Za site majki sto decata im se rodeni predvremeno i sto se na observacija na gak razbrav od 100 mesta sekogas e isto znaci obicno do 7miot den se na kislorod posle im gi nosat prviot den malku vtoriot normalno i 9ili 10ti den pustaat toa im e kako procdura taka da toa e toa jas tek denes se smiriv psihicki odkoga razbrav pa moze ke vi pomogne ovaa informacija
Макјки, чие бебе е родено месец поназад.. Дали бевте поназад и сп достигнувањата.. Конкретно сп седење ме интересира.. Ма 18ти ке правиме 8мес.. Корегирано 7 ( родени полна 36 нед) седи ама не е 100 посто стабилен паѓа, се нишка, морам д сум до него..
Мислам дека е нормално некои работо покасно да ги прават, до 3 години треба да се изедначат со врсниците.
Јас сепак мислам дека ова е индивидуално кај секое дете. И мојата е родена 36 недела, па моторно е ок, на пример седи без поддршка добри 20 30 минути, ако се занесе по нешто тогаш може да се заклати и да падне. 6++ сме. Се превртува, сака да лази, се влече. Е сега уште не кажува ма-ма итн. Некои кажуваат. Некои се подобри во моторика, некои когнитивно ама тоа кај сите деца си е така. 36та е доста доцен прематуритет и ок е да ги корегираме месец дена ама сепак некои работи мислам дека се индивидуални, а ние паничиме дека е до прематуритетот. И јас сум опседната и следам, и знам дека не треба ама ја споредувам со врсниците и до сега не ми касни. Мала е, знам има доста за споредување и следење ама генерално мислам дека нашиве нема да се назад многу. Баш ќе ги следиме. Дали ти го носеше на некои посебни прегледи. Нас на ништо не не пратија, не беше во инкубатор, све најнормално тераме ама ете да знам нешто да не пропуштам.
Se izednacuvaat so vrsnicite koga ke proodat taka mi ima kazano drugarka sto se ima porodeno predvreme vo 32 nedela I deteto I e veke 4 god I po nisto ne se razlikuva od negovite vrsnici
Не бевме во инкубатор не пуштија одма наредниот ден ... Исто се влече, лази, застанува ма сите 4,се превртува дури иод 6 мес стои на нозе исправен и сам сњ држи за лревет маса.. Од зборови сега почна деде да кажува... Ние сме 7+++ седи од 7 мес така поцврсто но последмиве денови е уште поцврст и не паѓа ич кога ќе му се здосади од седње сам на 4 застамува и че си легни на меше.. На ортопед си го носам редовно и јас мислам се нешто д не пропуштам
Ехееее, вие немате проблем. Дечкото си е очигледно цврст и не личи дека во нешто е поназад. Браво. Жилавки се прематурците, според мене немаш разлог за никаква грижа.
Jas se porodiv vo 34ta. Malata prva proode, prozore, za razlika od nejzinite vrsnici rodeni na vreme. Iskreno mnogu se plasev da ne bide ponazad. Eve 3ipol god e, zbori ang, broi, azbuka ma se. A nejzinite drugarcinja so ni s e ovde vo okruzivanje nisto od toa. Taka da se e do samoto dete i normalno rabotata so nego. Ne bese vo inkubator
Конечно најдов време да ви пишам, за тие што беа во тек со мојата приказна. се породив пред 2 недели во 31+5. Откако едното близначе почина во стомак ме хоспитализираа веднаш за да бидам под 24 часа мониторинг со надеж дека ќе гураме 2-3 недели за да му дадеме шанса на другото близначе да порасне што повеќе. Ама после 2 дена во болница, работата се искомплицира, почна да снемува вода, детето не го осеќав како мрда, беше успано многу од инексиите за зреење на бели дробови и во неделата вечерта се собра цел тим и итно ме оперираа. Јас сум добра , веќс закрепнувам, девојката е на интензивна, си расте, си става грамови.
i jas se porodiv vo 31gn, moite devojki veke 28 dena se vo inkubator na gak, vi posakuvam se da bide dobro i sto pobrzo da bidete zaedno
Pozdrav i poddrska do site mamicki i malecki koi se predvreme rodeni. Se porodiv vo 33 g.n. ama bebencata odgovaraa za 30g.n. Ednoto bese 43 dena,a drugoto 76 dena na intenzivna na GAK. Sega konecno dvete dadicki se zaedno so mama i tato. Pustame srekicka,mnogu ljubov i zdravje za site dadicki i batenca koi zelno gi cekaat najmilite domce
moite veke 30 dena se i mi izgleda premnogu dolgo i zagrizuvacki, znaci postoi moznost da go pustat prvo ednoto bebe a potoa drugoto?
A sakam da prasam za tie bebinja sto se rodeni tocno vo 37 ned kako gi racunaat vo predvreme rodeni ili ne
Da,postoi moznost,ako ednoto e veke spremno za samostojno da dise i mu se stabilni drugite vitalni parametri...prvo go prefrlija vo toplo krevetce nekoj den,pa mi go pustija.Vtoroto sesute se borese,na respirator povtorno go vratija,krvarenje vo mozoceto,infekcija fati i padna dosta na tezina,do 700gr...posle poleka se izbori i si pocna da kacuva i na tezina,a koga pocna da dise samostojno i se stabilizira,go stavija vo toplo krevetce dva tri dena i mi go pustija. Pustam srekicka za sto pobrzo da se dobricki,stabilni i da si ja pocuvstvuvaat toplinata i dopirot od mamicka.