Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. monche90

monche90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    28
    Za site majki sto decata im se rodeni predvremeno i sto se na observacija na gak razbrav od 100 mesta sekogas e isto znaci obicno do 7miot den se na kislorod posle im gi nosat prviot den malku vtoriot normalno i 9ili 10ti den pustaat toa im e kako procdura taka da toa e toa jas tek denes se smiriv psihicki odkoga razbrav pa moze ke vi pomogne ovaa informacija

На gothchick, thelittle17, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.983
    Допаѓања:
    1.735
    Макјки, чие бебе е родено месец поназад.. Дали бевте поназад и сп достигнувањата.. Конкретно сп седење ме интересира.. Ма 18ти ке правиме 8мес.. Корегирано 7 ( родени полна 36 нед) седи ама не е 100 посто стабилен паѓа, се нишка, морам д сум до него..

3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Точно е, цимерката седеше негде околу две недели, ама дека близначиња и едното беше послабо.

4. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    Мислам дека е нормално некои работо покасно да ги прават, до 3 години треба да се изедначат со врсниците.

5. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Јас сепак мислам дека ова е индивидуално кај секое дете. И мојата е родена 36 недела, па моторно е ок, на пример седи без поддршка добри 20 30 минути, ако се занесе по нешто тогаш може да се заклати и да падне. 6++ сме. Се превртува, сака да лази, се влече. Е сега уште не кажува ма-ма итн. Некои кажуваат. Некои се подобри во моторика, некои когнитивно ама тоа кај сите деца си е така.
    36та е доста доцен прематуритет и ок е да ги корегираме месец дена ама сепак некои работи мислам дека се индивидуални, а ние паничиме дека е до прематуритетот.
    И јас сум опседната и следам, и знам дека не треба ама ја споредувам со врсниците и до сега не ми касни. Мала е, знам има доста за споредување и следење ама генерално мислам дека нашиве нема да се назад многу.
    Баш ќе ги следиме.
    Дали ти го носеше на некои посебни прегледи. Нас на ништо не не пратија, не беше во инкубатор, све најнормално тераме ама ете да знам нешто да не пропуштам.

На Осе, Meckicja, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Se izednacuvaat so vrsnicite koga ke proodat taka mi ima kazano drugarka sto se ima porodeno predvreme vo 32 nedela I deteto I e veke 4 god I po nisto ne se razlikuva od negovite vrsnici

На eta и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  7. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    Да мислев најкасно до 3 треба, инаку да секако може и порано.

8. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.983
    Допаѓања:
    1.735
    Не бевме во инкубатор не пуштија одма наредниот ден ... Исто се влече, лази, застанува ма сите 4,се превртува дури иод 6 мес стои на нозе исправен и сам сњ држи за лревет маса.. Од зборови сега почна деде да кажува... Ние сме 7+++ седи од 7 мес така поцврсто но последмиве денови е уште поцврст и не паѓа ич кога ќе му се здосади од седње сам на 4 застамува и че си легни на меше.. На ортопед си го носам редовно и јас мислам се нешто д не пропуштам

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Ехееее, вие немате проблем. Дечкото си е очигледно цврст и не личи дека во нешто е поназад. Браво.
    Жилавки се прематурците, според мене немаш разлог за никаква грижа.

На Осе и eta им се допаѓа ова.
  10. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas se porodiv vo 34ta. Malata prva proode, prozore, za razlika od nejzinite vrsnici rodeni na vreme. Iskreno mnogu se plasev da ne bide ponazad. Eve 3ipol god e, zbori ang, broi, azbuka ma se. A nejzinite drugarcinja so ni s e ovde vo okruzivanje nisto od toa. Taka da se e do samoto dete i normalno rabotata so nego. Ne bese vo inkubator

На Осе, thelittle17, SkarletOHara и 3 други им се допаѓа ова.
  11. kmaja

kmaja Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2011
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    96
    Конечно најдов време да ви пишам, за тие што беа во тек со мојата приказна. се породив пред 2 недели во 31+5. Откако едното близначе почина во стомак ме хоспитализираа веднаш за да бидам под 24 часа мониторинг со надеж дека ќе гураме 2-3 недели за да му дадеме шанса на другото близначе да порасне што повеќе. Ама после 2 дена во болница, работата се искомплицира, почна да снемува вода, детето не го осеќав како мрда, беше успано многу од инексиите за зреење на бели дробови и во неделата вечерта се собра цел тим и итно ме оперираа.
    Јас сум добра , веќс закрепнувам, девојката е на интензивна, си расте, си става грамови.

На Izzy_0504, Autumn_, ALISA0000 и 13 други им се допаѓа ова.
  12. tanjatt

tanjatt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    207
    i jas se porodiv vo 31gn, moite devojki veke 28 dena se vo inkubator na gak, vi posakuvam se da bide dobro i sto pobrzo da bidete zaedno:hug:

На ALISA0000, Осе, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.462
    @kmaja , @tanjatt
    Да се живи и здрави бебињата што поскоро да си ги земите :l:

14. Broki5

Broki5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    79
    Pozdrav i poddrska do site mamicki i malecki koi se predvreme rodeni.
    Se porodiv vo 33 g.n. ama bebencata odgovaraa za 30g.n.
    Ednoto bese 43 dena,a drugoto 76 dena na intenzivna na GAK.
    Sega konecno dvete dadicki se zaedno so mama i tato.
    Pustame srekicka,mnogu ljubov i zdravje za site dadicki i batenca koi zelno gi cekaat najmilite domce:hug::l:(fingers):sun:

На ALISA0000, Осе, Pacient srna и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Честитки мама:l::f: што поскоро да си ја земеш во прегратки и да порасне во силна и здрава лепотица

На eta и kmaja им се допаѓа ова.
  16. tanjatt

tanjatt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    207
    moite veke 30 dena se i mi izgleda premnogu dolgo i zagrizuvacki, znaci postoi moznost da go pustat prvo ednoto bebe a potoa drugoto?

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    A sakam da prasam za tie bebinja sto se rodeni tocno vo 37 ned kako gi racunaat vo predvreme rodeni ili ne

18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Термински

19. Broki5

Broki5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    79
    Da,postoi moznost,ako ednoto e veke spremno za samostojno da dise i mu se stabilni drugite vitalni parametri...prvo go prefrlija vo toplo krevetce nekoj den,pa mi go pustija.Vtoroto sesute se borese,na respirator povtorno go vratija,krvarenje vo mozoceto,infekcija fati i padna dosta na tezina,do 700gr...posle poleka se izbori i si pocna da kacuva i na tezina,a koga pocna da dise samostojno i se stabilizira,go stavija vo toplo krevetce dva tri dena i mi go pustija.
    Pustam srekicka za sto pobrzo da se dobricki,stabilni i da si ja pocuvstvuvaat toplinata i dopirot od mamicka.:hug::inlove::sun::l:

На Izzy_0504 и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Vo mojata aplikacija od 37 i 0 do 38 i 6 dena se early term, posle e full term.