Еве да се приклучам на темава јас се породив 15.04. Во 36та недела бебе тешко 1900гр. Сеуште е во инкубаторче во Чаир. Првиот ден не дишеше само после некој саат можело самомда дише имаше високо црп и на на цела мака и жолтица. Срце ке ми пукне уште незнам кога ќе си ја носам дома
Ne se grizi majka. Se ke bude vo red. Jas se porodiv vo 32 nedela, zenskoto mi bese 1700 a maskoto 2000. Bea mesec vo inkubator vo drzavna. Pominav se i svasta, ne sakase da jade ednoto i bea na kislorod nekoliku dena. Drugoto dobi infekcijata vo krvta. Ama sega e se vo red, fala mu na Boga, 5 meseci sme, rasteme. Jas placev po cel den na pocetok i togas svativ deka jas moram biti silna i pozitivna, bidejki tie se osekat. Taka i ti, majka. Se ke bude vo red.
Не се секирај, живо и здраво големо да расте бебушче. Жолтицата е нормална. Ќе прима антибиотик за црпто. Тоа кога ќе се среди ќе си оди домче.
Фала на поддршката. Баш сега ми кажаа дека имала добри резултати и дека црпето се намалувало. Прашав за килажа рече 1800 е ама вештачка била ради инфузија или нешо така. Се мислам дали да ја префрлам на клиника или да останеме во чаир
Не се секирај мајче. Моето се роди 2200, падна на 1900, втор ден жолтица. Апгар колку му е? За жолтицата не мари, исто ко да ја нема . Ќе се среди се.
Да знаеш дека дополнителен стрес е за бебето ако се префрла, ако си е во ред, си дише сама, се средува инфекција и жолтица не се секирај. Консултирај се со доктори. И за килажата не се секирај може ќе падне уште малку, штом се стабилизира ќе почне да си качува. Со +-1800гр. домче пуштаат, штом се среди инфекција, жолтица, прима млекце и почне да качува.
Апгар и бил 5 душа едниот бубрег не и работел мада после пола саат сама почнала да дише. Сега се обидовме и да цицаме тешко ни оди мало устиче нервозна сестра мн јасно очекува се да знаеме сами што како.
За цицање не се секирај. Се измолзував до 40 дена, снемав млеко, па на АД сме, битно напредува. Ќе се среди се, само остани смирена. Знам колку е тешко ама бори се...
Na moite apgar bea 7/8 i zoltica pominavme. Jas se isto izmolzuvav mesec dena i poposle mi snema mlekoto i na AD sme. I super sme. Taka ke bide i so vas. A nervozna sestra... ti e gajle. Ti samo bidi pozitivna.
.јас денеска сум многу исплашена една моја блиска роднина пети месец е бремена 7 год неможе да остане бремена сега остана и од завчера почнала да и истекува плодовата вода денеска имала уште малку плодова вода утре Др ќе одлучувале што ќе прават со неа има ли некоја искуство од вас со тоа нешто со истекување на плодова вода колкав е ризикот од предвремено породување во ваков случај
Na mene mi vo vtornik pocna da istekuva plodova voda, vo petak morav da se porodam, bidejki se plasese doktorite so ke bude so decata. Se nadevam deka se ke bude vo red.
Ништо мила жената веќе била отворена два прсти а тек е 21 Нед од бременоста а и плодова вода веќе имала ептен малку душата ми плаче за неа јас немав предвремено породување но имав три рани спонтани абортуси за тие 13 години колку се боревме со неплодност душата ме боли за неа сега
Што се случи? Несакав да пишам пред некој ден ама 21 недела е премногу рано. Мислам дека не го ни водат како пораѓај туку абортус @Feminka minka @Macka1986 како сте виe?
Ја исчистија оти немаше плодова вода ич и почнала да се отвара да се порага како причина за ова Др и рекле оти е имала кандида пред некој ден почнала жената да кашла и паднал имунитетот и се појавила кандидата и и го направила тоа јас дури не верував во ова многу но и јас ја имам и кога се породив ќеркичката ми имаше пликови по кожата од неа и Др ги исчисти со јод
После 24 недела ги сметаат животоспособни. Во др држави и преживуваат со дополнителна нега,само кај нас тоа кујзнае,многу тешко. И 21 недела не е чистење ,пораѓај е.