Не само ми рекоа по тел кога закажував заспано да биде. Тоа беше на контролата на првиот не бев со него
Ја секое одење во црква си палам свеќа. Не сум прашала никој,ама тоа е моја воља,ќе правиш како ти мислиш,не слушај други за ова. За гробот,немој не си ја мачи душата...
Значи гледав јас бев со него си седеше во транспиртер сестрата стоеше до него докторката гледаше со ехо и по тел ми беше потњнцирано ваљда знам шо е еег шо е ехо Можеби нив му е таков принципот на раб
може ,иако јас прв пат слушам за ехо на заспано а реално нема никаква врска дали заспано или не бидејки они гледаат комори дали се просирени или не дали има вишок ликвор или не дали има крварење или не а тоа со спиењето нема никаква врска може и толку а разбират
Ние бевме стрикно за крварење да не слѕчајно се има појавено ни беше контрола после раѓање можеби бараат за детето да не мрда да не се повреди .а за разбирање и стеучност ич не се сомневам во никој од нив поготово од Апчевска. Благодарение на нив јас имам сега дете иако е предвремено родено а не беше ниту ден сместено во инкубатор
супер може барале да биде успано бидејки е бебе мало па да не се врте да плаче и да неможе да виде убаво која недела е родено вашето бебе?
Ние и на двајцата им правевме кај Дума, не беа заспани. Иако, претходно знаеше докторот и можеше да ни потенцира ако имаше потреба. Сепак, секој си има свој принцип на работа.
35та и не е некоја страшна недела за да биде бебето во инкубатор Со зреење сега веке над33 недела си се ок бебеињата сами си дишат и немат потреба од инкубатор а со 35та недела е веке супер бебе срека ете се било ок
Да не примав зреење една недела пред да се породам секако дека ќе било. Ама ајде помина живи и здрави да се сите
и без зреење немало да има потреба о вентилатор и од инкубатор можеби до топло креветче да ама ај шо викаш било поминало нека е живо и здраво сеа
Колку пати ги однесовте на скрининг на очи во првата година? Јас 2 пати, а ми рече Игор и уште еднаш да отидеме на контрола ама од тоа имам уплав, вриштеше едната ужасно, цел ходник ја слушаше, имам трауми.. На се што треба ги однесов, редовно правиме се ама ова очново ми е кошмар.. Зошто мора пак на контрола, ми рече последниот пат дека се добри и двете...
и јас двапати ги носев. И мене ми рекоа трети пат ама јас одбив. Ми рекоа да потпишам дека сама не сакам да го носам на уште една контрола. Првиот пат ми рекоа во ред е ама дека предвреме роден некоја рожница неразвиена целосно (стварно не разбирам стручно, ова вака лаички го кажувам). Вториот пат ми рекоа добар е. Ама ај дојдете пак за еден месец да видиме како ќе иде. Кажав дека повеќе не сакам контрола бидејќи прегледот е ужасен. Неколку дена после преглед бебе ми рипаше со сон и плачеше. Крајно исплашен беше. После преглед не секаше да се оддели од мене. Плус прегледот беше мачен и за мене и за него. Може и не е добар совет ова да ти го кажувам. Најверојатно треба да се слуша доктор. Ама ете јас се водев во мајчински инстинкт и фала богу еве се е добро. Јас не гледав што прават. Сестрата ми кажа дека еден од најгадните прегледи и затоа морам да излезам од соба да не гледам. Слушав само плач ужасен. Вториот пат ме однесоа и подалеку да не ни слушам. Трети пат не можев да поднесам....
Да да знам, исто и јас... се знам. .затоа и несакам пак да ги носам.... ај ехо и така и така нели со гелче ги поминувале околу око и глеале на екран ама ова скринингов со железа со триста чуда... детево црвено во очи и околу очи ми беше...се раскина од плачење...надвор немаше кој не ја чу...ужаси,хорор... нели надвор ние не пуштаат внатре... вториот пат беше ехо... ама за третпат ми рекоа па скрининг и плус ехо...и јас се водам од мајчински инстинкт, нема да одам по трет пат... фала ти!!
Значи сите деца исто се доживуваат стрес моето после преглед не сака да спие никако и многу е плачливо исплашено ние 2 пати бевме и повеќе ни рекоа нема потреба имавме роп 2 ама се повлекло фала богу ова е после преглед
Штом ви рекле контрола значи треба да ги носите. Прегледот не е болен, туку ги држат цврсто да не мрдаат,зт и плачат.... Сепак прегледот е за нивно добро....
А замислите да утре друг ден му се јаве проблем со очињата ?Ке можите да си опростите? Штом ви рекле значи треба да одите Не се правите поголеми доктори од докторите