Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Живи здрави, големи да растат бебушки. На очен преглед одите како е напишано, со картончето во државна на очна клиника (да знаеш неколку часа ќе изгубите таму), а ортопед (Букурешт, Мајчин дом), ушно (државна), мозоче (државна кај Дума) кај педијатар да закаже термини или приватно.

На Martka и Nika_P им се допаѓа ова.
  2. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мами на прематурчиња, кога бебињата ги отворија рачињата да не им се во тупаници подолго време , кога почнаа да фаќаат играчки?

3. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Околу 3 месеца корегирана не беа во тупаници веќе, тогаш почна и да ги посматра и лапа рацете и играчка ако му ја подадеш да ја држи кратко, и одма во уста нормално, и на тие што висат над глава (од релаксатор или подлога) да мафта со раце да ги фати. Фаќањето беше со помала координација, со уткање колку е блиску/далеку.

Сега е 4.5 корегирана (7 реална) од што ги пика длабоко рацете некогаш си прави нагони за повраќање, цело време цуцла му пикам. Играчка/мече/тетра/ќебенце околу него што има сам си се врти да земе да гледа или најчесто да џвака. Камен да му дадам ќе го глода. :D Пред некој ден ми ја фати раката ја гледа, ја чепка, и зема прст мој го пикна во уста да го џвака. :rofl:
    И шише со млеко морам поцврсто да држам, се бориме, го фаќа со двете раце, вади, стави правиме цело време.

На ada21, stevemila и kostarika им се допаѓа ова.
  4. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Моитесе три коригирана и не фаќаа ништо до пред една недела. Некако како шамар ми дојде дека не фаќаат и почнав да ги вежбам. Ефент имаше одма ама кратко задржуваст што ќе им ставам во раче,уште сами не посегаат... и пробв и на стомаче да го ставам едниот и тоа заборавил да го прави, дека во раце кога го држиме им го вежбав грбчето на стомаче одамна не ставав. Ко од шала земав подлоги за на земја да си лежат и ми се отворија можности за врткање и многу ме исплаши беба дека рацете во тупаница, не се дига со главчето нагоре :(

И цуцлите си ги фаќаат и ги местат во усте , толку.

Последна измена од модератор: 21 октомври 2018
    На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Е толку де. Добро е, три месеца се. Не се плаши, се во свое време. Вежбај ги и со играчки и на меше ставај.
    Мојов едвај 5-10 минути на стомаче издржува не сака, писка, ама неколку пати на ден го ставам.
    Се има само 3-4 пати превртено од стомак на грб, дефектолог ми вика не се секирај, треба на 6 корегирана да почне поубаво и почесто да се превртува.

На ada21 и kostarika им се допаѓа ова.
  6. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    6.565
    @kostarika нуди им играчки. нуди им предмети. Пример најлон кој шумоли.
    Секојдневно ставај ги на стомаче, ако треба и неколку пати на ден, по 5-10 минути.
    Да, преферирај шарени подлоги,нешто да им е забавно.
    Лежењето на стомаче ги зајакнува целосно и е есенцијално е за нивниот развој.
    Преферирај играчки со јак контраст и играчки кои прават звуци, пример како најлон. Додека да земат залет во раст и развој, мора постојано да ги мотивираме. Тоа е... само нека се развиват позитивно.

На ada21 и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  7. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Да ,скоро им купив шарена подлога и почесто ги ставам на меше . И јас приметив најлон дека сакаат :) покрај сите играчки... уште не ми посегаат по играчки освен еднаш по најлонот :)

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Џивџи дури сега деновиве почна подолго околу 10-15мин на меше без бунење, пред него играчки и ги граба и ги пика во уста. 5 месеца корегирана, 7.5 реална возраст.
    Биди упорна, по најмалку 3-4 пати на ден.
    Јас му ги менувам играчките, еден ден со 3-4, следниот со други 3-4 играчки, демек да не му здосади истото. И ја си правам бајрам на мозок. :|

На kostarika и Meckicja им се допаѓа ова.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Na prijatelkata bebceto za zal ne prezivea toa sto se rodi so 850 grama mnogu mi bese tesko oti tuka nekade si bevme so nedelite od bremenosta I najmnogu si delevme iskustva so nea radi infekcija nekakva se porodi predvreme I bebceto ne prezivea

10. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Дашес само ти си ми утрха тука. Фала ти многу.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @Meckicja Жално е многу, барем јас знам, но гледај си свое здравје и твоја бебушка да се роди здрава, права.

@kostarika :hug: Бацки до бебушки.

