Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Исто! Сестрите го заглавуваа со тетра во инкубатор, ама џабе. Од втор ден на меше легнат он глава како желка дигаше или собираше ноџиња и газе креваше. Се чудев. :D

На DuchessAnn и Meckicja им се допаѓа ова.
  2. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Abe zlatni majcinja.... Citav nanazad nekolku vasi postovi i ke vi kazam samo edno nesto.... Dosta so toa koregirana , nekoregirana vozrast ili sto ti jas uste znam ! Koj ve uci be taka ??? Abe ke si racunate od datumot koga vi e rodeno bebeto kolku si napreduva vo kilaza i toa e toa. Nema sea na primer se rodilo vo 30 nedela, ama trebalo da se rodi vo 40 nedela i ako se rodelo vo 40 nedela tolkavo i tolkavo ke bilo bebeto i da racunate na dva pati , toa ne ! Znaci si racunate od datumot koga se rodilo bez razlika vo koja gestaciska nedela e rodeno. I ne gi sporeduvajte so drugite deca... Na primer... E toa i toa dete e rodeno vo termin i cek sea da prasam ili da pratam dali moeto so toa dete paralelno se razvivaat. Toa nikako nemojte da go pravite !!! Zosto ima decinja i dvete sto se rodeni na primer vo termin, pa ne se razvivaat isto.
    Sevo ova vi go kazuvam najdobronamerno i od licno iskustvo. Pred 14 god. jas licno se porodiv na drzavnata klinika vo Skopje vo 34 gestaciska nedela. 3 dena vo inkubator i 15 dena ostanavme na klinika. Koga si dojdovme doma nikogas ne ja sporeduvav kerka mi kako napreduva vo odnos na decinjata sto bea rodeni vo termin. Samo si odevme na redovnite kontroli kaj Pedijatar kako i site majki so novorodenite bebinja sto si pravea, bez razlika dali bilo rodeno vo termin ili ne.
    Kerka mi sega ima 14 god, 1.80 e visoka ( duri i povisoka e od mene ), vnimavala gospogicata sto jade oti ke se zdebelela ( a e inace krupnicka, takov ni e genot ) , mnogu uci, brka deckovci i uziva vo zivotot.

Uzivajte so vasite najmili i opustete se. Dajte mu vreme na bebceto samo za adaptacija na ovoj svet.... Ono samoto ke si go najde svojot pat do uspehot !
    Ve gushkam najsilno i neka vi se zdravi i najsrekni bebcinjata :inlove:

На DoubleK, Sanja1105, Ygritte и 10 други им се допаѓа ова.
  3. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Си уживаме мац, само да се здрави и живи. Не споредувам со други, моево е 29та недела, корегирана возраст мора за некои работи, развој на психомоторика (да не му се тресам зошто уште не лази или се крева сам или сл), дохрана, зошто нормално е да биде поназад сега за сега, здравје само ќе ги стасаме другите. :)

На AlicaInWonderland и Meckicja им се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ne se soglasuvam so ova nemoze bebe rodeno edno kilo da bide isto so bebe rodeno tri ili cetiri kila zatoa e taa koregirana vozrast moeto bebe e rodeno vo 38 ned I za svoi dva I pol meseci veke glavickata sama si ja drze siseto veke pocna od denes da si go drze sama proba ednas dva pati

5. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Ne si iskusila , zatoa ne znaes i ne se soglasuvas. Veruvaj deka e taka. Ne si svesna kolku brzo dostignuvaat tezina so vrsnicinjata. I sekako .... se racuna tezina i se ostanato od datumot koga se rodilo, bez razlika koja nedela se rodilo.
    Duri porano rodenoto moze i pobrzo da proodi od toa e sto e vo termin rodeno. Prirodata e cudo !

6. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Убаво ти пишаа не си искусила не знаеш. А шо мислиш сите деца родени навреме исто се развиваат,исто кг имаат. Знаете колку деца има родени на време над 3кг,а на 2 години имаат по 10кг,ама се здрави и прави. Знаеш дека генот е ген,и не може сите деца да се исти. Знаеш дека кг.се нај не битен фактор,има мн по битни работи.
    И да ние сме пред време родени,а до сега никој не ми кажал корегирана возраст,а и не ни планирам да го водам така,детето има толку месеци колку што има,броејки нормално од денот на раѓање.
    Имам пријателки деца врсници со моето,не споредувам никако ама уз муабет си кажуваш кое што како прави,и правиме баш све исто,дури мојот почна мн порано да се превртува од нејзиното.
    Ова го напишав чисто да видите декс нема правила,секое дете приказна за себе.

