Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Moite se rodeni 32+1. Na 8ipol meseci bea 8,200 so 71cm (rodena 1730 so 41cm) i 8500 so 71,5cm (roden 2000 so 43cm). Sega sme 9 i pol meseci, ama ne znam kolku se teski. Neka se zivi i zdravi.

На bela.m и Emma2 им се допаѓа ова.
  2. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Во отсуство на доктор на телефон, таа мислам сестрата и е, ми рече да почнеме со воведување цврста храна... денес сме 4 месеци и 9 дена...па од следната недела да сме почнеле...и тоа компир пасиран, морков, тиквица, пашканат, ... за сок не ми спомна... вие од кога почнавте со ова и по колку лажици на почеток? 32ра недела се родени....фала!

3. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Na tocno 5 meseci pocnav. I na mene mi kazuvala doktorkata da pocneme na 4 meseci ama jas ne sakav. Pocnav so jabolce, pa morkov, tikvica, sliva itn Prv den po 2-3 lazicki, vtor po 6-7 i tret kolku sakat. Prvo dadov jabolko, pa morkov prv den cist, vtor den vo kombinacija so jabolko.
    Nie sme 32 nedela rodeni isto kako i vie.

4. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    А зошто почека ,од што ти беше страв?

5. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Ne mi bese strav, samo mislev deka e mnogu rano. Bidejki po due date vie ste sega 2 meseci, isto kako nie togas. Ne brzaj, ima vreme za se.

6. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас почнав да му давам од 5 месеици и 10 дена.
    4 месеци ми изгледаше неспремен. Многу е мало тоа за предвреме родените. Уште немаше абер од седење. 33та недела сме ние.

И јас мислам да почекаш уште еден месец. Не им е спремен желудникот толку рано нив.

Не за џабе има и корегирана возраст. Според тоа би биле 2-3 месеци...

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Фала ви женски многу :*

8. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Кога изговорија прво зборче???

9. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    И јас мислам дека е премало сеуште за воведување вкусови. Јас почнав неколку дена пред 6ти месец , а родено е 35та недела ама со мала килажа. Вие сте и порано од нас мислам дека пред 6ти месец нема потреба(најдобронамерен совет). Иначе прво зборче околу 7ми месец изговори,ама тоа е скрос несвесно испуштање на гласови. Свесни зборчиња од кај првата година.

10. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    Nie sme 6 meseci i sega pocnuvame so voveduvanje na nemlecna hrana. Dosega probavme samo jabolko i krusa. ME interesira koga mozime da probame so dva pati dnevno cvrsta hrana? dali treba da pocekame da gi proba site vkusovi ili...?

11. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Јас првите 2 недели воведував вкусови, па потоа давав пробување нов вкус од сабајле, а оброк +-120гр грама околу 12-13ч. Дури по ~ 1.5 месеца по прво воведување вкус, односно 1 месец по воведување на еден оброк, почнав да давам 2 (доручек и ручек), а дури 2 месеца по втор воведов трет оброк.
    Баш имам запишано:
    - 06.09 - први вкусови (тиква, брокула, морков, компир, јаболко)
    - 21.09 - вкус (банана, тиквица, ориз, карфиол, круша, праска, кајсија, слива, спањаќ) + 1оброк
    - 18.10 - 2 оброка
    - 20.12 - 3 оброка
    Не се брзав, плус моево со рефлукс и лесно гадлив/лесен на повраќање (уште е таков за жал).

12. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    a ova 120 grama mislis na hran ili mleko? oti jas po nekolku lajcinja mu davam kasicka a posle 100 ml mleko

13. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Храна 100-120гр. оброк, а вкус неколку лажички.

14. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Majki dali nekoja ima iskustvo so predvremeno poroduvanje vo Plodnost Bitola i koja nedela? Oti slusnav pred 34ta eventualno 33ta prakale na klinika, ne gi poroduvale kaj niv

15. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Јас колку што знам, освен ако не сменето последниве година ипол, дека само ГАК државна, Систина и Детска клиника имаат интензивна нега за предвреме родени бебиња. На Детска клиника обично се бебиња на мајки кои се породиле во друга болница или град и со брза помош ги донеле.
    Не е само инкубатори за пред 34 недела, треба и машини/апарати за дишење, разна друга апаратура и медицинска опрема, материјал и персонал.
    Ти гали мешко, одмарај, примај терапија, редовни контроли, дај боже да си терате со бебушки најмалку до 34+

На Sreka16 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Majki, pomos. Kade se tocno naogja razvojno na bit pazar? I ako znaete rabotno vreme koe e? Fala

17. Spring91

Spring91 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    13
    Zdravo majki sakam da ve prasam iskustvo kaj predvreme rodenite deca imam dve bliznacinja se rodija vo 33 nedela +3d

18. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    што точно те интересира? Колкави се сега?
    Јас имам родено 33та па можам да споделам од искуство

19. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    И јас имам родено во 33.Можам да ти кажам дека почетокот беше тежок,бебе беше 10 дена во инкубатор,после два дена ја земавме дома,за тоа време одржав лактација со одмолзување.Но и откако бебе беше дома не цицаше многу беше многу мало и имаше жолтица така да многу спиеше па мораше да ја будиме нон стоп.Иначе друга разлика со термински бебиња немаше.Да не се плашиш полека ќе качува тежина,но ќе ги достигнат и своите врсници.Се е нормално како и терминските бебиња,само што почетокот е потежок.Верувам дека се близнаци се и со помала тежина,моето беше 2кг.Само трпение мајка и верба,ке пркнат и тие и ке бидат здрави и право дечина

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    bidi bez gajle moite bliznacinja vo 29ta nedela se rodija pa ene gi sega masala nikoj ne bi rekol deka se predvreme rodeni

На eta му/ѝ се допаѓа ова.