Мене сеуште ми немаат спомнато ништо. И јас сум родена пред време во 32 недела со 1600гр и 38 дена на оинт па на мајка ми е рекле од 4 м да ми дава сокчиња а од 5 храна поради мн слаб хемоглобин а високо железо и до ден денес сум така со бета таласемиа. Утре сакам да го носам на мерење и ќе а прашам докторката пред 2 недели бевме 4740гр сега утре ќе видиме пиеме по 90мл па се мислам малку да не пие не бара повеќе некогаш и по 80 мл дури
Штом си напредува нема што да се секираш да не е малку. Јас искрено незнам сп дозиве бидејќи бевме на ексклузивно доење и таму неможеш да знаеш колку цицал. Тој момент ми беше ноќна мора и секоја недела го носев на контрола Јас сметам дека е сосема во ред да сњ почне на 5м. 4м ми се чини премногу рано. Многу се малечку уште, сеуште неможат ни да седат...
Малецки се и јас така мислев од кај 5 6 месеци би било добро. И јас до скоро секоја недела го носев од страв дека на почетокот ми падна на килажа и од тогаш страв во коски имам. Педијатарот ни даде и пико мултивит бидејќи јас во бременоста на секој 2 недели примав крв и двајцата имавме среќа што издржа до 35 недела инаку готово да се породев во 23 недела од недоволно одење крв кај бебе.
Среќа се добро се завршило. Ние до 33та истеравме Кај кој педијатар сте? И нас ни ги даваа пико ама јас не ги купив никогаш. Мислам дека е само спонзорирана реклама. Јас дури сега на годинка почнав дс му давам мултивитамин за имунитетов овој периид. Ние кога сме почнале со дохрана на 5 месеци малиот е бил 5.5кг
Ние сме кај Надица од Кавадарци а го носам редовно и во Плодност гледам на крвната слика има подобрување хемоглобин сега е 120 а на мама 90 Нека ни се здрави и живи нашите мали а големи херои
Пазете го многу хемоглобинот. Нас во пеиродот од 5 до 7ми месец ни падна нагло. Дојдовме до 65 замисли многу нагло пораснал тој период и си се одразило. Многу бев лута на докторката за ова и сметав дека е нејзина грешка што не ме упати да проверувам крв поредовно, ама ајде бидна. Битно се оправивме. Ама кај предвремените мора да се внимава малку повеќе. За жал јас малку доцна го дознав ова па сега барем да ги советувам другите
Здраво најпрво се извинувам ако не е за овде прашањето но сигурно има и други мајки кои се породиле пред време бебенцето после некое време во инкубатор не преживеало јас навистина неможам да се помирам со тоа што се случи бидејќи требаше за некоја ден да си го земеме дома бебчето прашањето ми е дали во црква е дозволено да се пали свеќа за него оти не е крстено или дали некој бил на местото каде што ги закопуваат ми кажа дека ги закопувале во Бутел надвор од гробиштата на едно место
Уф мила многу ми е жал. Прими сочувство. Немам информација за ова, сакав само да ти пишам во знак на поддршка. Неможам ни да замислам низ што се минуваш. За свеќа да запалиш неможе никој да ти забрани. Тоа е за твој душевен мир и таму не треба да има правила. Бидете силни, имате ангелче на небото. Следното ќе биде тука со вас
Благодарам мила♥️♥️ болката е преголема прашав за палење свеќи за да слушнам повеќе мислења бидејќи некои велат дека не е убаво да палиш во црква бидејќи било не доносено и не крстено
Прави си како што чувствуваш, кој како ќе прашаш ќе ти подели мислење, да се задржиме на фактот дека тоа е дете/човече, а не колку време било у меше! Лично сум палела во црква и сум носела цвеќе.. За другото прашање ќе ти кажам само НЕМОЈ не барај такви гробови!
Те молам не слушај такви муабети. Да си запалиш свеќа и нека ти донесе мир. Не знам зошто некој би кажал такво нешто. Почисто нешто не постои од бебе, сигурно на Бог нема да му пречи палењето свеќа.
прво да ти пишам дека ми е навистина жал што се десило тоа што се десило ,најлошото за палење свека запали си слободно тоа никој не може да ти каже шо треба и како треба а за гробови штом не сте г земале вие да си по погребате штом си г оставила у болницата тогаш немој не разчепкуај полошо ке ти биде и потешко
Ne ni go dadoa ni rekoa deka ke go nosat na obdukcija i potoa gi zapokuvale vo zaednicki grob inaku nikoj ne bi go ostavil vo bolnicata
јас мислам со последните измени во законт ги дааат дома да си ги земиш инаку ги закопуваат во гробница со повеке бебиња немој не се мачи сеа со таа мисла ако така размислуваш сеа ке испаднат милион верзии го видовте дека е мртво? на обдукцијата што испадна причината?
Na klinika skopje. Pa vo red togas. Da vidam za plodnost. A dali se javivate da zakazete na telefon ili kako?
Ne koga ni javija deka e pocinato ni rekoa deka ke go nosat na patolosko pa obdukcija se pravi i potoa zaedno se zakopuvale vo zaednicki grob se uste cekam za rezulati od obdukcija nekoi velat deka sesto se pravi no ne sakam da mislam na nesto takvo sepak dva dena pred da pocine go vidov vo vlosena sostojba bese
Да за второто се јавив ќе те поврзат со педијатрија и ќе кажиш за ехо на мозок кај др Аница Апчевска само таа прави ехо на мозок и ќе ти кажат кој ден е слободна. Само ќе треба бебето да спие и доколку е заспано а има пред вас друг вас че ви дадат преднист за да не се разбуди А јас во Ремедика кога отидов за скрининг на слух мислам во државна 100 пати подобро ќе поминев. Никаковмред илонтермин како закажубале само господ зна закажани во 12 влеваме во 14 и пануште ми вика ааа детето не спие треба да спие друг ден дојди закажи си И вилам избини ние тука дремиме од 11:45 со бебе заспано знаевме дека имаме во 12 а не во 14 неможе тоа дете да спие толку време па акде пак нишај заспивај дете со сила па да правиме башка внатре газ место болни здрави се на едно место ужас не виден.
Заспно за ехо на мозоче? Хм. И на двата наши прегледи беше буден. И никој не спомна дека би требало да спие. Во систина ги правевме ние друг некој искуство за ова?
А ти објасни некој зошто така? На мисла сум сега да не се нашите прегледи нешто не во ред, “невалидни” да речам... ве молам друг што правел да сподели како било