@Bibi30 Ние кај Дуковска кога одиме прашува колку е реална колку порано роден и на листата за развој ја запишува корегираната, минатиот пат на преглед имаше 9 месеца, а на листот пиша 6.5, и проценти запишуваше за моторика, око-рака координација итн итн. за 6.5 месеци. Баш и спомна да вежбаме повеќе рака-око координација со подавање играчки во едно раче, па друго.. и рече помалку тв и сл. зошто се занесува, загледува доста, баш еден момент се загледа во едни цртежи на ѕид и ја игнорираше, затоа му стави 85% за интерпесонална комуникација. @Tukituki Да бе демек шо му е мора веќе да лази и патка. Цццц... за домашниве ова ..самите доктори викаат уживај се во свое време
Значи зборевме дека има разлика во развокот меѓу предвремено родените деца и доносените , не кај сите а кај некои или повеќето .
Никаква врска нема , децата ќе си надохнадат до 2 години ако се е во ред , а се прави стимулација за да е побрзо и впрочем тоа е муабетот зошто прашуваат, затоа што стимулацијата со вежби е стимулација и на нервното развивање .
Таа ми вика праевте вежби, јас викам дааа (ретко коа им праев), вика аа напреднале од мин пат. Шо ќе му праам на едново, оно само си прај по цел ден, цел ден ровари...Они се катастрофа, само губам време и малтретирам деца.
И јас имав слично искуство. На неполни 6 месеци ми рече да правам вежби за да лазат иако се со развој според реална возраст. И и реков дека не сакам да ги форсирам децата затоа што нормално е да пролазат од6-9 месеци и таак ми рече дека не гледале возраст таму. Да не гледаат кога некој касни со раВојот ок ама на нормално еазвиени деца да ги форсирам нема логика . Иначе децата ми лазат од 7 месеци . Веќњ три недели како лазат а едниот и го држиме сака да оди. Без вежбите нивни.
Иначе и на ортопед и на педијата секаде ми е заведено која недела сум се породила а со тоа си рачунаат колку е коригирана возраст ама не беше тоа. Муабеттот а дека има разлика во развојот и надохнадуваат најкасно до 2 години.
Абе даваат вежби по шаблон ништо повеќе,ја и викам сам го прави тоа,таа ми дава вежба,и што треба да го вежбам за нешто што сам го прави? И пак ќе кажам нити нормално родените прават сите исто во ист период,некој порано некој подоцна. Еве мојов не сака да лази,а патка од 7м. И сега шо да го форсирам за лазење,абе пази да не го вежбам за лазење. Еве ти и @Bibi30 сте мајки наеблизнаци,прават се исто двете бебиња или се различни? Епа според тоа видете дека нема споредба меѓу деца,секое прави се во свое време. Зборам за деца што се е во ред иако се пред време родени,деца кои имаат одредени проблеми е веќе друга тема.
2 близнаци, како од различна мајка. Едново ровари, другово ќе се сврти и си одмара. Помалото поџамбаз (и сите викаат дека помалите се поопасни )
Да и кај мене помалото по џамбаз . И повеќе јаде па сега е поголемо и понапредно . А свекор ми кога го прашав кој дака да го носи неговото име рече поголемиот ама поголемиот сега е помал . А баш ми падна мака дека така рече , ми дојде некако како малово не е вредно .
Моите кога беа отприлика 1.5 месец стари бевме кај Дума на преглед, па тој ни рече да одиме и кај Дуковска соседната врата. Она кога ме праша кога ми бил термин за раѓање вика: аааа неее, ќе дојдите за 2 месеци, па тие уште не се ни родени. Ауууу језиво!!! Бар да ми објаснеше што значи тоа, а не по форуми и интернети да се информирам за таа корегирана возраст. Ама гледам одите повеќето кај неа, па ќе продолжам и јас таму него на Бит Пазар. Иначе моите се 32 родени и некои работи ги прават што нивните врсници не, исто и во некои работи се послаби. Заклучок: сите деца се различни, да се здрави и живи, се ќе си дојди во свое време. Парафразиран цитат од еден доктор: "Да не преживувале предвремено родените деца, денес немаше да имаме физика". Инфо за оние кои можеби незнаат- прематурци биле и Исак Њутн, Ајнштајн, Наполеон Бонапарта, Винстон Черчил, Чарлс Дарвин, Пикасо, Реное и многу други.
Мојата на 8ми март година ке прави,родена 37 недела 2850г па нит лазии нит се исправа сама а понапредна е на килажа од врсниците. Сестра ми го роди во 34 недела со 1700г па прооде на 11 месеци. Значи не гледам разлика ни во предвреме роденото ниту во килажа.
Мене не ми е јасно зошто ги носите на доктор,на дефектог кога си терате по свое. Да гледаш други како растат и се развиваат и да ги пратиш со статистики не е исто. Никој ништо не работи оти му се кејфнало туку оти искуствата покажуваат така. Не е поентата на раѓањето ти кога ќе му правиш роденден туку како му се развиваат сите функции кои се најважни првите години. Детето не живее од раѓањето туку од зачнувањето, и се знае во тој негов развој уште во утробата на мајката што и кога треба да се развие. Нормално дека ако некое дете е родено 1 или 2 месеци порано дека сеуште некои органи му се во оформување, се знае кога мозочето на што треба да реагира, рефлекси и др. Нити се штетни нити тешки тие вежби што ви ги кажуваат за да ги правите со детето. Кога ве читам чувствувам дека овие совети од лекарите ги доживувате како некои аномалии на своите деца, како да е кажано нешто лошо за вашето дете а не е така.
Тоа е тоа што кажувам, секое дете индивидуално. Според мене ама баш ич нема улога дал е предвреме или на време родено. Ама муабетот ми беше ако предвреме родено бебе касни до нешто (лазење,одење,зборење) се дига галама,одма вежби,а ако е нормално родено и сето тоа го касни исто,никому ништо,демек тоа што касни го препишуваат зт што е предвреме родено,а не зт што секое дете е различно и не може да оди се по шаблон.
Никој не рече дека се тешки вежбите,посочив за добиени вежби за работи кои детето ги прави само,која е тогаш сврхата на вежбите. Имате предвреме родено дете,сте биле на дефектолог на Бит Пазар? Мислите дека 5мин е доволно да видат што прави детето и каква моторика има?