Majkicki zdravo. Se porodiv pred 3nedeli vo 7 mi mesec so masko dete koe tezese 1220 I 35cm. Bese smesten vo inkubator kade prviot den disese so pomos na masina megutoa veke 2den bese staven samo na maska so odgovor deka nema potreba od masina deka bebeto dise samo so pomos na maska. Bese taka se do moeto doaganje doma kade koga go vidov mi bese kazano deka e stabilen deka infekcija ima no mala I deka davaat antibiotici I ke se sredi toa traese nekade 1nedela dodeka bese stabilen. Dobil nekoi krizi I sega pak e vraten na masina no ovoj pat so fatena sepsa. Ottogas sostojbata na moeto bebe ne e bas dobra postojano prima transfuzii plazmi prima lekovi za otoci kazaa deka imal dosta otoci a koga jas ke prasam od sto se nikoj ne mi dava odgovor trombocitite mu se dosta niski I poradi toa prima postojano trombocitna masa isto I leukocitite. Ve molam za iskustvo jas mnogu se plasam ne se otkazuvam iako doktoeite vikaat deka ima sansi no se mn mali.
За жал многу често во болница бебињата закачуваат сериозни инфекции и сепса, дали од машините, канилите, сондите.. којзнае. Тромбоцитите, отоците...се е како резултат на сепсата, која е многу сериозна состојба и за жал живот-загрозувачка особено за мали бебиња и за која е потребна агресивна терапија. Најбитно е да реагира на терапија и да се стабилизира состојбата. Секогаш има шанси душо. Ете три недели се бори малото, дај боже да се избори и да дојде домче што побрзо во рацете на мама.
Ne gubi nadez moeto e sedmomesece i vidov trista maki. Sega e decko od 16god pogolem od mene. Se nadevam na brzo ozdravuvanje i brzo ke si go imas vo race bebceto
Znam mila ama ovaa neizvesnost Znam dusa moja mala...pred 4 dena zemaa pak krv za da ispitaat dali.sepsata e povlecena I koga jas pred 2 dena gi pritisnav da mi gi kazat rez od hemokulturata rekoa deka sega za sega bila.negativna deka ako vo rok od 24h ne se javat telefonski da kazat deka.se pizitivni vo toj slucaj bila negativna. Otocite mi kazaa denes deka kako.navodno bile namaleni I pocnal da paga na kilaza sto bilo dobro megutoa ne znacelo deka nemalo pak da se pojavat. Me plasi krvta nikako da sego stabilizira dali toa naci deka koga ke.se izleci infekcijata ke se stabilizira I krvta sepak e infekcija na krvta. Sekoj den se milam za negovoto zdravje da izdrzi da se bori deka uste malku ke se guskame doma Bas mi e milo neka e ziv I zdrav I najsreken. Ne gubam nadez znam deka ke se izbori on e borec. Ama site tie losi dijagnozi I koga ke prasas ne dobivas nikakov odgovor te unistuva.
Заради тоа и даваат плазми, антибиотици и др.лекарства за да се стабилизира крвта. Добро е што е хемокултурата сега за сега негативна, обично целосни резултати за 5-7 дена се даваат. Ги имам скоро поминато овие работи, можеш поназад да прочиташ, 47 дена во болница, родено 29+4 недела, 1300гр. сега сме 5.5 месеци, и околу 5.5 кила. Нема губење надеж никако.
Да така рекоа дека ако хемокултурата е позитивна се јавуваат и во рок од 24ч имаат одговор за да реагирале одма ако немало никакво известување тоа значело дека е негативна инаку да резултатот се чекал до 7 дена. Ке видиме пак утре треба да се стигнати веке па ке кажат
Марјкички еве ме мене пак сега со малку подобри вести. Бев денес да си го видам бебеуш беше живнат малку мрдаше со рачиња ножиња душа моја. Ми кажа докторот дека хемокултурата е 100% негативна дека срп се намалува тромвоцитите се во пораст и сум многу среќна. Сеуште е критично меѓутоа и тоа што ми го кажаа многу ми значи. Ќе биде добар ке се избори
Bog da go cuva maliot junak a tebe majka,da mi ti dade sila i trpenie. i jas sum majka na prematurce,rodena mi e vo 34ta nedela.Sega spremame prv rodenden.Na 16ti pravi godinka moeto sonce. Ke se molam za vas i otkazuvanje nikako
Господ да ви дава многу Никако ке се бориме заедно. Ти благодарам. Чувајте се гушкате се баш ми е мило што поминало се најдобро.
Ќе се избори, мора да се избори. Ти во тоа треба да веруваш и да се надеваш и да имаш убави мисли. Мисли позитивно за да биде позитивно Од се подакувам што поскоро да оди домче здрав и жив И ти и тој многу сте прошле ..борци херои
Сега за сега стабилни инфото за состојбата е исто од вчера дека денес не ми кренаа на телефон не само на мене на сите што звоневме зошто не ја знам причината. Останува утре да се јавам и ќе пишам обавезно.
Ke bide se dobro.Za ne krevanjeto ne zbori,go molev maz mi da palo kola da odime za Sk.Tolku mnogu se nervirav.Vrtevme od nekolku tel,ne krevaat.Izgovor bese deka se zafateni.i nemaat dovolno personal
Мајкички нев денес кај бебуш мој хемокултурата е негативна исклучен е од инфузија нема потреба веќе од толку јаки антибиотици само црп е малку покачено ама за тоа прима послаб антибиотик дирекно во вена. Му даваат сируп за крвта стабилен е сега следен потег е полека полека да го одвикнуваат од машината. Мами многу сум среќна. Ви благодарам на сите за поддршката. Ќе пишувам јас што е како е понатаму