Moite se rodija so infekcija sto verojatno i toa bese pricina za presvremenoto raganje, prvo celo vreme mi kazuvaa se stabilni, potoa sosotojbata na ednoto bebence se vlosi i go stavija na masina za disenje i ne tolerirase hrana. Pred ednata nedela ednoto bliznace koe bese vo podobra sostojba imase dobri analizi koi pokasale deka nema poveke infekcija e premesteno vo postintenzivna nega, a drugoto bliznace sega dise samo so kislorodna podrska ne e poveke na masina i dobro se hrani, megutoa seuste ima infekcija za koja mi velat e vo drasticen pad. Me plasi sto predolgo ja ima infekcijata, veke mesec dena po nivnoto raganje
Zdravo, kade osven na klinika moze da se napravi eho na mozoce. Moite bliznaci se rodeni vo 36+2, vo Cair i mi rekoa posle 1 mesec da gi odnesam na eho. I koi drugi pregledi gi pravevete? Primer eho za vid, sluh.. Bea edna nedela vo inkubator
За ехо на мозоче топло ти ја препорачувам др.Наталија во Систина, ѕвони порано за термин, бидејќи се чека доста. За вид и слух ќе пишат и други, ама знам на клиника има посебни кабинети за прематурчиња, упати ти дава матичниот лекар на бебчињата
Во Систина ехо на мозок, на нашиот бебуш др.СНЕжана Палчевска му правеше. За очињата прегледи исто во Систина, не ехо, туку со ширење на зениците.
За вид и слух на клиника во државна. За вид закажував директно во клиниката на телефон им ѕвонев, а за слух цело време ме откачуваа не сега, не после, не работи клиниката... тропкај му и види дали се врти - така ми рече. Па фала богу сега има скоро 9 месеци ништо не му бега, секое крцкање, тропање веднаш се врти. За ехо на мозоче дали сите сте оделе бидејќи ние не добивме таква препорака кога не испуштија од болница туку само за вид и слух?
Мене ми е родена 37+6 дена во картончето пишува предвремено родена. И не не упатија на никаков преглед плус. Ни ехо на мозоче ,ни за вид на за слух... Беше во инкубатор 7 дена ,ама бидејќи имала ешерихија коли на плуќа. Педијатарот ја прашав ,вика уживај си со детето ако има проблем ќе покаже...
Jas sum rodena vo 37 ned I nekade procitav oti se granicni tie bebinja ama ne sum dovolno istrazuvala I ne sum se rasprasala zatoa nesto
Ете сегде различно водат изгледа. Зошто нели 36 недела веќе за безбедна ја водат ,а во 38 некои и закажан царски прават. Јас наредниот ден влегував 38 ,но пишале предвремено.
Jas spored termin bev vo 39 a bebinja mi gi vodat 36 predvremeno rodeni...taka odgovarale spored merkite...
Cestotki hrabra majce sto pobrgu da vi dojde malata doma pa da vi ja razveseli kukata nema poubava radost od ova. ❤️ Koja kilaza e sega malata?
Help zenicki. Bebce se rodi 35 nedela I 2 Dena. Sega e na kislorodna poddrska preku nose so cefcinja. Navodno Ima infekcija na disni patista, od mene vo stomak ja zakacilo. Edno to belodrobna krilo prima kislorod kade sto ne treba. Na infuzija, antibiotic I e I kislorod, ako treba rekoa ke ja intubiraat. Pls pisete iskustva
Zdravo mamicki, Mi treba vase mislenje Koga ne ispustija od bolnica maliot od sto saka da spie na leva strana poveke glavceto pozadi mu e kako ramno i mu zabeguva malku na desna strana go vrtam levo desno go potpiram so krpce, pelena ili pernica no nikako nemozam da go sredam da stane kako ispaknato cilindricno Ako ima nekoj so slicno iskustvo da mi pomogne neznam veke sto da pravam
Ние сме родени 37+6 ама исто со инфекција на белите дробови наводно фатена од мене...ние бевме на кислородна подршка и на двојна антибиотска терапија,лежевме 13 дена на неонато веќе две и пол недели сме дома...Ви посакувам многу здравје и што побрзо да си одите дома
@Vanjce09 Ние исто како @doubleinfinity . Само што моето беше на интензивна нега прво 3 дена на кислород со два антибиотици ,потоа 5-6 от ден на некоја бабл машина па ја исклучија да видат како дише без помош ,па на 7 от ден ја префрлија на неонато таму беше уште 6 дена и ја пуштија дома. Тогаш јас не можев ни да ја гледам ,ме пуштија дома. Вчерара направивме 6 месеци. Се надевам брзо ќе помине
не се плаши ке ја чуваат добро За жал ова е најтешкиот момент кога си одиш со празни раце дома а тебе душата ти е таму