Мојата малецка принцеза се роди на 07.09 и се брзаше се роди во 34 недела. моментално е во инкубатор стабилна е сега за сега само на кислород е само треба време да помине да чекаме најтежок период за мама и тато ама колку треба ќе се чека битно принцезата да биде во ред
Честитки. Голема да расте. Не се секирај, кислородче, сунчање за жолтица, антибиотици, ќе си пркне, 34 не е толку лоша недела штом е стабилна, добри ќе си бидете. Што побрзо домче да се гушкате.
Се надевам така ќе биде докторите викаат мора само да се чека никој не може да гарантира од утре ќе пробаат млеко да и дадат. се надеваме на позитивно
Cestitki i vo brzo vreme da si se guskate.Mojata devojka se rodi 34ta nedela.12 dena na intenzivna i si ja zemavmr doma.
Фала мајка мојата и малецка се роди 1670 ама докторите викаат не е битна килажата битно органите да бидат како што треба. Твојата колку се роди?
Ели мојот бебуш се роди 1800, сега сме 3 месеци и тежи 5кг. Голем дечко е веќе. Само позитивна мисла мила и се ке биде добро Честитки
Mamicki nie sme 6+,malata se vrte od grb na stomace, na strana, si igra so noginjata, se vrte okolu vo Krug Koga e na stomace, kreva gazle da se butka ama ne è uspeva mnogu, racijna i igracki vo usta ova e sto pravi malata. Na stapalo, nose ne moze da sto. Pravime nekoi vezbi Koi gi pravev I so cerka pred 4god,da ne sum zaboravila nekoi Koi vezbi gi Pravite na ovie meseci?soveti?
Мамички си ја зедовме Ева на 02.10 полека се привикнуваме пие мајчино млеко ама се одмолзувам дека уште не може убаво да фати. Ме интересира на колку време ги храните бебчињата и како им зголемувате милилитража
Жива и здрава За прашањево незнам дал ке ти помогнам моето пиеше нан 1 некои 60 мл првиот месец од коа си дојде дома т е тераше втор месец од раѓање со 60 мл млеко Многу количиндки знам јадеше и многу брго напрефуваше по 1500 гр месечно па стана тромав и мн касно преоди ради тоа
ние уште сме со 35 мл зошто кога и качив на 40 мл завршивме на неонатологија со повраќање обилно. и сега треба малце по малце да и накачувам ама и кога и давам и 35мл знае да ми поврати страв ме фаќа да и накачам
Ние почнавме со 50мл,како што пиеше на ОИНТ, постепено накачувавме во консултација со педијатар, месец ипол како сме дома сега пиеме 90мл. Повраќаме и ние,и ни кажа педијатар дека е нормално за прематурчиња(битно да напредува). Сега ни се намали повраќањето,на почетокот повраќаше млаз,од уста и од нос.
Сега веќе на две недели. Држи ја исправено додека јаде,прави и паузи да ждригне.Ние на почеток бевме на комбинирано млеко,сега сме само на АД,откако почнавме само со ад почна да кака редовно и намали повраќање,сега само знае да бљуцне од време на време да поврати повеќе.
Мојата и грчеви вчера и денес ми има и давам и капки па малце и се смири. сите викаат нормално е повраќање ама јас ептен се плашам
@elii93 И јас многу се плашев од тоа пусто повраќање, вајда е нормално посебно за предвреме родениве бебушки. Сега ми е беба 4 ипол месеци и немаме веќе ич проблем со тоа. Крка млекце гајле нема. За тоа воопшто немој да се секираш, ке помине. За грчевите мене ми помогнаа био гаја капките. И топло термофорче на мешето обавезно, ке и олесни. Гушкајте си се и без гајле
Мајки ке ве замолам за помош. Пред 4 дена си ги зедовме близнаците од ОИНТ родени 32+6, 1600 и 1760г. Ги испуштија со 1810 и 1860г после 3 недели. Сега сме дома јадиме и се привикнуваме. Цело време додека беа на ОИНТ беа стабилни, беа во инкубатор на антибиотици, крвна плазма, и кислород (едното 8, другото 12 дена дифузно). Генерално сум задоволна од третманот на ОИНТ, но може подобро. Не испишаја само со картоните на кои пишува упати, не се видов со ниеден доктор кога заминувавме и незнам некои работи. Незнам кога, каде, кај кој доктор, на која возраст и сл. Затоа ве молам за помош. Треба за еден месец да одиме на контрола за ултразвук на мозок - (како да закажам, кај кој доктор?) Исто треба и на очен преглед (како да закажам и кај кого?), на прегед за слух (кога и кај кого?), на ортопед (кога и кај кого?) и во Развојно советувалиште на Бит Пазар (кога?). Секоја информација и совет се добредојдени
Добредојдовте дома, да се живи и здрави бебушки. Прво најди си мат педијатар, кај него однеси ги и тој ќе ти закаже секаде. Мислам дека после 3кг се прават сите испитувања (нека ме поправи некој ако грешам). Само за очно, ќе видиш во листот што ти го дадоа имаш бр. Од сестра, нејзе ке и зв да се договориш за преглед (упат не треба). Ако треба уште нешто, слободно пиши Надополнување: ехо на мозок кај Дума- Државна бол, ушно било кај кој во Државна, ортопед -ние бевме во Букурешт, очно-кај Беким Татеши Државна. За во развој сама ке се јавиш и ке закажеш. (Погоре имам де напишано).
Фала ти. Така ќе направам. Ќе одберам педијатар за матичен и преку него ќе закажувам или ќе одам на приватни прегледи ако нема термини. За УЗВ на мозок треба за месец да одиме, а сега видов на очно на 02.11. За друго ќе видам и со педијатар.