Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Значи кога читам вакви работи ја мразам нашава мала мизерна држава и луѓето кои ја водат. Катастрофа здравство, стварно не личи ова на ништо луѓе, патриотите ќе ме линчуваат ама стварно не сакам што сум овде.
    Мизерни услови за толку ранлива категорија, овие бебиња треба да бидат гледани повеќе од се друго, какви се овие посети од 15/20мин, па и таткото не смеел да ги види, немање топла вода, хранење со АД....

Битно да се добри, живи и здрави...

На Vina Nevina_55, podravka, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    За посета се управо,колку и да ни е нам тос тешко. Сето тоа е од претпазливост.
    Знам како е,ја посета на гак имав преку прозор,ама пак ќе кажам со право го прават тоа,внатре има 80инкубатори,замислете само по еден родител да влезе внатре,тоа ќе биде извор на бактерии,вируси итн.

3. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Не е така, и за тоа постои решение.
    И моето беше во инкубатор скоро 20 дена во приватна. Го посетував двапати на ден. Ми правеа дезинфекција пред влегување и со мантили и маски и го галев плус освен што го гледав. Неонаталогот ми кажуваше како моето присуство е многу важно. И со мене секој ден беше и мажот ми.
    Ако може вака на приватна, може и на државна. Секој од нас плаќа здравствено редовно и имаме сите право на ваков третман

На kukla21 и Martka им се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Podobro da nema poseta jas I zenata sto se porodivme zaedno bebinjata od tie poseti ni dobijaa stafilokokni bakterii

5. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Vo noemvri moite bliznacinja bea mesec dena na intezivna vo drzavna. Samo dva pati nedelno mozav da gi vidam, a ostali denovi na telefon kazuvaat informaciji, ako krenaat telefon, uglavnom ne.
    Ke bide dobro se, ne se grizi. Moite bea malecki i rodeni 32+1. Se pomine, bidi pozitivna. Moe maskoto odbivase da jade, a zenskoto dobi bakteria vo krvta, ama sega sme super i golemi, toa e najbitno.

На Vina Nevina_55, Lolipop23, cruella de Vil и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    Tvoite pogolemki... moite vo 29ta se rodija

На Lady_Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Samo pozitivno mislenje. Tie se osekaat. Se ke bide vo red. Naskoro ke bidete doma site.

8. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Мене ова за таткото ме чуди, зошто лани секогаш двајцата влегувавме на интензивна.
    @AlicaInWonderland Со мантили, маски, дезинфекција и за на интензивно на Детска е за да влезеш.
    На ГАК не даваат, од стакло, мене ми дадоа да влезам зошто другото близначе беше многу критично-за збогување беше ситуацијата.

Последна измена: 9 април 2019
  9. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    lele milaaa :( se nadevam se pomina dobro na kraj? pa mazot mi bese ojden mu rekoa majkata da dojdi. Inaku togas zenskoto bliznace imase nekoja infekcija pa mozi zatoataka. Ke vidime koga ke otideme pak sledna prilika

10. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Се збогувавме со другото, за жал, ама од старт беше прекритично. Тоа е, живот. Другото го префрлија на Детска клиника зошто на ГАК им фалеше машина за дишење.

За следна прилика нека влезе и сопругот, прашајте си. Додуше имаше ситуации каде моравме да почекаме, некое бепче кризирало, или работеле на некое да сменат апарати и сл. или вонредно снимање/терапија, па чекавме повеќе и само јас ќе влезев.

Море следна прилика ќе те викнат да дојдеш штом мали е со маска, пакуј се. :hug:

На Macka1986 и Meckicja им се допаѓа ова.
  11. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Да и те како е важно присуството,да и ние правевме дезинфекција пред влагање (у ходникот,од каде што ги гледавме).
    Сепак у приватна кај што сте биле со неколку инкубатори,и гак интензивна со 80 инкубатори и те како не е исто.
    А плус да не зборам што сме раја од народ и не почитуваме ништо.....

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Да ти кажам еден пример за непочитување, дур јас лежам со царски на ГАК и со не знам колку дијазепам во мене зошто починал Борјан, а Ведран е префрлен на Детска, се најде паметен татко ми да се шмугне меѓу другите родители, на интензивна да го видел внукот, као имал он право да го види. И да се јавува тој за информации. WTF?! После на мм му се дереле сестрите какви баби, дедовци! И јас на телефон му се дерев на стариот дека не е нормален. Па свекрва ми после удрила плачење дека не е фер, тој го видел таа не. Алооо брееее...
    Па сега ти види зошто е строго.

На Kitten, duffi, Milan93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.532
    Допаѓања:
    180.818
    На детска клиника на интензивна не пуштија и мене и маж ми да го видиме еднаш бидејки после 2 дена мислам беа го качија горе на неонат
    Ни дадија зелени мантили капи и на нозете калчунки раце дезинфекција и го видовме на секунда преку инкубаторот
    Немаше машина само маска за кислород од сам старт
    Јас мислам тоа бебе што е со маска за некој ден ке го качат горе само да им се ослободе соба апартман за тебе и бебе само а девојчето ке го донесат накнадно
    па после додека двете не пркнат ке бидите горе и ке си отидете дома сите заедно

На Macka1986 и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  14. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Се случи еднаш да не "набркаат" сите родители,од причина шо некој паметни баби успеале да се "шмугнат". Па кога ги подбрав надвор во таа нервоза, сум чекала 4 дена да го видам и ми е ускратено тоа ради нив.
    Е зт има само два пати неделно посета,и затоа е ограничено.
    Зборат по телефон,се дерат а ти чекаш доктор дс слушнеш што ќе ти кажат.

Да се надобрзам на горе некој што пиша не се јабуваат,звонете упирмуи надвор од наведеното време,имаат често прием,кризи и зт не креваат.

15. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
  16. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    Pa konecno dobri vesti, denes mm bese. Na maskoto sosema mu ja trgnale maskata za disenje a na zenskoto mu go vadat cevceto odvreme na vreme :) odime kon podobro :)

На kukla21, 24.07, podravka и 15 други им се допаѓа ова.
  17. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Мило ми е за добрите вести. Предвреме родените дечиња се вистински борци!:l:

На podravka и Monche24 им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Да се живи и здрави бебенцата, Господ да е со вас. Вчера во Битола итно е породена брачеда ми во 34 недела, причина прееклампсија, бебето 1780 со 42см, на кислород е. Кажи ми колку време беа твоите на кислород (читам едното е со маска др со цевче) и според датата сиг 1 месец се? Сакам малку позитивни приказни и мисли, премногу ми е тешко, само ми се плачи како сестра ми е, тие велат дека е стабилно бебенцата, па се надеваме на најдобро. А и самата сум мајка на 4 месечно бебе и инстинктот ми е уште повеќе зголемен, како за мое бебе да се работи.

19. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Нека и е живо и здраво. Зависи од бебето како се развиени белите дробови. Дишење и инфекции се најбитни. Има бебиња со 3кг родени а има инфект и лежи 2 недели. Ќе биде на кислород дур се стабилизира, во меѓувреме ќе падне на тежина, и жолтица ќе има, и ако има некој инфект антибиотик да прима, па како ќе прифаќа млекце. Ако се оди како треба, за +-20дена домче ќе си биде, со 1800гр. обично пуштаат дома.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Фала ти за поддршка, добро е бебенцето, велат дека е стабилно, сега останува да чекаме, време треба, ја видов и мајката денес е подобра, малку се развесели :hug:

На podravka, Meckicja и DuchessAnn им се допаѓа ова.