На Sanja1105, Nika_P, podravka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.550
    Допаѓања:
    180.879
    Чисто за илустрација од родилна тежина и тежина на година разлика 11 кг

На podravka, only44you, Bibi30 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Машала. :rofl:

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.550
    Допаѓања:
    180.879
    Да,немаше вратче како ѓуле топчесто беше и нон стоп беше разранет кај што се стругат раце и нозе
    Од родилна 40см сега е над 180 см на 15 год
    Нека ги чува дедо Боже сите

На pianogirl, Nika_P, podravka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Муабетот е за додека достигнт . Секако дека ќе достигнат но додека достигнат и те како е важна коригираната возраст.

На Среќичка и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  11. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Abe kako mozite da koregirate vozrast , koga deteto se rodilo na primer na 5 Mart, a trebalo na primer da se rodi na 15 April. I sto sea ti ke se vodis so 15 April????
    Mislam... kaj e ovde logikava ???
    Deteto e rodeno 5 Mart i teras po toj datum .
    Nema vrska kilazata ili slicno... Ima deca sto se vo termin rodeni i se rodile po 2 kila. Jas mojata vo 34 nedela ja rodiv 2.800.
    Ne se raboti ovde za tezina ili nesto drugo. Nego se ragja bez obzir na toa vo koja gestaciska nedela e rodeno i teras dalje, najnormalno, kako sekoe normalno bebce !

На Sanja1105 и Tukituki им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.550
    Допаѓања:
    180.879
    Има разлика во пдихомиторниор развој
    Моето главата до 6 месеци неможеше да си ја држе и преоде пред вториот роденден
    Не паничев оти знаев дека е нормално за предвреме родено дете
    Е тоа корегирана не рачунав ни ја ни др со го водеше у Ск на неонат
    Исто и дефектолог го пратеше и стално беше напред
    Пр на 12 месеци он реагираше како 24 навистина се посебни овие деца, силни

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Предвремено родените деца , не сите но повеќето заостануваат во развојот отприлика толку колку што порано се родиле, тоа не е мое мислење а медицински докажано. Предвремено родените деца развојот го надохнадуваат најкасно до втората година , не сите а повеќето, некои порано нормално а некои до две години најкасно. Тоа е официјалната медицина.

14. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Kako i da e.... Voopsto ne se slagam so oficijalnata medicina.

15. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Предвремено родени бебиња се критично во првите 2 месеци, а потоа си растат најнормално, со 2 месеци старост. Нити полесно, нити потешко ќе ми биде ако водам +/-. Здрави, прави, борци пргави, и ќе прозборат и ќе проодаат. Они се родени тогаш и тогаш и имаат 8 мес и така ги водам ЈАС (кога ќе ме праша некој велам 8мес). Дефектолог како сака нека си ги води и нека си праи какви сака статистики. И кога ќе проодат ќе речам прооделе пр. на 2 год, а не - проодоле на 2 год ама се предвремено родени (нема да се правдам на никој!).

На Vina Nevina_55, Nika_P, only44you и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Јас проблем имам со домашните.. ќе правел 11 месеци требал да лази, да патка веќе... ало бреее. Па и навреме родени има до 18 месеци не проодуваат, некои не ни лазат.. има време за се, не форсирајте дете.

На Nika_P, Среќичка, Ingvild и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Никој во нормална комуникација не спомнува коригирана возраст а само таму каде што значи нешто , тоа се тие што го контролираат развојот.

На DAngel и Nika_P им се допаѓа ова.
  18. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Ауу мене свекрва ми еднаш ми рече дека не полнеле 6 месеци а 5 !!! Ја замрзев од тогаш.

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Па
    Во развој на Бит Пазар?
    И таму ко ке отидам викам 8мес. Нити ми спомнале нит сум прашала до кај се, само ми рекоа ние праиме статистика. Ок.

На Tukituki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Има бебиња што воопшто не лазат,и сега што има проблем демек?
    Нормално родени деца проодуваат на година ипол,и што демек заостануваат?
    Не зборат до 3год. Никој не ги замара,а ова непотребно заматање,зашто,зт што било предвреме абе ајде.

На Nika_P, podravka, DuchessAnn и 1 друга личност им се допаѓа ова.