. Прв пат во игротека влеговме на 8 месеци и тоа на кратко и на ништо не го седнував :)

На stevemila, Meckicja, girl-miri и 3 други им се допаѓа ова.
  12. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Конечно успеав термин да закажам кај дефектолог Валентина Дуковска, развојно да го проценат џивџи.
    Бил некој кај неа? Искуства? Задоволни? Каде е на Детска клиника, односно кој кат?
    Однапред благодарам.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas ne bev iako stoese vo otpusnata lista.Si ja vezbav doma.I maticnata i Pop Lazareva od Remedika mi kazaa deka ne daj Boze ako nesto ima kaj detenceto problem,se poznavalo.Vika nie ke ti kazeme a i ti sama ke primetis.Moeto eze epten zilavo bese.10opol meseci e veke,sekunda ne zastanuva,saka da odi.Sama se isprava,pocna da zbori postojano drnda (ko mama):lol:
    Jas barav sovet ovde od majki so iskustvo,mi pisaa so se sostoi od toj pregled kaj Dukovska.I bas nisto posebno.Edna majka mi gi kaza i vezbite,mozes da procitas negde nanazad imame zboruvano

На 24.07, DuchessAnn, tincemajmunce и 2 други им се допаѓа ова.
  14. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Ги имам прочитано вежбите, ги правиме повеќето иако не ги сака многу хахаха. Вака колку го следам џивџи се однесува некаде меѓу корегирана и актуелна возраст, така и на ортопед ми рекоа пред една недела, како ~3 месечно бебе, а ние сме 4.5 реална, 2 корегирана.
    Од неонатологија рекоа да одиме, сепак 29 недела сме.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IvanaCS

IvanaCS Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    432
    Мислам дека треба да одите,со оглед на неделата во која е роден. Се наоѓа во зградата карши влезот на Детска, доле на приземје.
    Нир бевме за секој случај, роден 34та недела. Нас не ни даде вежби, индивидуално е - само ни рече почесто на стомаче да го оставаме. Те оценува со проценти, колку исполнува за корегирана возраст.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Ние сме родени 1870 во 35недела и 6 дена. Дали би требале да го посетиме дефектологот, сега е два месеци и една недела? И дали преку матичниот треба да закажам? :)

17. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Како ќе каже педијатар. Ние дека малечки и лежевме на интензивна 2 недели па 1 месец на неонатологија на Детска клиника и редовни контроли ни се таму и ни рекоа треба на 2 месеца корегирани. Да од матичен се закажува термин, следи на мој термин кога ќе се отвори, или матичен нека следи за кај Дуковска. А може и на Бит пазар клиника има центар за развој таму телефонски или лично се закажува.

@IvanaCS Фала да знам кај да одам. Секако ќе одам. Ние по препорака на ортопед веќе вежбаме и на стомак го ставаме по неколку пати на ден иако не му е омилено...ама мора. :)

На IvanaCS му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    @DuchessAnn ти благодарам :)
    @Damnna како е бебуш? Ви ја пуштам целата среќа на светот

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.182
    Девојчиња, некоја била ли во Центар за раст и развој Бит пазар? Ние сме на 10.08, има ли педијатар, ортопед и сл?

20. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Денес прв пат се превртевме од стомаче на грбче! :party: 4.5 месеца реална, 2 месеца корегирана возраст.

На ludoto19, do-re-mi, irenna и 26 други им се допаѓа ова.