" Воведено дека во муслималнокот е правилно да се направи сунетистуванје само на машките деца кое на времето на Мухамед а.с тоа било правило на сите машки деца правилник бр 1150 "
Значи автор на тој правилник не е Бог туку некој човек. Прашањето не беше во кој правилник напишан од човек пишува за сунетисувањето, туку во кој ајет од Куранот (кој според сите муслимани е Божја објава преку пророкот Мухамед а.с.) вели било што за сунетисувањето? Никаде, во целиот Куран, нема такво нешто спомнато.
Може некој подобро да ги објасни овие зборови? "Мажите се појаки од жените според она што Аллах ги одликува еднинадруги и според имотот свој кој го трошат. Па, добри жени се оние кои се побожни и кои се чувари, во скришноста, на она што треба да се чува, и во што Аллах ги чува. А за оние за кои се плашите дека нема да ви бидат послушни - посоветувајте ги, одвојте ги во постелата и УДРЕТЕ ГИ! А ако, пак, ви се послушни не барајте начин зло да им нанесете. Аллах, навистина, е возвишен и голем!" (Сура Ен-Ниса 4:34, Кyран) Шеријат и казни http://www.islamic-laws.com/download/Islaamic_Sharia_Law_sunni.pdf Баба лаже трап не лаже.
http://www.islamtomorrow.com/articles/women_treatment.htm Еве како некој го објаснил истиот цитат, на англиски е. Наводно, критичниот збор во тој извадок бил dharaba којшто не секогаш се поврзува со удирање и има повеќе значења. На крајот пак доаѓаме до она дека оној којшто сака да биде добар, ќе најде повод за тоа, а оној којшто не сака - ќе бара оправдување за неговото однесување. Еве и хадис за односот на мажот кон жената: „Убаво постапувајте кон жените, бидејќи жената е создадена од ребро! Најкривиот дел на реброто е врвот, па ако се обидеш да го исправиш – ќе го скршиш, а ако го оставиш – ќе остане криво, па убаво постапувајте кон своите жени!“ (Бухари)
Ок. Што е со каменувањето, сечењето рака и судењето во име на Бог? И за тоа ли ке изнајдат критични и наводни објаснувања и дообјаснувања? Не е мое, ниту ми е гајле за се тоа ( добро сепак ми е малку жал), но нема да го прашувам се ова ако не го знаев сигурно.
Jas ogranicena, a nekoj svojot stav kon islamot go gradi vrz osnova na rekla kazala I iskriveni mediumski prikazni. E toa se stereotipi I ogranicenost. Golem del od naselenieto vo MK se pripadnici na islamot pa nikoj uste ne izlegol na plostad da ja kamsikuva zenata ili da ja kamenuva. Sto se odnesuva na muabetot za 4 zeni,demek oni se nemoralni zasto se dozvoleni 4 zeni, a onie so zeni doma I so uste dve tri svalerki moralni se. Epa isto ti se faka samo sto na ovie im e dozvoleno I si znaat megu sebe, a ovoj drugiov gi majmunisuva zad grb. I dosta propoved vise, ke pomisli covek mesija nekoj im pisuva. Boze lugeto od islamska veroispoved ne znaat kako si ziveat I kakvo semejstvo I brak imaat, pa sea nekoj od nadvor ke im soli pamet. Aj pozdrav
Ајде ајде еве уште една ептен знајна. Јас пишувам со факти ЦИТАТИ од куран, не измислувам и не пренесувам рекла казала муабети. Тоа што ти не го познаваш исламот е само твој проблем. За овде во МАКЕДОНИЈА која е демократска земја, јасно е дека не смее некој да те камШикува и каменува, но исламот тоа го проповеда. Имате срека што сте се родиле и што живеете во оваа земја, а не на исток. Повели образувај се: http://forum.femina.mk/threads/Разлики-помеѓу-исламот-и-христијанството.1093/page-30 Почни од таа стана, па продолжи до крај. СЛОБОДНО ДЕМАНТИРАЈ МЕ.
Многу жално колку ограничени и површни луѓе има.Не се бламирајте и понижувајте преку вакви постови и мислења ,бидејќи само преку ова си ја покажувате токму вашата (не)културата и заостанатост. Не за џабе се рекло има човек и не човек. Епа не може сите луѓе да бидат очигледно.Поточно не дека не можат, туку не сакаат!
