Искуство со предвремено родени деца

Discussion in 'Бебе' started by eva11, Feb 29, 2012.

1. mila89

mila89 Истакнат член

Од медела шише цица. Во болница од такво пиела и јас такво земав за дома. Ама од класичните Медела шишиња

M-TS likes this.
  2. M-TS

M-TS Активен член

Mozes da go prijavis uste istiot den nema vrska toa kolku ke bide na intenzivna

Ne se plasi ke se sredi i nas ne isklucija od masina pa posle nekolku dena pak ne priklucija na kislorod i jas bev isplasena no se, se zavrsi dobro fala mu na gospod sega sme doma i napreduvame

Lady_Bug likes this.
  3. M-TS

M-TS Активен член

I nie pieme od klasicna no na ad sme, a gledam ovie gi falat za onie sto dojat

Attached Files:

mila89 likes this.
  4. Lady_Bug

Lady_Bug Истакнат член

Баш се радувам за вас. Дај боже и кај нас да е така.

Meckicja likes this.
  5. tanjatt

tanjatt Истакнат член

знам дека е тешко, едното мое близначе беше во полоша состојба па кога ќе се јавев еднаш стабилно, нареден ден ќе кажеа влошена состојба, па ми го дадоа само едното да си го земам, и така 46 дена неизвесност и страв, ама сега си се гушкаме дома, така да само храбро и позитивно, размислувај си за тоа кога ќе си го земеш во рака, и се ќе биде добро верувај:hug:

thelittle17 likes this.
  6. Lady_Bug

Lady_Bug Истакнат член

Така е во право си позитивно треба.:hug:Ама оваа неизвесноста сегде ти го носи паметот, а јас баш мислев дека поголемко нема да има многу мака оти 34-та недела се роди ама ете.

7. mila89

mila89 Истакнат член

Аптамил прематур до кога се пие?
    Мислам дека ова е најсоодветна тема за да прашам :)

8. tanjatt

tanjatt Истакнат член

dromka and mila89 like this.
  9. M-TS

M-TS Активен член

Nie pievme do 3ti mesec

mila89 likes this.
  10. mila89

mila89 Истакнат член

Да споделам апдејт. Ја меревме во понеделникот и има качено 110 грама од петокот. Сега е 2.410гр. Ми олесна многу што почна да качува килажа.
    Е сега друго ме мачи, доењето. Од града молзам отприлика 150-200мл во текот на цел ден, тоа за неа е малку и давам ад. Исто така цица од града ама ја ставам еднаш или два пати во денот по 5мин затоа што реално на 2ч јаде, се губе време да се разбуди и некако гледам повеќе да е сита отколку да се вежбаме на града. Не знам ни колку влечи и ич не ми се ризикува да ја оставам само на града да е, незнам колку ќе испие.
    Совет од некој што дои бебенце родено со мала килажа?

Isabel likes this.
  11. Lady_Bug

Lady_Bug Истакнат член

Барав низ темата ненајдов или пропуштив..Сабота моето ќе го префрлат на неонтологија и јас ќе треба да одам со неа па некој совет да ми дајте тие што сте биле како е таму ништо незнам и шо да носам за мене за бебето. :)

M-TS likes this.
  12. Осе

Осе Популарен член

И моето така го префрлија ама јас не смеев да одам со неа... Најдобро јави се на бројот во неонаталогија и прашај си ќе ти кажат најточно.

Lady_Bug likes this.
  13. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Пиши ли ЛП, јас лежев со моето пред два и пол месеци

Lady_Bug likes this.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

може си веке отидена
    небитно ке сецнајде за некој друг
    Се носи си и алишта и храна вода сокови за тебе
    За бебето влажни памперс павловичева шампонче

dromka and Lady_Bug like this.
  15. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Како сте? Ја меревте пак? Успеа да зголемиш време или број на подои?

16. mila89

mila89 Истакнат член

Ја меревме во петокот пак, од последното мерење (понеделник) има качено 100гр. Сега сме 2.510гр.
    Ја ставам почесто на града и си влече некои 5, 10 мин кога како. Кога ќе се отпушти сама не пробувам пак, и давам шише.
    Си јаде колку што треба ама уште ми е некако мрзливка, до 30мл пие некогаш до 40мл и тоа ни е мах а треба да зголемува веќе. Си тешам дека од града влече плус. Ни почнаа грчевите инаку и со тоа се бориме сега плус.
    Напорен период :)
    Вие како сте. Кој месец е твоето?

Bicka77 and Осе like this.
  17. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Ех грчеви.. ти пишав следуваат нови предизвици, ете ги ви пристигнале на врата првите. Биди само смирена, ќе поминат и тие. Како што ќе напредува госпожа, ќе има повеќе сила за влечење и ќе јаде повеќе.
    Моето денес 3 месеци рамно, утре идам да ја мерат па или ќе се осеќам како мајка на годината или ќе се пикнам во некој ќош и ќе липам, трето нема :D

thelittle17 and mila89 like this.
  18. macalavica

macalavica Популарен член

Мајки здраво, синчето мое се роди во 29 недела ама одговара на 27 недела.
    1080г 33 цм.Моментално е во инкубатор на интензивна на респиратор.јас сум уште во шок, ништо незнам, после колку време ке се храни, да идмолзувсм ли млеко, дали да купам користена пумпица и стерилизатор или мора нови?има ли некоја мајка со слично искуство?

ALISA0000 and thelittle17 like this.
  19. Lady_Bug

Lady_Bug Истакнат член

Јас сум во иста каша ко тебе и мојата е таму мометално веќе еден месец јас се молзам со пумпица, но млекото многу ми се намали тоа му го должам на стресот. Е сега ако си од ск прашај види дали ќе можи твое млеко да даваш оти тие таму ги ранат со ад. Или ако не одржавај го за кога ќе дојди да си цица јас за жал не успеав ;(. А за тоа дали да купиш нова или стара ти како со сакаш.

macalavica likes this.
  20. Isabel

Isabel Популарен член

Нека е живо и здраво мајка. Доколку сакаш да го доиш мора да се измолзуваш барем на 3 часа, преку ноќ можеш да врзиш 4-5 за спиење. Отпрво има малку млеко да не се разочаруваш првите денови и е тоа погустото пожолто колострум, а потоа наголемува.
    Јас би ти препорачала да си купиш нова пумпа, доколку не си во можност не мора да е електрична, јас се измолзував со рачна чико 6 месеци 2000 денари е. А има мислам во локо кроко и електрични поефтини ама не знам за квалитет.
    За стерилизатор може и на старо, ќе мора и кеси за складирање на млекото, а поефтина варијанта ти се чашките за урина и тие се стерилни, во Зегин се поголемки. Ќе си запишуваш датум за да знаеш после да ги користиш со ред.
    Јас не замрзнував кратко бевме во болница 10 дена, но се измолзував тие 10 дена таму и за жал го фрлав млекото, но ја одржав лактацијата па дома кога си дојдовме продолжив со измолзување и го ранев со моето млекце бидејќи не можеше да цица, беше слабичко а и јас имав проблем со брадавиците.

macalavica likes this.