Ќе упаднам во муабет,извинете. Ние исто си повраќавме многу на почеток,одевме почесто кај матичен на мерење,супер напредувше,на почеток беше на комбинирано,подоцна само на АД. Качуваше супер по 1000-1200гр.(ова дома,не во болница)нормално како расте почна по помалку да качува,уште сме на долна граница со килажа,ама како и да е има време да достигне. Пс.6ипол месеци сме,уште знае да бљуцка.
Dobro e sto upadna vo muabet ,dobro e da se slusnat poveke iskustva Nie sme samo na AD za dva dena sme na prva kontrola i ke vidime sto ke kaze pedijatarot
Majki, so kolku meseci prv pat bevte na klinika na Bit pazar? Nie sme skoro dva meseci. Pedijatarot rece deka nema potreba da odime, ama jas sakam da gi pregledaat i tamu.
На 3 месеци корегирана возраст беше прв пат на дефектолог, па на 4.5 и 6.5корегирана (така погодивме термини), следно ќе биде 9 месеца корегирана (11.5 реална возраст). Ама ние на Детска клиника го носиме малиот, не за друго уште од инкубатор таму го знаат, таму лежеше. На Бит пазар не знам како е со народ, гужви и сл. Не знам сега периодов со настинки, вируси дали да ги мкнеш по градов малечки се. @abc1234 @Tukituki За 8 дена 10 месеца ќе прави (7.5 корегирана) па знае да бљуцне кога ќе го шмукне набрзина шишето млеко. Уште по јадење го држам исправен 10тина минути. Нормално е кај прематурчиња и повраќање и рефлукс, особено на почетокот. Ама тогаш по кило месечно ми качуваше откако дојдовме од болница. Кога ќе се сетам, поткренат го раневме млеко, и по 40 мин на рамо го шетавме да не му се врати млекото. Па и на накосена перница спиеше. Уште во инкубатор накосен беше додуше.
Прв пат на 4месеци бевме,нема гужви,закажуваш и во точен термин си влагаш. Појди доколу ти е на мисла,ама мислам сите одиме ради реда.
Мамички на колку месеци почнавте со храна? Ние сме 4 месеци родилна рано ни е ама сепак ме интересира
На 5 месеци и 3 недели родилна, 3 месеци и 1 недела корегирана, по дадено зелено светло од матична и неонатолог. Се чудев рано да не е, дури гуглав по интернетов вика да не е пред 3 корегирана. Нашиве доктори совет дадоа штом е 6 кила и стабилно држи главче да почнеме со вкусови, само ако ја враќа/плука со јазичето да паузирам и да пробам пак покасно за недела, две. Почнавме со тиква, уста пештера, шмукна неколку лажички без проблем, и си продолживме.
Дали некоја мајка има искуство со продолжување на породилното отсуство? Ќерката ми е родена 34та гестациска недела, мала е да ја давам во градинка а нема кој да ја чува.
Нема продолжување на породилно за предвреме родени за жал. Може само боледување за нега на дете, матичен педијатар отвара. Нас ни дадоа +2 месеца со дијагноза анемија ама треба термин да си закажеш на специјалист (ние на неонатологија на детска клиника бевме) да дадат извештај од преглед, крвна слика и со тоа матичниот може да даде 15 дена. По 15 дена треба плус конзилијарно мислење и со тоа и извештаите и предлог од матичен се оди на комисија да продолжат. Конзилијарното предвреме да се направи зошто треба неколку дена дур се потпише и сл. Јас можев да земам многу повеќе зошто малиот правеше ласер на очите за прематурна ретинопатија ама многу пари кратат, 70 % плата дава фондот, а имам голем кредит, и сега ќе терам годишен одмор за 2018та цел, па боледување 2 недели од моја матична лекарка, па 10тина дена одмор од 2019 година таман да запролети и ќе има околу 11 месеца корегирано (13.5 реално). После мм ќе оди некој период само 2 смена на работа, па дедо на тренинг во меѓувреме.
Пола беше и под колена мало ќебенце свиткано да се спушта помалку, или на страна свртен со свиткано ќебенце позади грб. Пак го наоѓав спуштен често ама не ми се тркалаше многу
Vo pravo ste za se' , nega na dete so anemija maksimum 3 meseci davaat, posle mora da se manuva dijagnoza pa posle moze pak uste 3 meseci anemija. Jas zemav 3meseci so anemija, pa 15den od maticen so izvestaj od ortoped za tortikolis pa so toa dobiv od komisija 3 nedeli, posle pak 15dena maticen so anemija i pak na komisija uste 2meseci. Znam deka so poseriozni dijagnozi kako cerebralna i slicno davatlat nega do 3godini na deteto ama so prematuritet nisto...mora da imate nekoja dijagnoza za da dobiete nega i sekoj mesec maltretiranje- upat, pregled kaj specijalist,konzilijarno,komisija....abe haos drzava sme...a nikoj ne zema predvid deka 70%od prevremeno rodenite mora da vezbaat a Majcin dom raboti samo prva smena...i mnogu drugi nelogicnosti. Ama i nie majkite sme si krivi, treba da se pottikne inicijativa za prodolzuvanje...1 od 10deca se ragja pred vreme ne e mala brojka
@AnjaMarin Нема логика навистина. Па и секој месец акање за нова контола за комисија.. Можев и јас да земам до 3 години, се мислев да, не, да, не... веќе и јас од седење дома отидов во главата, па конечно се јавив на очно да си закажам преглед, ама кога видов на сметка 70% јебига, не може никако на долг рок да опстоиме дома така.
Па и јас со тетра , ама тогаш сфатив зошто велат дека прематурите се чудо од деца. Се изгурал, не знам како успеал и под ќебе се сокрил.
Баш чудо, мојон во инкубатор беше па од преткање го наоѓав стркалан, и во инкубаторот под агол лежеше, па правев импровизирано гнездо.