Да, и бременост водев таму. И во икубатор бевме и јас лежев плус денови и на педијатрија. Нема цена што не ја знам Сега сме си супер
Јас на 16.3. родив предвремено близначиња во 29 недела. Сега се на интензивна нега на Клиниката за детски болести. Ми велат дека се стабилни но сеуште дишат на машина бидејќи не им се развиени белите дробови. Кога се родија имаа тежина од 1500 и 1340 грама. Се надевам на позитивен исход. Знам дека е потребно време за да се развиваат.
Da se zivi I zdravi majce Dobra tezina imat Malite za taa nedela na raganje. Malce vreme ke treba majce kako sto I sama pisa, ubava vest e toa sto ti kazale deka se stabilni I jas sum majka na dve princezi rodeni pred vreme Malce vreme da stavat kilaza Malite I ke si guskas doma Mnogu pomaga da I'm zboruvas i da te custvuvam bliskudopir so koza guski do vas
Од која причина се родија предвреме? Ти дозволуваат да ги посетуваш секој ден? Како сте со хранењето? Нормално дека исходот ќе биде позитивен. Само трпение, они се мали храбри борци. Биди силна и ти ко нив ☺️
Докторите во Битола (таму се породив) не знаат што е причината за тоа што се родија превремено, но се мисли дека причина е баш тоа што се две бебиња, и тоа што се зачнати со ИВФ. Досега само еднаш ги посетив минатата недела, бидејќи јас живеам во Битола и н еможам да патувам на секое но секојдневно се слушам со докторите. Ги хранат таму со млеко но јас го зачував моето за кога ке се опорават. Искрено не можам да одам оти немам сила да ги гледам таму во инкубатор, кога бев ги преплакав, а и до ден денес ме фаќаат кризи и да видам бебе на ТВ мене ми се плачи.
Мајка мораш да собереш сила,секоја шанса да ја искористиш дс одиш да ги гледаш. ОСеќаат тие све,зт мора да бидеш позитивна,и да им збориш цело време,психички паѓање никако. Ако имаш шанси да оставаш твое млеко оди обв,нзз како е таму,на гак можеше да се измолзуваш. Тие се борци најголеми,ќе се стабилизираат,и за кратко дома на гушкање.....
Нема погрдо нешто од тоа после пораѓај да си дојдеш дома сама. Нема! Јас одев да го видуван два пати во денот. Тешко е да, ама знаев дека сум му најпотребна. Ама затоа кога ќе си ги земеш дома ќе ги сакаш и ќе им се радуваш повеќе од сите други. Сега не го оствам ни минута сам. Уживам со него и за него ништо не ми е тешко. Мало мое лигле. Собери сила и прави им друштво почесто. Да знаат дека си тука за нив. Соборај млекце дека многу ќе им значи за напредок. Па наскоро ќе си се гушкате. Како некое непишано правило е дека ќњ бидат во инкубатор онолку недели колку што им било потребно за да дојдат до 9ти месец. Кај мене испадна точно до ден. А и од собирање искуства и мубаети претежно така испаѓа. Но најбитно е дека се стабилни и веќе е поминатп време па и самиот ризик е доста намален
Да се живи и здрави и големи да растат. Дај боже убаво да си тераат, без кризи. Да прашаш убаво за посети кај нив, јас лани одев секој ден, ама се кратки беа посетите 15-20мин. Да се спремиш дека таму и ти ќе лежиш со нив, здравје за некое време ако се е како треба со дишењето, ќе ги префрлат на неонатологија на 6 кат и ти ќе бидеш со нив. Јас се породив на 19 март, на 4 април отидов и јас во болница, 21.04 беше прв ден надвор од инкубатор со 1580гр., од 23.04 веќе не се врати во инкубатор, а не испуштија на 4 мај со 1770гр. Секое бебе е различно секако, но како пример ти давам дека и тебе дом ќе ти биде болницата. Да си спремиш бокал за вода, пумпа за измолзување ако одржуваш лактација (ќе можеш од твоето млеко преку сонда да им даваш), постелнина, облека, козметика за тебе, антисептик марамици, пари за храна/кафе/што и да притреба, греалка ако треба (лани имаше ладни ноќи па и тоа земав).. за малите пелени, кремче, влажни, тетри... Да знаеш нема "немам сила да ги гледам", ќе ти треба сила за многу работи, првите денови шок ќе ти бидат, сама ќе пресоблакаш пелени во инкубатор, ќе треба сама да ги раниш/да ставаш млеко во сонда, биди спремна, јака. Пиши ми/прашај за било што.. само се да е во ред со пиленцата.
