Искуство со предвремено родени деца

Discussion in 'Бебе' started by eva11, Feb 29, 2012.

1. Rainbowbaby

Rainbowbaby Истакнат член

Родена е во 34 недела и докторот кажа дека супер е тоа што на 2 месеци цеке ги имаше. Дали има врска големината незнам, бидејќи иако е родена порано се роди 3100.
    Јас многу не се разбирам, а не знам зошто би ми рекол дека има јадра ако ги нема...

Last edited: Sep 15, 2020
    Len@82 likes this.
  2. Isabel

Isabel Популарен член

Дали некој во скоро време бил на Клиника за уво, нос и грло? Кога излеговме од болница ни рекоа задолжителна контрола, а кога се јавив на бројот ми рекоа од септември натака. Сега пак се јавив ми вика закажете преку матичен, а матичниот ми вели немале термини за закажување.
    Без упат не примале, пример на очната клиника бевме така без упат закажавме на нивниот број.

3. simonka93

simonka93 Форумски идол

И јас за истово прашање дојдов.

И дали некој знае колку чини скинингот за слух во Систина?

eta likes this.
  4. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Мене ми рекоа дека не примале кога прашав сеуште ради ситуацијава па бевме во Ремедика 1700 плативме.

simonka93 likes this.
  5. K7M10J

K7M10J Популарен член

И мене ова ми е чудно, баш вакви звуци испушта кога спие. Немам искусено такво нешто со поголемото. Знае некој зошто е тоа така?
    @simonka93

dromka and eta like this.
  6. simonka93

simonka93 Форумски идол

Искрено не знам зошто е така, ама сигурна сум дека е нормално и нема простор за грижи

Фала ти на информацијата

K7M10J likes this.
  7. Baby-hope*

Baby-hope* Истакнат член

Истата мака ја имав јас со едниот близнак од аптамилот 1,никако не ми го прифати и на крај земав хумана 1 и сега бара упте кога ќе испие.А претходно со молење беше

8. Len@82

Len@82 Истакнат член

Здраво, дали некоја се има породено во 29та недела? Како е со развојот на бебето? Колку време во инкубатор било?

9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Не се породив 29, ама следната недела, 30+3. Јас имав близначки, па заради тоа беа доста помали бебињата за разлика од едно бебе во таа гестациска недела.

Во принцип, се’ зависи од тоа колку се развиени, гледам по моите две. Едната беше во инкубатор 6 дена само, после беше во топло креветче. Ама белите дробови и беа развиени, од третиот ден дишеше скроз сама без никаква поддршка. Од старт супер се развиваше. За разлика од неа, другата се роди со неразвиени бели дробови и плус малку повеќе плодова течност се напила па си направи дополнителен проблем заради кој имаше дрен па после беше и на респиратор. Таа беше во инкубатор 3 недели.

Ќе биде во инкубатор толку колку што е потребно, не е тоа воопшто мерило за понатаму. Само трпение многу треба :) Се породи во 29 недела?

10. Len@82

Len@82 Истакнат член

Не сум породена туку почна грлото на матката да ми се отвара па инекции за зреење ми ставаат па сакав да бидам спремна што како се случува. Се надевам дека ќе почека малку бебево.. Како и да е целосно збунета сум и исплашена.

11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Не се плаши, не му прави дополнителен стрес на телото. Се надевам ќе почека малото уште некое време (fingers)

Len@82 likes this.
  12. simonka93

simonka93 Форумски идол

Прати совети од лекарите. Строго, ама СТРОГО лежење. Јас од 28 недела имав контракции, со совет само да лежам. Ама непослушна бев, правев ручеци низ дома потшетнував да се доспремам за бебе. Истеравме до 32+5 недела, бебе се роди 2100 гр, на болница беше 16 дена.
    Нема правило колку ќе го задржат, тоа од бебето и многу други фактори зависи.
    Опушти се само, и лежи. Се ќе биде во ред :hug:

Taptapy, *Ench@nted* and Len@82 like this.
  13. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

За гласови јас сватив дека и се грчеви.. мојава мн ретко плачеше ама како јаре беше баш. И икањето не е проблем голтаат воздух додека јадат. Моиве само одеа по мене демек ладно и било, а 3 пати дневно може икаше. Без грижи

Осе and K7M10J like this.
  14. Adams

Adams Популарен член

Ние правевме во Декември, и без пандемија немаат термини и не пуштаа така како за Очно за ретинопатија. Јас го носев во Ремедика скринингот беше 1700 ден и потребно е бебето да спие.

15. Isabel

Isabel Популарен член

Прашавме дали може без упат, ни рекоа не... луда држава. Како препорака имаме задолжително да појдеме, а не можеме ни да закажиме ниту без упат. Ајде чекавме септември да дојде прво така ни рекоа, сега пак ништо.
    Долго трае прегледот во ремедика?

16. Adams

Adams Популарен член

Знам исто и кај нас беше, и за тоа отидовме Ремедика. Прегледот е кратол 5 минути

Isabel likes this.
  17. Megi88

Megi88 Истакнат член

Мајки дали некоја од вас има искуство со вода во тестиси ? Бебебето од сестра ми родено 31 недела, сега е веќе 2 месеци, денес го носеа на преглед и му го откриле ова...

18. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Мајки кажете ми има ли некоја искуство во врска со породилно дали кај мајки со предвремено родени бебиња може да се побара или следува повеќе породилно бидејќи така нешто ми спомна една пријателка ама не беше доволно информирана па реков да прашам да не има некоја од вас информација и доколку има да ми објасни што треба...Ви благодарам :*:)

19. K7M10J

K7M10J Популарен член

Сум прочитала одамна беше дека може да се прекине породилното додека детето е хоспитализирано имаше некој член таков, ако знае некој нека пише...

20. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Не не не барам да се прекине барам дали може пример на место 9 месеци да трае 1 год по што е порано родено бидејќи реално според корегирана возраст порано и помало го оставаш дома и почнуваш наработа.
    На тоа мислев.