Исто! Сестрите го заглавуваа со тетра во инкубатор, ама џабе. Од втор ден на меше легнат он глава како желка дигаше или собираше ноџиња и газе креваше. Се чудев.
Abe zlatni majcinja.... Citav nanazad nekolku vasi postovi i ke vi kazam samo edno nesto.... Dosta so toa koregirana , nekoregirana vozrast ili sto ti jas uste znam ! Koj ve uci be taka ??? Abe ke si racunate od datumot koga vi e rodeno bebeto kolku si napreduva vo kilaza i toa e toa. Nema sea na primer se rodilo vo 30 nedela, ama trebalo da se rodi vo 40 nedela i ako se rodelo vo 40 nedela tolkavo i tolkavo ke bilo bebeto i da racunate na dva pati , toa ne ! Znaci si racunate od datumot koga se rodilo bez razlika vo koja gestaciska nedela e rodeno. I ne gi sporeduvajte so drugite deca... Na primer... E toa i toa dete e rodeno vo termin i cek sea da prasam ili da pratam dali moeto so toa dete paralelno se razvivaat. Toa nikako nemojte da go pravite !!! Zosto ima decinja i dvete sto se rodeni na primer vo termin, pa ne se razvivaat isto. Sevo ova vi go kazuvam najdobronamerno i od licno iskustvo. Pred 14 god. jas licno se porodiv na drzavnata klinika vo Skopje vo 34 gestaciska nedela. 3 dena vo inkubator i 15 dena ostanavme na klinika. Koga si dojdovme doma nikogas ne ja sporeduvav kerka mi kako napreduva vo odnos na decinjata sto bea rodeni vo termin. Samo si odevme na redovnite kontroli kaj Pedijatar kako i site majki so novorodenite bebinja sto si pravea, bez razlika dali bilo rodeno vo termin ili ne. Kerka mi sega ima 14 god, 1.80 e visoka ( duri i povisoka e od mene ), vnimavala gospogicata sto jade oti ke se zdebelela ( a e inace krupnicka, takov ni e genot ) , mnogu uci, brka deckovci i uziva vo zivotot. Uzivajte so vasite najmili i opustete se. Dajte mu vreme na bebceto samo za adaptacija na ovoj svet.... Ono samoto ke si go najde svojot pat do uspehot ! Ve gushkam najsilno i neka vi se zdravi i najsrekni bebcinjata
Си уживаме мац, само да се здрави и живи. Не споредувам со други, моево е 29та недела, корегирана возраст мора за некои работи, развој на психомоторика (да не му се тресам зошто уште не лази или се крева сам или сл), дохрана, зошто нормално е да биде поназад сега за сега, здравје само ќе ги стасаме другите.
Ne se soglasuvam so ova nemoze bebe rodeno edno kilo da bide isto so bebe rodeno tri ili cetiri kila zatoa e taa koregirana vozrast moeto bebe e rodeno vo 38 ned I za svoi dva I pol meseci veke glavickata sama si ja drze siseto veke pocna od denes da si go drze sama proba ednas dva pati
Ne si iskusila , zatoa ne znaes i ne se soglasuvas. Veruvaj deka e taka. Ne si svesna kolku brzo dostignuvaat tezina so vrsnicinjata. I sekako .... se racuna tezina i se ostanato od datumot koga se rodilo, bez razlika koja nedela se rodilo. Duri porano rodenoto moze i pobrzo da proodi od toa e sto e vo termin rodeno. Prirodata e cudo !
Убаво ти пишаа не си искусила не знаеш. А шо мислиш сите деца родени навреме исто се развиваат,исто кг имаат. Знаете колку деца има родени на време над 3кг,а на 2 години имаат по 10кг,ама се здрави и прави. Знаеш дека генот е ген,и не може сите деца да се исти. Знаеш дека кг.се нај не битен фактор,има мн по битни работи. И да ние сме пред време родени,а до сега никој не ми кажал корегирана возраст,а и не ни планирам да го водам така,детето има толку месеци колку што има,броејки нормално од денот на раѓање. Имам пријателки деца врсници со моето,не споредувам никако ама уз муабет си кажуваш кое што како прави,и правиме баш све исто,дури мојот почна мн порано да се превртува од нејзиното. Ова го напишав чисто да видите декс нема правила,секое дете приказна за себе.
Да,немаше вратче како ѓуле топчесто беше и нон стоп беше разранет кај што се стругат раце и нозе Од родилна 40см сега е над 180 см на 15 год Нека ги чува дедо Боже сите
Муабетот е за додека достигнт . Секако дека ќе достигнат но додека достигнат и те како е важна коригираната возраст.
Abe kako mozite da koregirate vozrast , koga deteto se rodilo na primer na 5 Mart, a trebalo na primer da se rodi na 15 April. I sto sea ti ke se vodis so 15 April???? Mislam... kaj e ovde logikava ??? Deteto e rodeno 5 Mart i teras po toj datum . Nema vrska kilazata ili slicno... Ima deca sto se vo termin rodeni i se rodile po 2 kila. Jas mojata vo 34 nedela ja rodiv 2.800. Ne se raboti ovde za tezina ili nesto drugo. Nego se ragja bez obzir na toa vo koja gestaciska nedela e rodeno i teras dalje, najnormalno, kako sekoe normalno bebce !
Има разлика во пдихомиторниор развој Моето главата до 6 месеци неможеше да си ја држе и преоде пред вториот роденден Не паничев оти знаев дека е нормално за предвреме родено дете Е тоа корегирана не рачунав ни ја ни др со го водеше у Ск на неонат Исто и дефектолог го пратеше и стално беше напред Пр на 12 месеци он реагираше како 24 навистина се посебни овие деца, силни
Предвремено родените деца , не сите но повеќето заостануваат во развојот отприлика толку колку што порано се родиле, тоа не е мое мислење а медицински докажано. Предвремено родените деца развојот го надохнадуваат најкасно до втората година , не сите а повеќето, некои порано нормално а некои до две години најкасно. Тоа е официјалната медицина.
Предвремено родени бебиња се критично во првите 2 месеци, а потоа си растат најнормално, со 2 месеци старост. Нити полесно, нити потешко ќе ми биде ако водам +/-. Здрави, прави, борци пргави, и ќе прозборат и ќе проодаат. Они се родени тогаш и тогаш и имаат 8 мес и така ги водам ЈАС (кога ќе ме праша некој велам 8мес). Дефектолог како сака нека си ги води и нека си праи какви сака статистики. И кога ќе проодат ќе речам прооделе пр. на 2 год, а не - проодоле на 2 год ама се предвремено родени (нема да се правдам на никој!).
Јас проблем имам со домашните.. ќе правел 11 месеци требал да лази, да патка веќе... ало бреее. Па и навреме родени има до 18 месеци не проодуваат, некои не ни лазат.. има време за се, не форсирајте дете.
Никој во нормална комуникација не спомнува коригирана возраст а само таму каде што значи нешто , тоа се тие што го контролираат развојот.
Па Во развој на Бит Пазар? И таму ко ке отидам викам 8мес. Нити ми спомнале нит сум прашала до кај се, само ми рекоа ние праиме статистика. Ок.
Има бебиња што воопшто не лазат,и сега што има проблем демек? Нормално родени деца проодуваат на година ипол,и што демек заостануваат? Не зборат до 3год. Никој не ги замара,а ова непотребно заматање,зашто,зт што било предвреме абе ајде.