Ислам, почит-непочит, тепање, неверство ...

Discussion in 'Религија' started by MiaBeMia, Oct 28, 2011.

1. oraiaeleni

oraiaeleni Истакнат член

Работите не се такви какви што се чинат. Имено, она што го нарекуваш христијански неморал е-само неморал, но никаде не е поддржан од Библијата (повеќето од тие разголени тупачки во гради-христијанки во живот не пипнале Библија а камо ли да имаат поим што значи христијансктво), додека, оној, другиот неморал, е и тоа како поткрепен со цитатите во Куранот (на пр. сите оние ветувања за реки од вино во нивниот рај каде верникот го чека награда од 72 девици со крупни очи, паравани за односи и какви не телесни задоволства, можност за 4 сопруги итн.).

Јас мислам дека вистинскиот верник, вистинскиот христијанин ќе се згади од двете однесувања а самиот тој, во светот бива препознаен како поинаков по своето однесување.

okcenzi likes this.
  2. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

па добро од дамнешните времиња кога имало насилство и сега Иламот му е трн во око на сите иако исламот е најчистата вера примена кај Аллах.

ton4ica likes this.
  3. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Добро де, не пишува жената да се казни физички туку дека таа треба да го слуша мажот и ако не го слуша тој може да ја удри. Поради овие реченици, мажите кога жената нема да ги послуша да се фрли низ прозор ете можеби, мажот ќе си рече еј што бе, Алах ќе ми прости ако ја удрам, па што, не ме слуша.
    Вината не е ниту во Куранот, ниту во религијата, проблемот е во извитоперените човечки умови.

4. tessie

tessie Форумски идол

Абе во Куранот мислам дека пишува и дека разводот е дозволен но дека Бог не го сака. Ипак и во Исламот и во Христијанството, воздржувањето и простувањето се најпожелни во однесување на еден верник.

WarriorAngel likes this.
  5. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Па добро ако веке до тука ке стигнат работите никој нее будала да трпи насилство па макар повеке маж да не најде нема да седи со тој што ке ја тепа

tessie likes this.
  6. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

За да некој зборува за религија и себеси да се прогласи за припадник на некоја религија треба прво да живее со тие верски убедувања, и да ги почитува верските правила.
    Само кога би ги знаеле поголемиот дел од вас кои се ограничувањата и во поглед на сексуалните слободи, и во поглед на облекувањето и однесувањето ќе бегате од нив како ѓавол од темјан.
    Ако саката да живеете по религиски правила, нема пушење, нема кафичи, нема секс заради задоволство, нема миничи.... Зборам за двете нај застапени религии во Македонија.
    Затоа оваа тема е многу комплексна и не трпи паушални и произволни оценки која веројатно мал дел од вас ја прочитале библијата и куранот, а уште помал двете заедно за да може да се направи компарација и да се даде правилна оценка.
    Јас неможам да се дрзнам да зборувам ниту за христијанството а камо ли за исламот, искрено не ме ни интересира. Насилството што се случува не го сметам за религиска нус појава иако лугето се обидуваат за своето недело да најдат закрила во религијата. Основно правило на секоја религија па така и наисламската е, да се почитуаат различните од себе.

Last edited: Nov 26, 2014
    Kukla994 likes this.
  7. tessie

tessie Форумски идол

Сакав да кажам дека ако се дозволени некои нешта, не значи и дека по дифолт Бог ги сака. :) Некои нешта ги направил дозволиви познавајќи ги нашите слабости