На girl-miri, kostarika и Meckicja им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.363
    Допаѓања:
    179.477
    Факт е дека голем дел од прематурчињата умираат
    така да колку и да е страшно колку и да не плаши треба да бидеме реални и да знаеме дека и тоа се случува тука во Македонија пред сите нас не е некаде таааму далеку некаде
    Само ке речам нека ги чува Господ сите трудници да си изтераат до крај и нека ги чува сите предвреме родени бебиња да си одат живи и здрави дома

На Среќичка, podravka, Black girl и 4 други им се допаѓа ова.
  13. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Da ja nadopolnam momicka, nozinjata neka si gi drzat. Pomagaj im posle ke probuvaat sami. Taka ojacuvaat. Moeto epten zilavo go napraiv.:D

На podravka и ada21 им се допаѓа ова.
  14. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Како да си ги држат? Со раце додека лежат на грб?

15. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Да , сигурно на тоа мисли. Имаше и вежбички лево стапалце , десно раче да се допрат и обратно .
    Држете ги за дланките и благо подигнете ги и они да дадат напор за исправување. Јас тоа го правев одреден период и после прекратив кога ортопед ме советуваше да се стави на под на тврда подлога (коцки) и навистина сам си вежбаше се , почна да се врти да се дига на раце и на колена . Сами си знаат они , понатаму почна да се крева во креветче на нозе , лека полека сите вештини ќе си ги совладат сами без форсирање.
    Релативно мислам дека и рано прооди па престанав да му корегирам возраст .
    Еве не 15 ипол месеци не застанува 2 секунди во место , освен со тежината што е малку под "граница " но за сметка на тоа во висина е повеќе . Така да не е мерило тежината ич .
    Опуштете се повеќе и уживајте во секој момент , многу брзо растат .
    Едит : за дланките во тупаница , по бањање со масло што ги мачкате масирајте им ги и дланките , убаво ќе ги отворите и прст по прст почнувајќи од средина на дланка , се надевам убаво објаснив.

Последна измена: 2 ноември 2018
    На Momichka, stevemila, girl-miri и 4 други им се допаѓа ова.
  16. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Да има вежбички му правам секој ден, по ~10 повторувања. Правев 2 пати на ден, сега еднаш зошто бебе и онака веќе мафта, претка се врти на страна и може подолго на стомаче. Страв ни беше на под да го ставаме ладен ламинат, куќа, ама со коцки ќе завршиме работа.
    Вежби:
    *Дланките од средина се оди како масажа се отвара прст по прст, после правиме да пукне (се гази бебе од смеење на тоа)
    *Дланки кружни движења
    *Стапалца надолу се држат 3 сек, нагоре 3 сек убаво истегнати
    *Стапалца/зглобчиња кружни движења
    *Нозе горе, долу (исправени и свиткани)
    *Нозе накај гради се виткаат и се врти на страна бебе
    *Нозе точаче
    *Бебе на страна се врти, малку стиснати ноџиња да не мрда, се поттикнува да крене главче од странична позиција, после се менува страна
    *Лево раче, десна нога убаво истегнати се креваат се спојуваат
    *Раце горе долу
    *Раце кружни движења
    *Раце истегнати на страна па пред бебе се вкрстуваат кај градите
    *Да се фати за рачиња и полека се крева во седечка положба, седи некоја секунда па пак се спушта

Сега ортопедот ни покажа и нова вежба да ја правиме неколку пати на ден (поголем е веќе) од лежечка позиција фатено за рачиња полека да се крева, во полуседечка па во исправена позиција 2 секунди и назад (само ако сака бебе, кога не сака си останува седнат)

На stevemila и girl-miri им се допаѓа ова.
  17. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Имаше причина што ви кажаа вежби? Пошто мене ништо не ми рекле...

18. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Ubavo ti objasnile Devojkite. Da ne se povtoruvam:)

I nie veke odime:makeup:Odma posle rodendenot nekolku dena

Последна измена од модератор: 2 ноември 2018
    На Meckicja, Melinda85, DuchessAnn и 2 други им се допаѓа ова.
  19. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    So lesno cekorcinja na Daria (hollest) Isto ,on uste pred rodendenot se pustase ama po malku . Posle rodendenot pocna poveke i na 13 meseci pocna bas stabilno da si odi .

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Многу рано е роден 29 недела, затоа, да се поттикнат мускулчињата. На дефектолог одиме на 2-3 месеца на преглед, плус ортопед, од таму ни се кажани вежбичките.

Лесни чекорчиња @stevemila

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.