Дли сметаш дека тие што се предвреме родени малку се поназад со развојот? Се мисли на фаќање на предмети, носење во уста, смеење, превртување и слично..
Па обично се малку поназад. На пример, моето сега има 3+ месеци од раѓање, но скоро 1м и 20 дена од краен термин. Засега од наброеното се смее, прсти си носи в уста... на стомак не може да лежи сеуште. Обично се водат по корегираната возраст.
Денес е денот на нашите мали херои.... нека ни е среќен денот на предвреме родените деца.. што помалку солзи , што повеќе преживеани дечиња.. Сите сме едно
Здраво Да ја активираме малку темата. Мамички ме интересира искуства, кога почнавте со цврста храна и кои намирници ги воведовме за почеток??? Моето дунде за неколку дена полни пет месеци, па ни препорачаа на пет ипол да почнеме со цврста храна. Родени сме шест недели пред термин, така да корегирана возраст би било четири месеци. Др Фидановски ни препорача да почнеме со компир, морков, тиквичка и карфиол. Ваши искуства ќе ве молам
Kolku vit d3 davate? Jas davam smao 1 kapsula d3 dhaomega na babytol ama sekade citam deka za prematurci e potrebno pogolema doza. Dali kolicinata na d3 vlijae na pobrzo zatvaranje na prednata fontanela?
Давам исто како и ти, ортопедот рече тој ќе ми каже кога ќе одиме на контрола дали треба нешто +. А за затворање на фонтанелата имам читано дека влијае ,сега колку е точно не би знаела...
Moetobese terminsko bebe pa pocnav so obroci so kashi od 6 meseci taka da moj sovet ti e da pocekas mene toj sovet mi go dade nutricionist
И јас по препорака на Др.Фидановски од Систина. Он е баш за предвремено родени бебиња, и ја знае цела историја од раѓање. Ништо не почнувам на своја рака.
Da jas ja doev kerkickata I piev vitamin d I plus na nea davav vitamin d I pocna pred vreme da se zatvora frontelata no za sreca sestra mi navreme primeti oti na nejzinoto bebe uste ne bese zatvorena frontelata a pogolemo e nejzinoto pomalo dete 10 meseci od mojta kerkicka
Мене ми рекоа да ја зголемам дозата на Д3. Давав по една капсула бебитол, сега ми рекоа една капсула Д3 заедно со омега и плус 3 капки пливит.
Stvarno se cudni tie dr zatoa nesto no oni najdobro ja znaat istorijata na sekoe detence jas za ishranata na moeto dete se sovetuvam so nutricionist ima nutricionisti I za bebinja I za mali deca ponekogas poveke od korist mi e nutricionistot otkolku pedijatarot
Здраво, се извинувам што пишувам тука, гледам водите разговор за д3 и фонтанелата. Кај моето бебе почна да се затвара и препорака од педијатар беше да намалиме д3. Ама ортопедот рече никако намалување д3. Фонтанелата на допир може да се затвори рано, битно е на ехо да се види дека не е затворена и дека расте главчето. Прерано целосно затварање на фонтанелата ортопедот кажа дека може да се случи од проблеми со тироидна жлезда и тоа во екстремни случаи. Д3 воопшто не влијае на затварањето. За сметка на нашето прекинување на д3 од посетата на педијатар до посетата на ортопед, сега синко има проблем со ребрата кој настанал од дефицит на д3.
Nez na nas ni rekoa oti se zatvara I od visok vitamin d ama jas pijam visoka doza na vitamin d oti imav golem nedostatok pred bremenosta a image na kerka mi me go prekinaa togas vitamin d samo na mene go prekinaa na kerkata samo I ja namalija dozata
Kna kolku meseci se sluci toa? Dali se sreduva problemot so rebrata? Koj ortoped? Kolku d3 davavte pred toa? Daj Boze se da e vo red so vaseto bebence