Kukla994 likes this.
  8. Rock-a-Fella

Rock-a-Fella Популарен член

Гледам дека не е прв пат што пишувам на темава. Тогаш имав многу малку знаење, уште помалку практика, а и бев многу помлада. Сега што сум мажена, живеам во најстрогите исламски земји, си дознав по нешто.
    Како прво, муслиманките треба да знаат да се чуваат самите себеси, и да знаат како да одбираат маж. Се разбира, нема никој да биде 100% сигурен, вистинското лице сепак ќе се дознае потоа.
    Јас се одлучив дека ќе живеам според правилата, што ќе дојде од Него-ќе го прифатам и што и да е, ќе одбирам некој што сака да живее според правилата.
    И сега, секогаш се молев за некој кој Алах ќе го сака, затоашто ако Тој го сака, и јас ќе го сакам, нема утка таму.
    И да, кога се работи за правилата, тој е многу строг, многу строг! Ако е време за молитва, стани што поскоро. Но и ако му кажам дека ете пр. саат подоцна клањав, не се мурти, не ми вика, само ме потсетува дека е многу повредно ако е на време. И има право. И додека искрено, ИСКРЕНО сакам да се подобрам, се разбира дека ќе послушам било кој кога ми дава совет. Дури и секој ден да ми го вели истото, немам зошто да му велам-абе не ми досадувај, секој ден истото ми го кажуваш. Тоа не е во ред. Дури и, ете ако тој самиот е во тие моменти, и си вели да вршиме работа, потоа истуширај се, и клањај, пак не би му рекла-аа, кога ти се сака, важи, а кога не, што поскоро да се клањам а? Пак, има право ако ми вели да се клањам на време. (само да потенцирам дека последнато клањање, Иша, имаш време до крајот на првиот дел од ноќта, дури се советува од Пророкот (аљејхи саљату уе сељам) да се клања подоцна, бидејќи на времето не остануваа луѓето до доцна, се буделе рано, но подобро е да издржиш што повеќе, се надевам се разбираме). Па како и да е, сепак е во ред.
    Еднаквоста не е секогаш праведност. За маж ми и два пати на ден не е малку, а за мене на трети ден веќе имам потреба, а и менструацијата е една недела. Една недела! И кога тој не е задоволен, ќе биде по наклонет кон гледање на тоа што е забрането. Но ионака не е проблем за мене каде што живеам. Затоа тој има потреба за повеќе жени. Но тоа не значи дека нешто не е во ред со мене или нешто му фали.
    Но да, сум видела такво екстремност. Сум ја видела и другата страна. Првиот пат кога гледаш во нешто недозволено, тогаш тоа ти е од шејтанот, а другиот пат, тоа веќе-си ја задоволуваш својата потреба. Е тоа е грев. А камшикувањето, да ве потсетам е и за мажите кои неправедно обдинуваат жена за неверство. 80 пати камшикување.

9. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Зените се казнуваат со тепање ,каменување,да не им падне на памет да помислат нешто а не па поглед кон друг,а кај нас имав прилика на клиника да видам пред некоја недела,на зимање крв зената влага усте со двајца мази.....искрнео не мислев дека усте такви глупости има:D

okcenzi likes this.
  10. UnknownShadow

UnknownShadow Истакнат член

Абе си имав многу прашајна во умов за Исламот.Никогаш јасно не ми станува ова..
    1.Исламот секогаш навлегува како ''мирна религија'',ама од кога ќе се накотат многу,тогаш почнуваат со деструкции.Доказ е секојдневието.
    2.Во Исламот забрането е Христијанин и Муслиманка да се сакаат,ама чекај ! Муслиманин можи да земе Христијанка,и потоа таа мора да стане Муслиманка.А ако може вака,оти да не може обратното?
    3.Имам читано по многу форуми,за Куранот таму светата книга на Исламот.Имав прочитано,дека тој таканаречениот ''Последниот пратен од Алах'' Мухамед,на возраст над 40+ години,зема за жена 6 годишно девојче Аијша,и со него си прави сексуални експерименти,исто така читав имаше земено за жена некој семеен член.
    Очекувам одговори.

11. okcenzi

okcenzi Популарен член

1, Точно
    2. За да се множат и раѓаат само муслимани, за тоа се тие правила. Тоа и го пишува во куранот.
    3. Да. Се ожени со ајша кога имаше 6 години, а легна со неа на 9 години.

Друго што те интересира?

12. UnknownNigga

UnknownNigga Нов член

Абе дали знаете кој ви е вашиот ''messenger'' од Алах? Дали знаете што има направено?

1.Мухамед (messenger of Allah in Islam) со годишна возраст над 40+,зеде за жена 6 годишно девојче,Аиша.Со незе си вршеше сексуални експерименти.2
    2.Проповедаше ''Прифати го Исламот или смрт''.Чисто познато во Отоманската империја.
    3.Имаше извршено масовни масакри на луѓето,не знам каде точно,но го пишува тоа во Кур-анот.
    4.Имаше земено за жена семеен член.Незнам дали беше братучеда,вујна,тетка итк.

