Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Мајката може да била 35+ а бебето помало заради ИУГР- интраутерин застој во растот. Додека лежев на ПИН имаше неколку, на пример мајката е 35-36та недела, а бебето одговара во раст за 31-32 недела заради намален проток на крв и немање услови за оптимален раст во матката, дали заради животен стил, генетски фактор или други проблеми (притисок, и сл.).

Ќе биде добро, ќе си пркне, треба време само. :hug:

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @emkaemka зависи од тежината и од целокупната состојба на бебето. Моето беше 2030 гр, се породив 34+5 , првично ми кажаа за 1 недела дома, само дишеше се си беше во ред , се додека на 4 ден не се здоби со инфекција па состојбата се искомплицира до крајност ...па беше цели 21 дена во инкубатор и 5 дена во креветче. Само да биде здраво да нема инфект и ќе го пуштат домче што поскоро . Поддршка за родителите :hug:

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.978
    Допаѓања:
    112.601
    Заради ,,животен стил,, ќе да е :tmi:

Така, или утната недела или иугр, но ЗОШТО да не се евидентира тоа, различно е да знаеш и да кажеш дека ќе породиш бебе 35та а различно е 31ва, да одговара на 31ва, па и у Ремедика е породена каде знаеме дека не се спремни за предвремено родени..
    Среќа докторот видел на време колку е развиено бебето пред да ја породи, па се организирал за транспорт..

Добро ќе е бебе, но шок е за сите и многу прашања :(

4. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Оф леле. Па на редовни контроли се гледа тоа. Кај кој доктор одела? Утната недела ако е бебето ќе си има константен раст +- недела, две и ќе се корегира термин, а ИУГР се заприметува со застој во растот, има полесни и потешки форми. Среќа докторот во Ремедика видел дека е помало.
    Ај биднало, сега битно бебе да е добро.

5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    A samo od eden dr li pobarale mislenje prasuvam oti kaj mene bebeto bese 2 ned ponapred tamu kade sto odev na eho na privatno a na gak si bese taman prema ned

6. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Имате некоја апликација за следење на развој?

7. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Со темпераментни бебиња како искачате на крај? скоро 3 месеци сме, еднава е врескачка жива, зошто е такво детево не ми е јасно :(

8. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Moite deneska pravaat 8 meseci i dvajcata se temperamentni. Nekogas pobudalam, bidejki sum sama so niv po cel den. Ama deca se toa, taka ti e.

На Bkalco, lejlla и Emma2 им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Такво си е детето. Моето такво се роди, такво си остана :)
    Не е плачка, ама гласна е :)

На Emma2, Tukituki, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Како издржуваш сама цел ден,јака ти душа! Јас се скревам и им завидувам на мајките со мирни бебенца, јас немав таква среќа. :)

На t-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Ne prasuvaj, poluduvam. Nekogas i tie placaat i jas so niv. Kolku imaat tvoite? Pretpostavuvam deka se potesko i potesko stanuva so niv kako vreme pominuva.

На FreeMind и Meckicja им се допаѓа ова.
  12. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    11 месеци се моите. Кај нас општ хаос е. Овај период со проодување ми е најтежок досега. Едното се исправа, другово по него повторува, едното бара в раце, трча одма и другово покусо да не остани, а најмногу се нервирам малиов сите играчки од рака и ги зема на сестра му, па она плачи и бега од него,тој трча по нејзе, се кубат и за коси. Ко Том и Џери се. Не знам како ќе се тера понатаму...

На Meckicja, Gaga.sk, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Moite se 8 meseci. Maskoto isto site igracki i gi zema na dada mu. Moite ne sedaat uste stabilno, a sakaat, a jas ne mozam dvajcata da drzam non stop. I ljubomorni se. Ludilo. Samo majkite na bliznacinja razbirat ovie raboti. Site mi kazuvaat sto si nervozna bla bla a samo jas znam kako mi e. Uste se budaat navecer da jadat i sabajle okolu 5 i pol, 6 eve gi... dobro utro :D Ama samo da se zivi i zdravi.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    kako izdrzuvate alal da vi e jas ke poludev ako imav uste edno kako moeto bebe si mislam kako ke izdrzev ako imav dve bebcinja znaci odednas a ke imav da ne go izgubiv ednoto bliznace vo 6,7 ned od bremenost

15. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    @Gaga.sk за седење сами моиве почнаа околу 9 месец, никогаш ни перници ставав ни ништо.
    За љубомора само со машкото имам проблем, ама и он повеќе ја сака сестра му. Трча по нејзе. Таа го одбегнува и многу ми е криво, а во парк трча по други деца.И моите кај 5 6ч стануваат исто ранобудни се, ама затоа во 20ч заспани се.
    Туку мислењава да ни ги преместат во соодветна тема, да не полниме со офтопици.

На Meckicja и lavica82 им се допаѓа ова.
  16. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Отворете нова тема мајка и споделувајте како е со близначиња :inlove:

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Науката потврди дека музиката им помага на предвреме родените деца, погледнете го видеото од истражувачите од Швајцарија:

На Emma2 и Gaga.sk им се допаѓа ова.
  18. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Мајки на предвремено родени бебенца,имам прашање за оние кој имаат искуство. Дали ако првата бременост ви била со предвремено породување поради бактерија ешерихија и висок крвен притисок постои опасност и во вторта бременост да се случи истото?

19. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Ајде мајки потребно ми е од вас кои порано сте родиле одговор на неколку прашања, дали децата порани родени своите врсници ги достигнуваат на 3 години? Кога прозбореле вашите деца?

20. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Моите се родени 35 недела, уште од самиот почеток немаше никаква разлика со навреме/ терминските бебиња.

Проодеа околу годината, имаат нормален раст и развој.
    Девојчето е понапредно,за разлика од синот.
    Има поголем фонд на зборови ( мама,тато,даде,бато,баба,дедо,ме вика по име и мене и сопругот,знае да ги наброи неколку животни..)
    Синот има помал фонд на зборови,но се разбира,реагира на сите задачи и команди од наша страна..

За некоја недела ќе прават 2 години

Ако те интересира друго нешто ,слободно прашај