Да ти се живи и здрави бебушки. И јас имам искуство од неонатологија, ке ти ги дадат бебчиња и цело време ке си бидат со тебе. Собирај сила мајка им требаш на бебушки. И распрашај се ако смееш сега да носиш твое млеко да им даваат тоа е најбитно од се. Кога ке ги остават до тебе ке сватиш дека ке направиш се што треба само тие да се добро.
Ah,mila da ti kazam sekoj den imam plan sto ke gi prasam doktorkite i se nesto ke zaboravam ajde utre ke gi prasam i sledna prilika koga ke odam ke im nosam Posekako ja nosam pumpata so mene
Супер се докторките. Јас се ги прашував, како е со дишење, ренген како е, крвна слика, дали правеле снимање на мозоче, колку млекце прима.. Моево беше на C-Pap машина, па на Bubble C-Pap, па тестираа без машина, па го враќаа, и на крај оп отидов еден ден и гледам со маскичка со кислород само, сум скокала од среќа, и рекоа ако се е ок го пренесуваме. Тоа се е ок беше за 1 ден хахаах... Среќа од Скопје сум па секој ден со мм се гледав и ми носеше што ќе прифали од тоалетна, хартија, влажни, пелени... плус за каснување нешто зошто храната беше некогаш ок, ама некогаш ужас. Други излегуваа да купат набрзина до Тинекс, сендвичари, аптеки и сл. што ги има тука во склоп на Државна. Секако ќе дозволат твое млекце штом имаш, може не на интензивна (прашај си најубаво), ама на неонатологија да, само докторките ќе кажат како, што, дали само мајчино или комбинирано, и по колку мл ќе треба да даваш, зошто постепено оди со зголемување и секое бебе различно, плус друго е мајчино, друго АД. Јас немав па купував Пренан да го спремаат, на секои 3 саати беше хранење, дури на крај стасавме до околу 30мл. И топломер да не заборавиш да земеш кога ќе лежиш, ќе мериш на бебушки. И цуцли за да ги вежбаат мускулите, ама тоа понатаму, како ќе ти кажат. И да си знаеш условите се такви какви што се, сестрите се повеќето ок. Топла вода може да нема, може средиле до сега додуше, јас топлев со електричен бокал и ставав во шишиња за да се истуширам. Сега се смеам кога ќе се сетам на сите болнички авантури и нервози, ама тогаш кризирав некои денови и плачејќи на ммму се жалев и кукав. Само пиленцата да си тераат убаво, здравје уште малку ќе си ги галиш и гушкаш.
на детска на интензивна нема посети или има ако недај боже е ептен критично па ко поздрав ти го рачунаат ,језиво коа ке ги качат на неонат ке бидат во изолација соба за тебе и за бебињата само сеа за сеа ке си бидат доле се додека не ги тргнат од машина
Za poseti velat samo za majkata, samo 10-15 min bev. Ni mazot mi ne go pustija da gi vidi, samo mene. Moeto maskoto e so maska za kislorod a zenskoto e so cevce vo noseto. Vcera probale da go izvadat ama ne mozela da disi pa go vratile cevceto. Jas znam deka ke bidi kako sto treba samo potrebno e vreme. . Za kapenje ne e problem oti tetka mi zivee vo blizina na klinikata pa ke se kapam kaj nea samo da stignime do tamu
Супер. Чим е со маска брзо ќе биде, може за ден, два и цуцката ќе биде за некој ден штом испробуваат. Да не ја чекаат дадата па заедно да ги качат, или едно по едно ќе биде? Зошто си со двечки прашај или збркај некои врски дали има можност за во еден од апартманите да седиш.