И да не е пандемија, сезона на грип е. Бебе што лежело во инкубатор е со далеку понежно здравје ос бебе кое веднаш излегло од болница. Ни едното ни другото не треба да се носат никаде во зима. На чист ваздух кога ке одобри доктор ама гости и цркви никако. Тоа бебе допрва ке ги прима твоите бактерии и бактериите од околината. Не ми требаат додатни ризици и шокови.
Најдобро намерен совет: батали ова. Не би да се мешам на некој во што ќе си верува ама религијата не треба да те ограничува и дава временски рок. Ако имаж желба за ваква молитва верувам ќе можеш и во подобри времиња. И јас сум мајка на предвреме родено бебе во ноември. Овој зимскиот период е многу тежок. Вируси, грипови настинки насекаде. Плус како капак сме и во пандемија. Нашиве бебиња немаат развиено никаков имун систем. Ниту пак добро развиени бели дробови. Се борат од самото раѓање. Немаат доволно силен организам да се борат со уште вируси. Наше е барем да гледаме да ги заштитиме најмногу што можеме. Јас до 5-6 месеци не дадов никој да хо види. Гости никакви. Контакти со луѓе не. Само надвор на свеж воздух. Чувај си го бебето. За се друго ќе има време. Пазете на здравјето. Ионака поминувате низ многу сега.
Потполно се сложувам со тебе. Јас отидов да си правам молитва кога ќерка ми имаше скоро три месеци. Но, беше септември, и коронава колку толку беше во мирување. Да, треба да правам сега молитва, во вакви услови, нема шанса. Да напоменам дека молитвата не е временски ограничена, попот не ни рече, што сте чекале до сега.
Ви благодарам многу Денес прашав и поп ми рекоа дека на оваа голема молитва мора и бебето да е присутно но може да се прави после 40 дена кога сакате не е временски ограничена.
Супер. Ќе можеш да си ја оствариш желбата и на пролет Сега бидете добро и многу брзо да се гушкате по дома? Уште е бебе во болница така? Како е сега? Која килажа е?
Можеби секаде различно, нас ни рекоа и бебето да биде со нас, и плус уште еден член од фамилијата (татко, баба и сл.).
Zdravo majki,bi sakala da go spodelam moeto iskustvo,se porodiv 34nedela na 6tidekemvri,malata se rodi 2kg a denes mi kazaa deka tezi 1900g. Vo bolnica sme seuste na gak i sekojdnevno dobivam informacii dobro e vo stabilna sostojba i za tezinata i nisto poveke, za pustanje ne spomnuvaat,vcera ja donesoa bese malku so mene se obiduvavme za cicanje megjutoa ne uspevase mnogu bidejki nemam bradavici i tesko odi so silikonska a i celo vreme spie..deneska ne ja donesoa pak.. Mnogu glupo se ponasaat,nisto ne objasnuvaat,site se brzaat nekade ne dozvoluvaat da gi prasas..Dali nekoj imal vakvo slicno iskustvo so predvremeno rodeno bebence, kako se odvivala situacijata,dali bilo se vo red, dali vi go davaa da go gledate bebeto,kolku vreme ve drzele na bolnica? Dokolku nekoj imal ve molam pisete..pozz
Jas se porodiv na 4 dekemvri po moe bev vlezena vo 39 a po nivno 36 i gi smetat za predvremeno rodeni,ednoto 2450 a drugoto 3170.....dva dena bea na kislirodna podrska i dva dena na soncanje fatile zoltica....jas samo ednas gi vidov i toa mnogu na kratko prasuvav za bradavici dojde edna sestra mi veli a imas meki ubavi bradavici i nisto ....cetiri dena ni nekoj da ti objasni kako da gi gojam ni kako da gi oblacam posto sa mi prvi ja mislese deka denot koga za doma ke mi nekoj kaze nesto,nisto i od toj......a na nekoi majki gi nosea bebeinja...kaj mene ne... taka da nesi prva samo da si bide se vo red so bebeto ti doma sve ke si naucis....i jas nema pupki po maku se odmolzuvam racno za stimulacia a i mleko uste nemam.....samo bidi smirena i bebe da si bide vo red drugo ke si se naucis.....
Јас се породив 37/38 на граница ,тие како предвреме го водеа ,плус ешерихија коли фати на плуќата. Беше 6 дена на интензивна и 8 на неонаталогија. Немав никаков пристап освен телефонски , некогаш на сред повик ќе спиштеше машина таму и се збунува не знаев што да прашам и завршува со стабилна е мајка. Тежината и на термиски бебиња се намалува на почетокот до 10% што значи на твоето се намалила и почнала да се зголемува веќе. Можно е да има жолтица затоа да спие. Се ќе биде во ред ,само сила собирај За пуштање ќе ти кажат кога ќе биде ден два претходно. Совет за млекото пумпица ако немаш земено земај одма и врела вода најдобро во едно шишенце 0,5 стави и масирај ги градите пред да измолзуваш. На почетокот ќе биде по некоја капка после ќе се зголеми така треба. И чај за доилки ,многу течности обавезно.
Јас се породив 34+4. Исто како тебе многу се нервирав дека не даваа многу податоци, а плус и коронава ја отежнува целата ситуација. Останавме 10 дена во болница, дури на 5тиот ми го донесоа на 5 мин. На 7миот ден пола час, 8миот ден 2 часа, 9тиот ден ми го оставија цел ден и 10тиот не пуштија дома. Ми рекоа обично ги оставале еден ден со мајката во болница пред да ги пуштат и така испадна кај мене. Ама имаше една слично како мене породена, но појако бебето па требаше да си одат уште третиот ден од раѓањето, но фати жолтица и останаа уште 3 дена, сепак побрзо си заминаа и во последен момент и кажаа дека може да си одат, не беше со неа цел ден. Инаку синчето беше на кислородна поддршка не беше во инкубатор, но примаше инфузии за инфекција.
Не... Прво ми кажаа дека е пред време родено и не му е развиена плуќа та затоа го префрлуваат од Чаир на детска ,ама после од детска ми кажаа инфекција дека има ,за на крај да кажат дека е ешерихија. Е сега бидејќи на пораѓај немав клизма ,и се иска*ав нели таму живее бактеријата може голтнала ...или во плодовата вода ако имаше пошто и тоа беше напиена мене брисевите ми беа чисти... Значи се ова се мои претпоставки ,никој не дојде да ми каже што точно е .
Прашав затоа што јас имам ешерихија во урина и сум на антибиотици. Се надевам дека бебето е во ред сега и нема трајни последици поради бактеријата.
Чим имаш терапија би требало да е во ред . Кај мене не се најде никаде... Па пак ја фати така да не се плаши само ако има нешто тогаш ќе му ја мислиш
Ние во мај сами бевме со сопругот и земавме молитва за бебушки.Претходно си го прашавме попот во црквата и рече дека може и без бебуши,а кога ќе си дојдат домче да ги однесеме и нив.Искрено на целава ситуација децава не ги однесов уште
Ве молам за искуство со инекцијата за зреење на бели дробови. Денес сум на преглед во Систина и мислам дека ќе ми дадат (28 недела сум со близнаци). Дали може да ме боцнат и да си одам или по правило ќе мора да останам таму 24 часа