Искуство со предвремено родени деца

Discussion in 'Бебе' started by eva11, Feb 29, 2012.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

и предходно на тој одел немаше посети
    јас влегов само еднаш ме пуштија
    реално таму се накритичните случаеви
    сигурно си имала касна овулација и бебето тие помало од терминот
    ке биде се ок
    јавувај се прашувај
    др Софијанова е таму одговорна

Осе likes this.
  2. Ivyano

Ivyano Истакнат член

@Осе се роди во 33 недела . Затоа беше во инкубатор. Недозреани плуќа. Не се секирај . Се ке биде во ред. Само како во 38 недела недозреано . На ехо неделите во ред ли ти беа или заостануваше ?

3. Осе

Осе Популарен член

@Ivyano не знам ни јас ,сите прегледи беа во ред ,само што последен преглед ми беше 34 недела ,и не ми дадоа упат за цтг во 36 туку во 38 односно тоа цтг пред пораѓај ми беше единствено. Дали во тој период нешто застанало не знам ,на ехото пред пораѓај Др рече се е во ред. Еднаш ми рекоа недозреана плуќата еднаш напиено плодова вода . И јас веќе не знам што е . Колку време беше во инкубатор твоето ?

4. Megi88

Megi88 Истакнат член

Бебе денес е 1670, им кажале дека е на постинтензивна нега, храна прима по 38мл. Во понеделник му правеле преглед на очи па денес им кажаа дека имало минимални промени, контрола за 2 недели. Што значи тоа какви промени ?

5. simonka93

simonka93 Форумски идол

Сигурно недоразвиена е рожницата, без грижи и кај моето беше така, па по 2 недели на прегледот беше супер.

AlicaInWonderland likes this.
  6. simonka93

simonka93 Форумски идол

Може е глупо прашањево, ама кога почнавте да ги шетате надвор малечките?

Taptapy likes this.
  7. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Нема што да е глупо , мојата е 33 недела родена некаде после првите 2 недели 3 почнав да јавадам по што беше убаво времето насабајле и после пладне.И сега еве скоро 3 месеци сме па пак така правам дури и да дуфка ја вадам малку подзавиткана мора имунитет да свараат.

dromka, eta and simonka93 like this.
  8. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Кога имаше 1 месец педијатарот ни препорача да ја вадиме надвор по 10-15 мин и постепено да зголемуваме. Она обожаваше да е надвор, само надвор не плачеше. После месец ипол веќе обавезно сабајле и попладне шетавме:hug:

dromka and simonka93 like this.
  9. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Јас почнав после 3 месеци. Не фати баш ладно зимо, прематурчињата подолго не можат сами да пдржуваат телесна температура. А од друга страна е опасно да го прегрееш. И ризик ми беа и двете страни. Да го наоблечам многу за да го изнесам. Коа почна да се стоплува рана пролет тогаш почнавме да шетаме.

А онака низ двор по 10-15мин го вадев секој ден после 2 недели

simonka93 likes this.
  10. Megi88

Megi88 Истакнат член

Една убава вест ! После точно еден месец, сестра ми си го земаа бепчето од болница и сега си се гушкаат дома ❤. Го испишаа со 1890 гр.
    Сакав да прашам какви цуцлички им купувате што ќе им одговараат на бебенцата ?

girl-miri, 24.07, jarec6 and 12 others like this.
  11. Осе

Осе Популарен член

И јас си ја земав мојата принцезичка ,фала богу добри сме цицаме напредува ,само не знам зошто и дали е нормално многу ми ика ,значи после секој подој и на секое пресоблекување. И ноќе посебно многу чудни звуци испушта ,како да се жали... А преку ден спие многу и тогаш ретко ги испушта тие звуци:wasntme:

12. Megi88

Megi88 Истакнат член

Сега зборуваме со сестра ми, истото се случува и со нејзиното бебе, не се секирај нормално е.
    Тие беа на преглед за очите и рекле дека има РОП 1. Им дале капки за очи па ќе го следат. Дали има друг со такво искуство ?

13. simonka93

simonka93 Форумски идол

Нормално е. И термински бебиња икаат. Тоа дека си бљуцкаат и голтаат.
    Кога спие испушта звуци како овчичка :D

dromka likes this.
  14. Осе

Осе Популарен член

И брзо дише ...леле имам фобија од дишењето.
    Друго како ги облекувате ,мене никој не ми спомна за претоплување ништо...:x а тука читам викате не смее да се претопли... И како знаете дека им е жешко ? Прашања еден куп... Ама ништо не ми објаснија кога ја земав ...

simonka93 likes this.
  15. simonka93

simonka93 Форумски идол

Ни мене ништо не ми кажаа. Као демек второ бебе ти е, па веќе знаеш што како.

Дишењето да, ептен им е брзо, некогаш па ептен ќе успори, го проверувам дали дише. За облекувањето, јас го држам во боди по долги и тренерчиња, покриено со тенка пелена. Ама никако не си, од една страна страв да не настине, од друга да не се претопли.

Моето исто многупати се тресе, како да се сепнува. Ама нормално било.

16. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Кажете ми мамички дали и вашите бебенца споро јадат?И додека јадат дали ви заспиваат.Ние некогаш јадеме за 15 мин ама некој пат знае и по 45 мин да јаде иначе родена е 33 недела,ехо на мозоче и праевме фала му на господ ок е за два месеци на контрола ни рекоа за очите уште кога ја земав ми рекоа нема потреба ама пррвентивно се јавив јас на бројот што го имаат во препораките и таму ми рекоа нема потреба чим докторот не навел следна контрола кога.Едино од моја страна на приватно ја однесов за слух бидејќи кога бев за мозочето ми рекоа да ја однесам и таму е ок ама вака и со тропалце или со прсти гледам дека следи и дека слуша.
    Ме мачи ова со јадењево дали и вашите споро јадат на Адаптирано сме иначе.И ако може тие што ги храните на адаптирано од кога рачунате 3 саати од кога почнало да јаде или од кога сте го нахраниле?Се извинувам за долгиот пост.

17. Осе

Осе Популарен член

За адаптирано не знам ,јас ја дојам ,се случува и да заспие па да се сепне сама додека да сфати кај е ,или прекинува да цица минута одмара па продолжува и ако пробам да и ја тргнам дојката додека одмара ми ржи хахах

Taptapy likes this.
  18. Taptapy

Taptapy Истакнат член

И колку време така?

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Tri saati se racuna otkako ke se najade

Taptapy likes this.
  20. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Така и давам ама ме убедуваа дека од кога ќе почнела да пие јас им викам тоа е така ама ако пие за 10 мин ние по пола саат пиеме некогаш и 45 мин не фаќа и неможам за 2 саати пак да и дадам.

dromka likes this.