Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    Vo Skopje na neonato dr. Zdraveska mi rece toa so odlozuvanjeto po transfuzija e zastareno :/

2. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    :!::^)

:headbang::drunk:(wtf):swear:

Да се изнасмеам е подобро. Ахаха :rofl:

Па пред година ипол Алуловска друго викаше. Ај може има нови сознанија, господ знае.

3. Macka1986

Macka1986 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2018
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    161
    ovaj pat mislam deka kaj ALulovska ili kaj dr. jana Jovanovska ke baram termin za kontrola. Kaj sin mi dijagnosticira hipotonija Zdraveska samo zaradi toa sto bese pospan i nesakase da se vrti. Go odnesov Bt na doktor i tie mi rekoja kakva hipotonija, deteto e super samo e malku pomrzliv kako i poveketo maski kako so se.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Имаме и ние едно ехо направено на мозоче јуште одма кога се роди јас сега утре треба да се јавам да закажам за второ ми рекоа кога ќе има 1 месец полн

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Spring91

Spring91 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    13
    A da ve prasam uste nesto majki na predvremw.rodeni decinja dali pravevte nekoe ispituvanje za mozoce,vidn,sluh? Moite deca se rodeni 33+3

6. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Да, правевме.
    Ехо на мозоче еднаш додека беше у инкубарот и еднаш после месец дена од коа излеговме. Кога помина терминот на раѓање. Како што ми објасни докторот кај предвреме родените сњ јавувало некое мало крварење кое што само се повлекувало и затоа од коа ќе го достигнат терминот треба да се направи контрола.
    Преглед за слух правеа додека беше во инкубатор.
    За видот бевме двапати на контрола од кога бевме дома. Некаде на 2 месеци беше првата контрола, имаше некоја рожница не развиена до крај па ни дадоа капки и за еден месец пак контрола и се беше во ред.
    Потоа секој месец само редовни регуларни комтроли, висина, тежина, фонтанела, тестиси, понекогаш крв....

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Spring91

Spring91 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    13
    Zdr majki so drug problem sega vaka ednovo dete od bliznacinja pocna da jadi premnogu ne se zasituva mozi na obrok da izedi i do 100 ml i bara na sekoj cas i polovina deneska bevme na pedijatar ni predlozi da ne mu davame mnogu ima.duplo kilaza staveno ama.koga mu se jadi mnogu placi i i posle ima.i grcevi.Dali e mozno hranata da e slaba da ne go zasituva? Hip 1 zemame ?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Да мислам дека е можно да не се заситува. Прашај дали да смениш млеко.
    Ние кога пиевме по 30 и 60мл на 2 часа бараше сега пиеме 80 90 и ми бара кога на 3 4 часа заситен е и набечер не станува толкку само 2 пати ние аме на Аптамил

9. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Мајки кога прв пат дозволите посета на бебињата од блиски луѓе?
    Досега, освен моите родители и на мм, друг не дошол. Брат ми и снаа ми ги видоа бебињата ден пред да направат 40 дена.
    Многу блиски роднини од соседна држава се најавија кај свеки на гости. Сигурно ќе сакаат да ги видат. Да имам грижа на совест ако им дозволам?
    Мајка ме кара дека сум многу себична кога станува збор за бебињата. Пиле да прелета над нив не сакам. Свесна сум дека по малку претерувам. Незнам...
    На сите им кажав дека ќе се запознаат со бебињата после зимата, ама за луѓево ми е непријатно некако. Плус и тие имаат бебче од ќерката па очекувам да знаат некои основни правила за посета кај бебе.
    Ваши мислења??

10. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас не сметам дека претеруваш. Моето е донесено дома во декември. Дури во март почнав да дозволувам посети од ептен блиски. Со март само јас, маж ми, мајка ми и свекрва. После 4ти месец посети од поблизок круг како браќа, сестра, татко...а дури после мај (дека март беше страшен со вируси) почнав да дозволувам роднини и пријатели.
    И сметам дека сум била во право. Прематурчињата се толку кревки што фаќаат вируси и таму кај што ги нема што се вика. Не се отпорни ама ич. Имунитет нула.
    Ептен беше грдо коа блиски луѓе почнаа да се јавуваат уште од 40 дена да го видат, а јас ги одбивав. И ги одбивав се до 4ти месец. Ама пак гајле ми е. Бебе ми беше најбитно. Тие што ми се битни ќе разберат. За другите не ми е гајле.

