@Damnna неможам да прифатам ни јас кога Господ зема вакво невино Душиче најмило Биди силна мајка.. викај, плачи... Еден ден ќе се сретнете
@Damnna premnogu mi e zal ,srceto me zdobole koga procitav, nema uteha za ova. Odma slika mi izleguva od tie mali dusicki koi se borat za zivot Gospod neka vi dade sila da ja prebrodite ovaa tragedija
знам дека нема зборови кои може да ги кажеме за да те утешиме. Полошо од ова нема. Биди силна за да го пребродиш овој период и да даде господ да имаш полни раце здрави дечиња.
Кога почнавте со пробување вкусови? Матичната ми спомна може да се почне со пробување основни први вкусови на 4 месеци корегирана возраст (на 6.5 реална) ама по преглед од неонатологот и дефектолог што ќе кажат. Не се брзам или сл, чисто ме интересира за ваши искуства.
Еве четиво за тебе. Батали математики https://www.uptodate.com/contents/starting-solid-foods-during-infancy-beyond-the-basics#H1
Фала, љубам четива. Набрзинка што разгледав треба рефлексов да го почекам да го снема и да вежбаме уште главче подолго да е стабилно. Се исправа со испружени раце на стомаче ама кратко време по минута-две непрекинато, пика во уста раце и играчки, знае кога му е доста да затне муце... Интересен ми е капкиве за железо измешани со некој мл. водичка почнав со лажиче да му ги давам за да осети што е лажиче, една ќе лапне, една враќа со јазиче, една прска насекаде со уста. Благи се капките и кога ќе осети отвара уста ко пештера.
Имаше краток дел и за прематурчиња и железо Ако налетам на нешто интересно ќе кажам нели љубиш четива
Mislam nekolku dena ni se razlika bebuskive mojata na 13 napravi 5meseci Jas i davam vodicka ama ne ja saka bas a so vkusovi ne sum pocnala ssuste,planirav denovive da pocnam ama primi vakcina i ne ja prifati bas dobro vakcinata pa ke cekam nekolku dena,e potoa treba da ideme za MAK pa mozebi ke pocnam so vkusovi vo MAK koga ke bideme ili koga ke se vratime od MAKtuka neznam kako ke bide. Cetvortok ke dobijam i mislejne od pedijatrata pa ke vidime. So prvata cerkicka pocnav na 4+/5 meseci bidejki mlekoto i bese malce pa zatoa. So bebuska sega pie 150/180,malce i od zeskovo mozebi ne è do tolku po piejne mleko,ke vidime denovive
Мајки би сакала да ми споделите ваши искуства што правеа вашите бебиња на 14 месеци, моево си игра само, почна да кажува по нешто како на пр. Бе-бе, па-па, ма, мммм, знае да се заигра со врвка, ужива да фрли играчка и да му мрда истата, сам се симнува од кревет сака да оди но уште како на прсти па после на цела пета, лази наназад но уште мака мачиме да научи да седне сам секој ден вежбаме како треба со ноџињата но се разочарувам некако (одевме и на физикална затоа...), но знае при седење полека сам да си се сврти во круг во седечка положба, и кога викам по него како да не ми обрнува внимание, а кога ќе му приближам играчка одоздола и да не ја гледа одма пушта рака за да ја фати без да ја гледа, ајде ваши совети искуства идеме редовно и кај дуковска...(роден е 34 недела и 5 дена)
@Sofronko како мислиш не седи? Не може да седне од лежечка позиција ли? Не те сфатив убаво . Но штом може и знае да се симне од кревет се си е во ред . Мој совет остај го сам,не го форсирај ти да му покажуваш како треба . Чист пример ,сигурно не си го учела сам да слегне од кревет ,сам се научил . Станува ли сам , ако се фати за нешто? Со какви играчки играте ? Ние редиме кругови ,фигури што се внесуваат низ отвори во куќичка,читаме сликовници,го учам да покажува со прст на пример каде е телевизорот ,каде е таванот, каде е зајчето... играме на музика ... Повеќе вакви активности... А тоа што не ти обрнува внимание е карактерно . Така им одговара.
Да од лежечка позиција се исправува на раце ама не сака да ги свитка ноџињата само со помош, инаку за станување му треба потппра цврста за да стане се држи до креветот ама уште нема асална стабилност тоа се нервирам мн му се посветувам секој ден играме шетаме се луламе на лулашки си седиме на под си подаваме топче што светка еден на друг играме со играчки: тропки, коцки, врвки мн сака, топка, дрвени лажици исто обожава.... Игра на музика истотакс, знае кога треба да јаде итн итн почнав да му читам сликовница ама дали уште не обрнува внимание или незнам каква тактика или начин да употребам за да го заинтересира. Какви сликовници читате, како го интересира ако не ти е проблем да ми пишеш
@Sofronko некогаш не сака ќе седнеме и ја фрла сликовницата ,кога он сака сам ги зима и ги врти страните па му зборам јас или му читам . Зависи кога е расположен . Обични сликовници,тие малите како меки книги што се од просветно дело . Па една голема со звуци на животни има да стисне . Ама кога ќе видам оти нејќе во моментот тоа да правиме не го форсирам ,одма друга занимација . За седење пробај вака ,кога е на колена во позиција за лазење дај му играчка над главата да си пушти раката нагоре па на страна ќе почне да се свртува за да седне . Така им е полесно . Мислам нема потреба да се секираш и нормално родени деца проодуваат на 18 месеци ,немаат стабилност .