Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Јас ја носам во Ремедика кај Марина и Јадранка на редовни контроли (породена сум 36та недела) ги прашав и двете дали треба да ја носам кај битпазар и двете ми рекоа мајка ние сами ќе ти кажеме, ама јас немав мир и ја однесов кај др Софијанова и она ми рече да бркам работа и во никој случај да не малтретирам дете. За неа само пофални зборови @kostarika јас ти препорачувам кај неа да ги однесеш, мене и за доењето многу ми помогна.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Јас сум многу задоволна од палчевска и таа е неонатолог со големо искуство од државна , не дека се секирам за нешто па да ги носам кај двојаков а сакам да ми каже како да продолжиме за стимулација, мене роа ми е струка и ми е многу интересно да слушнам што ќе каже човек со такво искуство.

3. AnjaMarin

AnjaMarin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    119
    Valentina Dukovska e defektolog- ne pisav deka e doktor, samo se zacudiv kako taka „se plukaat” megju sebe kako kolegi. Za Dvojakov nemam komentar- onaka sum neutral. A za dijagnozite- defektologot od Centar za razvoj posle 1min sredba so deteto(megju drugoto cetvrta prostorija vo koja vleguva za 30min, 4ta nepoznata osoba sto ja gleda...pri toa nervozen bidejki mu se spie) mi kaza deka deteto nema da zbori i ke ima problemi vo mentalniot razvoj. Dodeka seto toa go slusav deteto mi zaspa vo race...ne go ni pregleda...da ne dolzam, otidov na site mozni vtori mislenja i site mi potvrdija deka NIKOJ ne moze za dete na 12meseci da tvrdi deka nema da zbori. Pritoa e 28ma nedela roden...go cekam denot koga ke go naucam da pcue pa ke se vratime kaj doticnata

На M.B., emkaemka, Milan93 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Ти ја препорачав Софијанова оти има големо искуство со предвремено родени.

5. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Божеее, не ми се верува.

6. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Да бе со 1 минута се знаат како не бе.
    И да го научиш да пцуе хахахах. Можам да замислам како кажува пицку мацину хахах.

На Meckicja, AnjaMarin и podravka им се допаѓа ова.
  7. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Не ми ејасно од каде на каде дефектолози прегледуваат, колку што знам јас таа струка не е на медицински факултет.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.551
    Допаѓања:
    180.902
    Мене па ми рекоја дека ке биде ментално ретардиран и непокретен
    Ене го прва година средно нема дома прибирање ерген прав здрав

Дефектологот го прате како се развива

Последна измена од модератор: 20 декември 2018
    На Tukituki му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AnjaMarin

AnjaMarin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    119
    Denes bevme kaj Sonja -defektolog vo Sistina, 2h pregled bukvalno, 1h go sledese kako se odnesuva so igracki na pod, so okolina so se...potoa 1h razgovor za se niz sto sme pominale za 14meseci i preporaki sto konkretno da pravime doma a sto ke rabotat tamu. Edinstveno taa raboti so deca pod 2god kolku sto uspeav da doznaam od site sto gi konsultirav. 20 tretmani logopedsko-defektoloski od po 1h cinat 28.300den ama toa e- koga nemame zdravstven sistem nekoj napravil ustanova po site standardi i tamu ne smeat (barem poveketo) da lecat kompleksi. Naskoro ke pocneme so tretmani pa ke spodelam iskustvo. Da dodadam samo deka rabotat timski- Lekovska kako nevro-pedijatar, Simonida kako „maticen” pedijatar i Demerdzieva pedijatar koj mu go sledi razvojot i sekako defektolog. Doznav deka naskoro ke otvaraat i centar za fizikalna za deca i so toa verojatno ke go imaat prviot dostoinstven centar za sledenje razvoj na deca. Sigurno ke cini skapo za nasi uslovi ama pak ke kazam- toa e realnosta koga nema kade ke plakame

На Aw-aw и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  10. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мами ајде ако може некој да ми каже точно каде се наоѓа двојаков(која врата)

11. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Како мислиш која врата?
    Знаеш од каде е влезот,каде се влага за раст и развој,те интересира каде е неговата канцеларија?

На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Не знам ништо освен каде е главниот влез на поликлиника бит пазар, да не лутам со децата утре

13. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Ако одиш со кола, се паркираш позади поликлиника, (кај цветниот пазар што е преместен) на последниот паркинг - од десно и одма од паркингот имаш влезна врата (на крај од паркингот). Влегуваш, одма лево вртиш и до крај одиш. На Двојоков мис последната врата лево беше.
    @Tukituki вака ли беше?

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Убаво ти објасни Биби.
    Кога ќе влезеш во развојно ќе тр упатат каде што,секако прво на мерење се оди. Двојаков е кога влагаш во развој вратата во чело.

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Добро утро мајки
    Бебуш се роди 34 недела 2кг,моментално е стабилен и во инкубатор
    Искуство на некоја мајка со бебуш роден оваа недела
    Фала

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    @stevemila

На stevemila и abc1234 им се допаѓа ова.
  17. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Mojata kerkicka se rodi 34ta nedela, 2300kg.Ne bese vo inkubator. Se pomina dobro. Fati i zoltica dur bese na intenzivna. Ja pustija posle 12 dena

На abc1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Моите се родија 34+5 2040 и 2160 не беа во инкуватор и за три дена не пуштија.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    @kostarika се снајде ли денес? Како си задоволна од др.?

На Tukituki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Да , се снајдов , едни големи букви детски диспанзер , нема шанси да утнеш , ама кога не бил човек ...
    Искрено од докторот сум презадоволна ама дефектологот ... :( што знам како да кажам ама најискрено мислам дека не знае многу што прави. На пример и педијатарот и ортопедот и движојаков ми викаат дека децата се одлични и стимулирани и развиени во нормална возраст а дефектологот ми вели да им стимулирам лазење, на моето оршање зошто да го стимулирам кога тоа е нормално да се развива од 6-9 месеци, значи тек од сега пошто моите сега се шести месец и веќе имаат еден вид лазење ( се присвижуваат со подигање на газот) таа вели не гледаме возраст тука.што значи јас би ги форсирала децата. Ама ок , не ни отидов за нив а за докторот.