Мајката може да била 35+ а бебето помало заради ИУГР- интраутерин застој во растот. Додека лежев на ПИН имаше неколку, на пример мајката е 35-36та недела, а бебето одговара во раст за 31-32 недела заради намален проток на крв и немање услови за оптимален раст во матката, дали заради животен стил, генетски фактор или други проблеми (притисок, и сл.). Ќе биде добро, ќе си пркне, треба време само.
@emkaemka зависи од тежината и од целокупната состојба на бебето. Моето беше 2030 гр, се породив 34+5 , првично ми кажаа за 1 недела дома, само дишеше се си беше во ред , се додека на 4 ден не се здоби со инфекција па состојбата се искомплицира до крајност ...па беше цели 21 дена во инкубатор и 5 дена во креветче. Само да биде здраво да нема инфект и ќе го пуштат домче што поскоро . Поддршка за родителите
Заради ,,животен стил,, ќе да е Така, или утната недела или иугр, но ЗОШТО да не се евидентира тоа, различно е да знаеш и да кажеш дека ќе породиш бебе 35та а различно е 31ва, да одговара на 31ва, па и у Ремедика е породена каде знаеме дека не се спремни за предвремено родени.. Среќа докторот видел на време колку е развиено бебето пред да ја породи, па се организирал за транспорт.. Добро ќе е бебе, но шок е за сите и многу прашања
Оф леле. Па на редовни контроли се гледа тоа. Кај кој доктор одела? Утната недела ако е бебето ќе си има константен раст +- недела, две и ќе се корегира термин, а ИУГР се заприметува со застој во растот, има полесни и потешки форми. Среќа докторот во Ремедика видел дека е помало. Ај биднало, сега битно бебе да е добро.
A samo od eden dr li pobarale mislenje prasuvam oti kaj mene bebeto bese 2 ned ponapred tamu kade sto odev na eho na privatno a na gak si bese taman prema ned
Со темпераментни бебиња како искачате на крај? скоро 3 месеци сме, еднава е врескачка жива, зошто е такво детево не ми е јасно
Moite deneska pravaat 8 meseci i dvajcata se temperamentni. Nekogas pobudalam, bidejki sum sama so niv po cel den. Ama deca se toa, taka ti e.
Како издржуваш сама цел ден,јака ти душа! Јас се скревам и им завидувам на мајките со мирни бебенца, јас немав таква среќа.
Ne prasuvaj, poluduvam. Nekogas i tie placaat i jas so niv. Kolku imaat tvoite? Pretpostavuvam deka se potesko i potesko stanuva so niv kako vreme pominuva.
11 месеци се моите. Кај нас општ хаос е. Овај период со проодување ми е најтежок досега. Едното се исправа, другово по него повторува, едното бара в раце, трча одма и другово покусо да не остани, а најмногу се нервирам малиов сите играчки од рака и ги зема на сестра му, па она плачи и бега од него,тој трча по нејзе, се кубат и за коси. Ко Том и Џери се. Не знам како ќе се тера понатаму...
Moite se 8 meseci. Maskoto isto site igracki i gi zema na dada mu. Moite ne sedaat uste stabilno, a sakaat, a jas ne mozam dvajcata da drzam non stop. I ljubomorni se. Ludilo. Samo majkite na bliznacinja razbirat ovie raboti. Site mi kazuvaat sto si nervozna bla bla a samo jas znam kako mi e. Uste se budaat navecer da jadat i sabajle okolu 5 i pol, 6 eve gi... dobro utro Ama samo da se zivi i zdravi.
kako izdrzuvate alal da vi e jas ke poludev ako imav uste edno kako moeto bebe si mislam kako ke izdrzev ako imav dve bebcinja znaci odednas a ke imav da ne go izgubiv ednoto bliznace vo 6,7 ned od bremenost
@Gaga.sk за седење сами моиве почнаа околу 9 месец, никогаш ни перници ставав ни ништо. За љубомора само со машкото имам проблем, ама и он повеќе ја сака сестра му. Трча по нејзе. Таа го одбегнува и многу ми е криво, а во парк трча по други деца.И моите кај 5 6ч стануваат исто ранобудни се, ама затоа во 20ч заспани се. Туку мислењава да ни ги преместат во соодветна тема, да не полниме со офтопици.
Науката потврди дека музиката им помага на предвреме родените деца, погледнете го видеото од истражувачите од Швајцарија:
Мајки на предвремено родени бебенца,имам прашање за оние кој имаат искуство. Дали ако првата бременост ви била со предвремено породување поради бактерија ешерихија и висок крвен притисок постои опасност и во вторта бременост да се случи истото?
Ајде мајки потребно ми е од вас кои порано сте родиле одговор на неколку прашања, дали децата порани родени своите врсници ги достигнуваат на 3 години? Кога прозбореле вашите деца?
Моите се родени 35 недела, уште од самиот почеток немаше никаква разлика со навреме/ терминските бебиња. Проодеа околу годината, имаат нормален раст и развој. Девојчето е понапредно,за разлика од синот. Има поголем фонд на зборови ( мама,тато,даде,бато,баба,дедо,ме вика по име и мене и сопругот,знае да ги наброи неколку животни..) Синот има помал фонд на зборови,но се разбира,реагира на сите задачи и команди од наша страна.. За некоја недела ќе прават 2 години Ако те интересира друго нешто ,слободно прашај