Пред се не би сакал да навредам некој верник од Ислаот,ама вистината е вистина

''The world is a cruel place''....

13. UnknownNigga

UnknownNigga Нов член

Nema nikakov dokaz deka Allah postoel,barem kamen od nebo da pratese ce bese dokaz,ama aber nema da se pokazi =) ! Site ovie muslimanvie mu veruvaat na toj pedofilot Muhamed.Ama pak,nikoj ne im e kriv sto im e ispran mozokot od mali noze..
    Jas ne sum mnogu religiozen,roden sum hristijanin,ama pak veruvam vo Isus =) !

14. crimson

crimson Форумски идол

^ Не разбирам како веруваш во Исус, а не ти е јасно како може некој да верува во Мухамед.

tessie, Adina, ennaz and 5 others like this.
  15. veren

veren Истакнат член

Секоја религија е за почит и не смее да се навредува

tessie, Oscar Lady, Victorian and 2 others like this.
  16. UnknownNigga

UnknownNigga Нов член

Tie veruvaat deka Muhamed e praten od gospod,ama jas deka Isus e gospod.Ima razlika,pred da se vmeshas,slobodno preprocitaj uste ednas =) ! poz

17. Victorian

Victorian Популарен член

Полека човеку што зборуваш ?! Добар христијанин никогаш не би се изразувал како тебе.
    Јас сум родена како христијанка ама и мене ми смета ова што си го напишал а не пак на муслиманите.
    Не им ја познавам добро религијата и затоа не се сметам за компетентна да коментирам, ама дури и да ја познавам никогаш не би се дрзнала да кажам за некој кој е од друга религија дека му е испран мозокот.
    Што ако тие го мислат истото за нас (дека ни е испран мозокот)?!
    Зборуваш за извршени масакри а забораваш колку луѓе црквата убила во средниот век (под изговор дека тоа го прави во името на Бог што е во спротивност со шестата божја заповед), зборуваше за инцест епа ако Ева е направена од реброто на Адам нели се некако и тие крвно поврзани ?! Зарем тоа не е инцест ?!
    И дај не зборувај за Мохамед и педофилија кога педофилски скандали ја тресат црквата на секој чекор.
    Прво запознај ја сопствената религија пред да навредуваш други.

Како што веќе кажав јас сум христијанка, верувам во Бог/Исус (верувам дека постои некој таму горе што не гледа) ама тоа што сум христијанка не значи дека треба да сум слепа пред делата на црквата во минатото и сега, тоа што сум христијанка не ми дава за право да ги навредувам и омаловажувам другите религии.
    Бидејќи во основата на сите религии е ширењето на добрина.

lore**dana, ennaz, ADOKI and 2 others like this.
  18. BestFriends.99

BestFriends.99 Истакнат член

Очигледно е дека регистриран си во форумот само да навредваш друга религија!Ама знајш како се вели ?!? Прво гледај го своето после коментирај за туѓото!!!
    Поздрав :)

19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Убаво кажа дека не си компетентна да зборуваш за темава ( без навреда).
    Суштинската разлика во болдираниот текст е што нас Исус не не учеше на кашикувања, педофилија, убиства, казни итн. Во куранот има заповеди за убиства, казни и педофилија. ДА. А тоа што ја мешаш црквата со Исус и неговото учење ти е најголема брука во целиот текст. Не ја мешај црквата и нејзината глупа политика во 14 век со Светото Писмо. Нас тоа не ни го пишува во ниедна книга, туку тоа му е прегорена сијалачка на некој или некои поединци. Во куранот има упатства и опис за извршување на вакви дела. Тоа е огромна разлика.

20. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Кај го прочита тоа објасни дз прочитаме и ние .
    Такво нешто не пистои си прочитал кој знае што некој виц .
    Прво жената на Мухаммед е постара од него а ти си читал некоја друга сторија така да ако сакаш да читаш ќе мора да земеш салам литература за да не збориш напамет

BestFriends.99 likes this.