Мајка како се породи,и каде Моето го задрЗаа рекоа стабилно е се за сега и почнало да се Храни Инаку природно спонтано се породив Имам ли место за паника што е родено таа недела и што е во инкубатор?
Јас се породив 35недела 1870, беше во инкубатор четири дена, но стабилно дишеше и немавме некој големи потешкотии. Сега е веке 6ипол месеци бебуш, не се грижи мајка се ке биде во ред Живо и здраво нека ти е
Живо и здраво нека е,во систина се породив, не е страшен инкубаторот нема место за паника бебето ти е големко.
Костарика, дефектологијата има многу гранки, една од нив е и дефектолог-соматопед. Тие и те како се обучени за деца со психо-физички пречки, значи од поставување дијагноза до задавање соодветни вежби. Во Скопје не знам дали го има тој смер на факултетот за дефектологија, ама во Белград има посебен смер за соматопед. Е сега многу зависи каков дефектолог-соматопед ќе ви се погоди. Каде учел, колку учел и што учел.
За вежбите има физиотерапевти , точно тоа зборев и со двојаков и ми рече дека и те како треба ама кога го правел тумот немало терапевт па останало така иначе еве во фајл што работи дефектолог
Тие од србија? Ок не знаев , ама и едва да се сите таму завршени. Тука на медицински нема такво нешто
Да, во Скопје за жал нема таков смер. Се учи нешто на магистерските студии, ама тоа е неспоредливо со тоа што се учи на Белградскиот факултет. Не знам колку соматопеди има во Мк вкупно, ама јас познавам еден од нив
Каква е таа корегирана возраст, како се рачуна...дали од крајниот термин, влегувањето во 9ти месец или...? и дали според нормалната или корегираната возраст го следите развојот, за колики, скокови, развој на моторика и такви работи
Од терминот 40 недела. Пример џивџи мое е 29+4 недела родено, значи 10.5 недели (~2.5 месеца) пред 40 недела. Сега има 9 месеца, ама развојно го гледаат како 6.5. И за скокови исто, како 6.5 месеци да е, и самата апликација за скоковите ми бараше да пишам термин. Супер е ако се развива според корегирана возраст или веќе почнало да достигнува врсници со нормална возраст. За моево зошто е порана недела роден ми кажаа дека треба да ги достигне врсниците до околу ~2.5 години, супер ако е порано, загрижувачки подоцна.
@abc1234 малата моја е родена 33 недела 2 кг.Беше во инкубатор една недела,после ја префрлија во креветче си ја зедовме за 14 дена.Сега сме 15м право ѓаволче е,многу е немирка Муабетот ми е да не се плашиш се ќе биде во ред,знам како ти е,иста бев и јас тогаш.ама се ке помине ќе си го земите бебушот што поскоро и ке си се гушкате
Моментално сум во иста ситуација. Дали дома имавте некаква посебна нега, кога прв пат ја изнесе на шетање, мешање со луѓе...дали е точно дека коликите се многу поизразени кај предвремено родени деца..и дали имавте заостаување во развој во споредба со врсниците, фокусирање на поглед, лазење, проодување и такви работи
Мила како бевте со дишењето имавте помош со кислород нешто и примаше ли нешто терапија Фала ти што ми пиша многу ми е тешко периодов
Се ќе помине што дега е претршко, гледај само да се измолзуваш затоа што мајчиното млеко е многу битно сега.мисли си како ќе биде кога ќе си го земеш детето, ништо друго, во болница е во сигурни раце. И ќе закасни со развојот и ќе надохнади и ќе ги прејде врсниците , не се плаши предвремено де раѓаат и де живи здрави и прави со децении наназад. Само убави работи мисли ,спремај млекце и спремај се за гушкање. Имам пријателка бебето цел месец и беше на апарати затоа што забораваше да дише а сега да го видиш еден дечко голем . На десет месеци почнал да седи а на година и пол пристигнал врсници и на 3 е поголем една глава од сите во групста во градинка.
Извинете девојки сега гледам поретко сум на форумов периодов. @AlicaInWonderland Немавме дома посебна нега како и секое новороденче.Времето залади па не ја изнесував многу често надвор веке од март кога се затопли постојано бевме на прошетки.Дома ни идеа гости нон стоп,но стандард како и секоја посета на новороденче без многу гушкање и бакнување бидејќи сепак е нежно. Не те сватив што се тие колики? Приметив дека во некои работи заостанува на пр.не ми креваше многу на килажа,или мижеби дека беше само на доење не ја дохранував со друго млеко,но педојатарот не ми даваше,или на пр.држење на главата,ползање,седење цврсто покасно ги достигна тие работи.Некако во 11 м многу ми смени,како одеднаш да ми порасна детето.Исто така првото запче ни излезе на ден пред роденденот,значи полни 12м. Тие се тие работи кој што ги приметив ама не ја носев на други доктори освен редовни контроли кај матичниот. @abc1234 Додека беше во инкубатор примаше терапија и дишеше од прво со кислород,Кога ј извадија од инкубатор самостојно дишеше. Бидејќи покасно пишувам,како сте сега мајка? Дали си го земавте бебето дома?
Колики се бебешките грчеви кои ги имаат во првите месеци. И ние сме само на доење и ми е страв за килажата. Секое идење на педијатар за мерење ми е ужасно стресно 2-3 дена уназад
Srcka doma sme veke nedela ipol.Bebus e se dobar osven sto povraka. Koga dojdovte doma so koja kilaza bevte i kako napreduvavte Bidejki ste bile i vie vo inkubator doma kako se grizese za nego?
@AlicaInWonderland ние немавме многу мака си грчеви,имаше напати на вечер и ставав топла пелена на меше и се смируваше.Не и давав капки за грчеви оти немаше потреба. За килажа ќе видите на контроли како напредува.Кажав и во предходниот пост педијатарот ме форсираше со доење да продолжам да не давам одма ад,и на тоа останавме.Нормално дека не креваше како термински бебиња во килажа и беше малце поситна за разлик од врсници но после годинат се изедначуваат. @abc1234 дома не испуштија со 1720 гр,скоро 300 гр ми намали во болница што е многу за разлик од др бебиња,но исто ја фати и жолтица додека беше во инкубатор. Дома како секое нормално новороденче,ми беше малце чудно но се помина во ред.Само што ради жолтицата многу спиеше одвај ја будев за цицање.