и замисли на целиот овој карантин во јануари бебе заврши во билница со вирус и една недела на инфузија. А само 4 луѓе го гледавме. Да можеше да го вратам времето ни мајка ни свекрва немаше да ги пуштам дома. Јас и маж ми не работиме, па најверојатно некоја од нив го донел вирусот. А никој немаше болен. Значи некој возрасен го имал вирусот без никакви знаци, а кај бебе катастрофално.
    И затоа никогаш неможеш да знаеш

Кој знае и за мене што се збореле, себична ваква таква :D ама само јас си знам како ги поминавме 15 дена во инкубатор и една недела во болница. Па они колку сакат нека се лутат и нека ме прават и монструм

и да, имам роднини и пријатели што кои после одбивањеѕо за гости никогаш повеќе не се јавија и не дојдоа да го видат коа ги викнав коа потпорасна. И ова е уште еден голм плус. Незнам зошто вакви луѓе би ни требале во животот...

Последна измена: 23 ноември 2019
  11. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Ние си имавме проблем со Хипп, не ја заситуваше воопшто, на саат вриштеше за млеко. Со Аптамил немаме гајле. Смени млеко, секако по консултација со педијатар.

12. VIKI VIKTORIJA

VIKI VIKTORIJA Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    6
    Здраво сакам да прашам дали е вистина ако првата бременост завршила со предвремено породување и следната бременост така ке заврши многу ме плаши таа помисла бидејќи се породив многу пред време бебето беше 38 дена на интензивна и не издржа почина

13. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Едно предвремено породување не значи дека секое наредно би било такво. Многу фактори влијаат. Не се секирај. Можеш да си "бараш" серклаж за да си помирна. Да примаш зреење. Сепак, докторот ќе ти каже. Треба да има индикации за сето ова.
    Ти посакувам успешна бременост до крај!

14. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Зависи од кои причини си се породила предвреме. Поголем ден од причините не водат до повторно предвремено. Ама има некои кои можат да значат.
    Кај мене уште на првиот преглед гинекологот ми кажа коа ќе планирам втора бременост да се консултирам прво и дека има голем ризик од предвремено повторно и дека од старт ќе треба да почнеме со соодветен третман.
    не се плаши. Како и дс е за се има решение, ќе си идеш на редовни контроли, ќе си одмараш дома, најверојатно ќе си примаш клексани и ќе биде се во ред

15. VIKI VIKTORIJA

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    6
    Pricinata e infekcija

16. VIKI VIKTORIJA

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    6
    Inaku bev na pregled od koga se proodiv mi zemaa brisevi pap test rezultatite se vo red i mi kaza maticnata da se pazeme uste 2 meseca a pominati se 3 i moze povtorno da se obiduvame ama mnogu mi e strav da ne go doziveam pak istoto

17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Несмееш такви мисли да имаш.
    Штом си сакаш,да си останеш бремена и ке си го доносиш со крај.
    Кај мене викаа да стигнеме да успееш да го доносиш до 32 недела,јас до 37 го носев. Со терапии и мирувања.
    Секако ке бидеш под надзор повејќе заради предходната бременост. Но само позитивно.
    И да знаеш дека раната ке ти ја залечи.
    Ти посакувам успех(fingers)

18. VIKI VIKTORIJA

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    6
    Blagodatam mnogu no stv mn sum isplasena mn pred vreme se rodi i posle mesec i pol botba sepak ne uspea i vo misli postojano mi e samo toa sto ako ne uspeam sepak mi bese prva bremenost

19. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Штом е инфекција тоа се средува. Не е причина за повторен предвремен.
    Се средува се тоа со терапија. Те разбирам низ што се си поминала. Имаш едно анелче на небото ама следното ќе биде тука со тебе
    Стресот е најлош. Затоа не мисли такви работи, пробувај пак, ќе си уживаш во бременост. Ќе си најдеш добар гинеколог и редовни прегледи и ќе немаш мака.

Всушност ниту еден човек не поминува низ истатат лоша работа двапати. Еднаш си поминала низ ова. Веројатноста да се случи пак на тебе е еднаква на 0
    Нареднава бременост ќе ти биде како по книга, ќе видиш

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Денес бевме на преглед на мозочиња и во аудиолошкиот центар. Слухот е добар и кај двајцата.
    Ехото на мозоче Д-р Филип Дума им го правеше. Кај едното бебче има малку крварење кое почнало да се повлекува. Контрола за месец дена. По прегледот кај него не прати кај дефектологот кој ни покажа некои вежбички и кај неа контрола за два месеци.
    Мајки животот ми се скрати. Се скршив мислам. Се плашам многу. Ве замолувам ако некој има слично искуство да сподели овде. Не паметам ни една од покажаните вежби, само гледав избезумено. Арно мм е по концентриран па памти. Научи дека и при обичен преглед кај матичната јас се "губам" и заборавам да поставам барем едно прашање од купот прашања што си ги поставувам дома.
    Уште еднаш ве замолувам да споделете вакво или слично искуство.