Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Знаев оти е он! Од една страна го ценам со некои совети и терапии, ама од друга застанат е во времето.
    Почна со цврста храна така?
    Веројатно нешто и смета. Ќе приметиш сама што е . Давај редовмо пробиотик. Фенобарбитон не.

2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @duffi @Meckicja и нас џорлев еднаш ни даде , од темп од последната шестовалентна вакцина доби и треска, па одевме хитно на дежурен испаничени. Ни го даде во шприц растворено за да не добие конвулзии ... Искрено не сум упатена за овој лек , зошто е забрането?

3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Може да се јават халуцинации и куп нус ефекти. Низ Европа е целосно исфрлен од употреба.
    За не дај Боже конвулзии само Диазепам чепчиња со совет од педијатар. Тоа и треба да даваат за конвулзии. Ама немаат. :@ Па ајде Фенобарбитон.

Пред некоја недела немаа ни тоа. Во три часот утрото мм носеше на детско чепчиња оти внука ми добила конвулзии. А они немале ништо да и стават. :x
    Имам дома уште една кутија. Ако на некој му притреба од нашиот град слободно нека ме бара.

На 24.07, ada21 и Meckicja им се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Не не давам сега за сега дохрана ќе си чекам да наполни 6 месеци како што ми кажа еден нутриционист оти тогаш кога почнавме со кашички доби и јаки грчеви

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @duffi фала ти , незнаев за ова стварно. А и доктор , му веруваш , ние испаничени 40 тем, треска,добро и што сум прашала што му дава :worried:

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Земи детето во раце, држи го свртено према тебе со меше, не давај тоа никако. Моник ти кажа, а и другите членки...
    И моето има уште, докторот и две членки од тука ми кажаа дека при јаки грчеви може комбинација од Колиеф + Еспумисан 3х20 капки.
    Можеш и до 5х20 ама нас многу ни беше, верувај ублажува.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Мајки внучево фатило стафилокока на болница, мајката на брисот беше негативна, па и рекле од мајката демек, таа 1 недела го немаше ни допрено бебето, а тоа уште во инкубатор ги имало мозолчињата, под надзор е, го чистат. Дали некој сте имале вакво искуство? Пак се уплашивме :|

8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Дали беше как моето истата бактерија незнам но беше со мозолчиња и со високи леукоцити,причината беше истата од мајката,тоа им е веќе проѕирен изговор.
    За 3 дена го опоравија и супер си беше.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    А мозолчињата биле како со гнојче горе бели, мачкале со еозин мислам, црвена течност и хидроциклин мислам. Кај вас како беше?

10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Истото беше и со црвена течност мачкаа.
    И не само моето имаше и други и на цимерката едното близначе имаше.
    Во Скопје е на Клиника?

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    183.474
    Стафилокока е болничка бактерија, не верувам дека е од мајката. Може да направи брис сега, и ако е негативна да ги побие, освен ако примала антибиотик после пораѓај. Не се секирајте, ќе биде покриено со антибиотик бебето и останува да чекате. Ако не примала мајка му, пожелно е да провери, за и таа да биде покриена и да не му пренесе.
    Јас не знам што е со бактерииве. Другарка во Чаир двапати фати стафилокока на раната од царскиот, со двете деца. Стварно е неодговорно.

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Не Битола е на државна болница. А антибиотик примаше твоето? Оти мислам не му даваат на ова.

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Незнам и јас стварно, греота

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Moeto go mackaa so jod I vo nosot imase stafiloka I ja sredivme so nizita sprej I mikobakt ni dadea na nas dr a i ni preporacaa pocesto doenje

15. Feminka minka

Feminka minka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    66
    Мајки ние си дојдовме домичка со тежина 1950. Е сега ни кажаа да храниме со преаптамил ама количина не ни кажаа.
    Ајде давајте некој совет за грижа
    и нега на овие мали совршенства

На ALISA0000, 24.07, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  16. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Добредојдовте дома. Да си растете, гушкате и уживате! :hug::inlove:

Преаптамил или Аптамил прематур? Различни се. Второво е за прематурни и покалорично е.
    За количина би требало и на упатството од млекото да пишува, ние со Пренан бевме на почеток, гледав да биде ~150мл на кг тежина додека достигне тежина 3.5-4кг., така што на 2кг би дошло околу 40мл. на 3 часа, на 3кг околу 60мл на 3 часа, 4кг околу 75мл ... така беше болнички научен на 3 саати јадење. Зависи и од бебето, некое повеќе, некое помалку јаде, ќе следиш. Штом шишето до крај го испие и уште шмука/бара, време е за зголемување. Ова 40, 75мл ќе си направиш 60 или 90мл и ќе остане вишок што нема да се испие/ќе се фрли. Постепено зголемував заради рефлукс што имаше моево.
    И вие внимавајте на рефлукс/враќање на млеко, поподложни се помалите на тоа. По јадење тапкање за да подждригне и држи ја поисправена бебушка бар 15 минути.

И пазење повеќе периодов дур пркне, да не биде меѓу многу луѓе, помал контакт со мали деца и ако некој бил/е болен фала богу никако, од страна луѓе бакнување, гушкање.. особено сега со морбиливе..

Друго како и секое бебенце. Само малку повеќе пазење и тоа. Имаше во Систина еден спреј антисептик/антибактериски пола литар или литар за некои 250ден, терав луѓе раце да мијат и по потреба и со тоа да се пројдат ако чепкале нос, кивнал некој, се закашлал. Може претерував малку ама ... ете.. што е сигурно, сигурно ... :rofl:

А.. и џивџи дур беше мал под чешма на лавабо го бањав полесно ми беше, мало ко пиле, сврти една страна, друга, за минут бањат. :rofl:

Друго ако те интересира прашувај, тоа сега ми дојде на ум да пишам.
    Уживајте си празнично! :f:

Последна измена: 28 април 2019
    На LoveHope, 24.07, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Супер мила сега гушкајте се со бебчето домче

На Martka и Feminka minka им се допаѓа ова.
  18. Feminka minka

Се зачлени на:
    14 февруари 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    66
    Ти благодарам на советите. Среќен празник нека ви е :l::l:
    А кажи ми за облакање и температура во собата?
    Јас ја држам облечена со бенкичка со долги и шпикозни со чорапчиња ракавички и капче и покриенка е со ќебе. Мн ми е страв да не и е ладно да не ми настине. За млекцето е прематур аптамил и ми пие по 30 20 40 зависи кога како на секој 2ипол или 3 саати. Се си мислам слабо ми јаде.

19. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Мајка ракавички и капче дома немаш потреба.
    Млекце не форсирај постепено ќе зголемувате.
    Исто ко анн ќе ти кажам гости,гужви никако.
    Прошетки на отворено само,иџбегнувај затворени простории.

На DuchessAnn и Feminka minka им се допаѓа ова.
  20. Feminka minka

Се зачлени на:
    14 февруари 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    66
    Среќен празник мајка се најубаво. Ти благодарам на советите. За шеткање сеуште ја немам изнесено само три дена сме дома па чекам да одам во петок на педијатар да видам што ќе каже. Вака некогаш кога ќе и го пипнам носето понекогаш и е ладно па затоа ставам капче и ракавички дополнително. Нез како да објаснам со страв малце ја гледам се си мислам ептен е мала.