https://www.24.mk/details/gak-kje-g...vata-se-ra-aat-600-predvremeno-rodeni-bebinja @Adams не можеш да го побараш докторот да ти објасни? Ви дадоа нешто во меѓувреме до следна контрола? ние правевме кај Беким Татеши. Јас тогаш истражував и него го најдов како најдобар во оваа област со многу позитивни искуства
Ништо не ни дадоа и нас упатот ни беше за кај беким ама на извештајот пишува игор. А јас доктор не видов само сестра на која многу и се брзаше. Дали знсете некаде приватно каде има
Приватно нема. Треба надвор од државата (најчесто Белград). Беким и Игор се во државава за ретинопатија. Тие одат прегледуваат бебиња и на ГАК, и Детска клиника и Систина. Ви рекле контрола за 10тина дена за да видат дали прогресира или не. РОП 2 најчесто само се повлекува, со дадена терапија капки, но некогаш прогресира. Види на извештајот што пишува, обично треба Неванак капки за очи да прима бебуш.
Да и ѕвониш или да и пишеш на Соња утре да прашаш за капките за секој случај? Кај нас во некои извештаи не пишуваше капки, а усно ни кажаа да ставаме одма после прегледот.
Ние правевме приватно во Систина. Докторот Беким е на државна но доаѓа и таму на термини. Се ни беше детално објаснето. Докторот ми дури црташе на лист да ми објасни просто што и како се случува. Прегледот траеше околу 3 часа. Моравме да бидеме таму пола час порано. Бебе несмееше да биде најадено. И еден час после преглед седевме таму под надзор на сестра во темна просторија. И освен докторот што се ни објаснни после преглед исто и сестрата се ни објаснуваше. Како што ми кажа прегледот бил многу лош за гледање и не не оставија нас родителите да гледаме. Бил доста трауматичен и среќа што немало да се сеќава ништо. Не ни прашав што точно прават. Не сакам да знам. Ако си во можност оди приватно. Ќе бидеш на сигурно дека бараниот доктор ќе дојде. Ќе добиеш одличен третман и комплетно објаснување. само незнам колку сега е паметно пак да го поминувате истиот преглед Можда најпаметно ќе биде прво да ја побараш да ти објасни. Па ако гледаш дека нешто не штима да идеш приватно едит: сега го најдов нашиот извештај и кај нас бп негп не пишува терапија, а примавме капки неванак. Значи најверојатно и нас усно ни ги кажале
Абе ништо ако не кажале тоа е добра работа, не спобудалувај. Полошо е ако кажале нешто. Туку само за капките да си прашаш за секој случај дали треба или не. Ако не треба ни капки и тоа е добра работа. Верувај поминав низ тоа, моево брзо прогресивен РОП имаше, и ласер му правеа. Дури бев присутна на 2 прегледа (со Игор, Беким не дава), а најчесто не даваат да се гледа, имало мајки кои се онесвестувале, па забраниле. @AlicaInWonderland Ти во Систина се породи? Јас еднаш прашував да платам приватен преглед/контрола кај Беким во Систина за да не се гужвам по термини, ми рекоа дека само за деца родени во Систина прегледува таму.
@DuchessAnn Аааа не сум знаела. Таму се породив и таму беше во инкубатор па од коа излеговме од таму ми закажуваа постојано прегледи што и како следи, очи, слух, ехо на мозоче и само ги следев нивните препораки па не сум прашувала што и како. А ехо на мозоче сте правеле подоцна? Ние праваме две, ама тоа беше пкоа се роди и на два месеци. Дали има потреба од пак еве да речеме на една годинка?
2 пати му правеа, кога се роди првите денови и после месец дена, уште лежевме на Детска, и рекоа нема потреба, само ако има некакви индикации.
Денес, 17 Ноември е Светскиот ден на предвреме родените дечиња. Да ни бидат живи, здрави, секогаш насмени и опкружени со љубов и поддршка.
Devojki me interesira so vakcinite nesto. Taa vakcina sto se stava 24h po raganjeto za Hepatit B pretpostavuvam ja proputivte radi itnosta da se zgrizat bebinjata. Dali ja stavivte nahnadno ili istece vremeto za nea? me interesira tekot na vakcinite podocna
Ние ја ставивме на два месеци. И после според неа идат другите вакцини. Фактички сите ги касниме со два месеци. Превремените не ја добиваат во рок од 24 часа бидејќи немаат доволно килажа. Коа ќе ја достигнат килажата тогаш ја примаат. Кај нас се фати на два месеци
kaj nas duri septemvri dobivme od skopje zeleno svetlo za vakcini i ne znam so ke bid. na 29ti ni rekoja za BSG vakcina i ke vidam so ke recat, a i skopje ke se rasprasam
Моево Хеп.Б и БСЖ ги прими како први вакцини во исто време, во септември, а роден е март. Се чекаше да поминат 3 месеци по трансфузија на крв ама август се фаќаше и беше многу жешко и доктори по одмори, па затоа септември. Потоа се си тераше по ред како ќе пишат во книшка, освен некое доцнење ако бил болен со примање антибиотик. Само ММР ја примивме вон редот, заради епидемијата, а требаше поливалентна.
@Macka1986 Ќе си прашаш, ќе кажеш дека нема никаква примено до сега, ни Хеп.Б. Има протоколи за боцкање и за разни ситуации - би требало да има по колку време од раѓање може само Хеп.Б или после неколку месеци може со поливалентни (во нив нели има Хеп.Б). Ама ете видиш Битола ви рекле 6 месеца по трансфузија, Скопје ми рекоа 45 дена ако било плазма, 3 месеца крв. Јас затоа и неонатологот (Алуловска) на контрола ја прашував плус, екстра мислење.
Па покасно ни се фати и нас. Па имавме и ние проблем со анемија па уште толку се оддолжи работава со вакцините. Сега касниме 4 месеци. Ама тоа е што е, кога ќе кажат тогаш. Бсг мислам се прима кај што е родено така? Нас ни инсистирас во систина да ја ставиме коа дојде ред. Па после наредните си ги примаме во нашиот град @DuchessAnn кога ја примивте ммр? Немаше проблем што не ви била таа на ред?
На 12.5 месеца, рекоа не е проблем, после нареднава ја касневме. Имаат тие некои правила ваљда, нели се воведоа за рота и за пнеумокок новиве вакцини, па сакав да видам што може моево да прими. Рота не, голем бил, а пнеумок пред скоро месец ипол ја прими на 18+, а ќе прими само уште една доза сега во декември. Споредбено новороденчињата примаат 3 инекции +4та бустер околу годинка, така има во упатството на лекот.