Колку месеци треба да биде бебе за да се почне со овие вежби. Мојата сега на 7ми ќе прави 2 месеци и уште не сум и направила вежби
Ние сега 2 месеци родилна ќе правиме и сакам да ја однесам на ортопед. А дали му ставаше широк повој. јас и ставам 1 тетра потесно здиплена.
02/3134_534 Бит Пазар поликлиника, таму е и Двојаков, само он доаѓа некои денови. Ние 3 пати бевме, само еднаш го начекавме. Јави се прашај ако може да ти закажат кај него.
За истиот збориме,да. Секако ако одиш во раст и развој се оди кај дефектолог.Зт ти кажувам го работат истото што и тој,бевме и кај него и кај докторкава.
Povelete mobilen od Dvojakov 070/242816 doagja vo odredeni denovo bidejki e vo penzija. Iskreno moeto iskustvo so ovoj centar voopsto ne e pozivno. Posledniot pregled na koj bese i Dvojakov prisuten, defektologot (ne znam kako se vika) se napna bidejki kazav deka deteto go nosam paralelno i na Detska Klinika kaj dr.Natalija i defektolog Dukovska, i pocna nervozno da komentira: „i sto Vi kaza Dukovska...epa tolku znae” nisko za eden zdravstven rabotnik da zboruva pred pacient taka za svoj kolega. Potoa pocna da „frla” strasno dijagnozi od rakav iako deteto voopsto ne go pregleda. Ne znam ni kako sama so deteto si otidov od tamu posle se sto slusnav. Da ne dolzam, nemaat uslovi za pregled (dete od 12meseci go pregleduva na podloga 60x60cm obikolena so ostra iverka - nema kade da mrdne zosto moze da ja rascepi glavata od iverkata), ne se celosen tim za procenka na razvoj (samo defektolog i psiholog), ne ti davaat nikakov dokument (preporaka, dijagnoza i sl), sestrata glumi pedijatar pa taa Vi kazuva za ishrana i sl. Da zaklucam- moja preporaka nosete go deteto kaj Valentina Dukovska na Detska Klinika- temelna, realna, pisuva procenka vo detali, Vi kazuva sto da pravite, Ve upatuva na vezbi i se sto treba. Pozdrav i srekno!
Условите им се хаос,на табак запишуваат а за мерење да не збориме Кога бевме кај Дума,исто не препрати кај Вале,откако кажав дека одиме кај Двојаков рече нема потреба тука,терљјте само таму. Вежби ни кажуваат секое идење нови,е сега за исхрана и останати совети,како давај вода,чај и слично секако не ги слишам,слушам само матичен педијатар.
Дуковска не се меша во тие работи за кога дохрана и сл. Јас ја прашував еднаш пред да почнеме и самата ми кажа си одите на неонатолог и педијатар за тоа.
Валентина е доктор? Мене палчевска ми го препорача двојаков , исто така го сретнав двојаков во парк и многу убав впечаток ми остави,ж( негормално поразговаравме за децата), покрај се ова морам да кажам дека јас сум магистер физиотерапевт за деца со церебрална парализа и не разбирам како тоа дефектолог прегледува , кажува дијагнози и совети, јас би само кај доктор.
Мене некој посебен впечаток не ми остави Двојаков. Ок, ги прегледа, слух, очи, рефлекси, главче, а вежби ни даде другиот дефектолог. Дека нешто посебно ми кажа, ама ништо баш, а и јас баш сакав кај него да одам. Ако се задоволни од таа Валентина, закажи си кај неа... А што е работата со бебињата?
Па таму ти е баш ради реда, колку да ги испочитуваш. Како што кажаа членки погоре, услови катастрофа, во 3 простории носиш деца полуголи.
Како што кажа биби сите таму сме ради реда. Зт се чудам какви дијагнози сакате да ви кажат. Дефектолог ја следи само моториката на бебе и дава соодветни вежби,ама баш ништо повеќе од тоа,а да и ги читаат резултатите од сите направени испитувања. Сума сумарум,мислам дека водат статистика за прематурчиња. За Двојаков делам мислење со биби,прв пат го викмавме дојде,за вториот пат не осетив потреба дека треба да го викаме.
Imam pisano nekolku pati. Rodena mi e vo 34ta.Nit eho na mozok, nit na defektolog nit nigde osven kaj pedijatar. Maticnata uste od raganje ni kaza, isto i Pop Lazarova vo Remedika. Gledaat tie kako se razviva, dokolku primetat nesto sami ke kazat i ke te upatat. Daria bese epten zivo dete i uste e. Sega i odi,zbori abe sekunda ne zastanuva. Dokolku nemate potreba nemojte da gi tormozite decata i da si pravite dopolnitelni stresovi. Dovolno pominavme site. Ne e lesno da se ima novorodence prematurce. Ova najdobronamerno, nemojte loso da me razberete