Дури сега дознавам дека ако ја кажеш ВИСТИНАТА и РЕАЛНОСТА се бламираш и понижуваш. Извини те молам што те повредува вистината. Ајде ке лажеме и мачкаме очи. Еве јас ке почнам со изјавата дека “исламот е совршен“ ( смајли што се лупа од земја) п.с Што лажам, што измислувам? Многу сакам некоја да ми ги разоткрие “лагите“.
Sto docekavme, sekoj da ni propoveda vera I da ni zbori za bezgresnost.Ete ti da ne ni davase linkovi i citati cel zivot vo zabluda ke ziveevme.Smajli sto pagja vo nesvest.
Добро де толку ПРАЗНИ ПОСТОВИ напишавте а ништо пак за исламот не кажавте. Како да го сватам ова? Како ептен знајни и религиозни сте? Добро еве јас да поставам прашања а вие одговорете 1. Што според исламот претставува слободна воља? 2. Што е љубовта според исламот? 3. Што е прошката според исламот? Дајте ми одговори на овие три прашања поткрепени со цитати од Куранот и јас веке никогаш нема да пишам на оваа тема.
Доста бе веќе. Вака пишувало, онака пишувало, па јас не знам што очекувате да пишува во книги создавани пред повеќе од 1000 години и тоа настрана од европскиот континент. Верските книги во најголемите монотеистички религии се правилници за организацијата на едно општество. Поинакво време, поинаква средина и поинакви општествени услови бараат поинакви закони и правила на живот од оние според кои вие денес и овде живеете и ги сметате за нормални. Сега... традиција е тоа, со нејзини позитивни и негативни страни опстојува, не може да очекувате само така да ја снема и да се напушти.
Ама сето тоа убаво си го пишува жената да се почитуваа таа најдобро треба да биде третирана но дали тие го почитуваат тоа, дали? Колку што знам јас тие повеќе се изживуваат на нив и нема кој да ги казни барем не во македонија додека таа самата не пријави да речеме семејно насилство а нема храброст па нели мажот е главен
Зарем само муслимани познаваш кои ги малтретираат жените? Јас познавам и мн од христијаните кои си го малтретираат семејството па тоа треба да го препишам на религијата? И се фаќате за само еден ајет пишувало да се удира, а незнаете дека во арапскиот јазик некои зборови имаат повеќе значења? Нормално дека добар дел незнаат бидејќи не се потрудиле да читнат нешто за исламот, но кога треба да се оцрнува исламот е тогаш се во прв ред со коментари кои ги слушнале од некого па ќе ги пренесуваат без да знаат дали е точно или не.
Разликата е во тоа што исламот дозволува тепање, а христијанството не, па поради тоа ако некој христијан ја тепа жената, тоа во ниеден случај не му се препишува на религијата.
Малтретирање не е само тепање, малтретирање е за една жена да роди 5-6 -7 деца што е пракса во муслимански семејства. Читај ги кните “Бадем“ од Неџма и “Пустински цвет“, па ќе видиш колку е убаво во исламскиот свет. Самите муслиманки си пишуваат какви тортури трпеле од најблиските. Договорени бракови, тепање ако не е невина, тепање за глупости, мажење на жена со договорен брак со човек кој може дедо да и биде. И не е само таму . И овде зад мојата канцеларија има една таква, кикснала со првиот брак муслиманка и ја омажиле за стар човек, разведен со 2 деца. нема ли таа жена право да оди на работа, да се еманципира, да си заработува, да излезе на кафе, да прошета, да се дотера и сама да си најде некој?Ако од некои причини и пропаднал првиот брак не мора домашните со стројници веднаш да ја дадат на некој дедо, колку да не им е дома на терет. Жално.
Од верски причини ја тепа ако не е невина или ја враќа. Ја мачи да раѓа додека е репродуктивно способна. И смее ли една муслиманка да ги дели луѓето на луѓе и нелуѓе, без разлика на вера па да се омажи на пример за христијанин? Не, никако затоа што знае што ја чека. Што е со договорените бракови? Така баба ми ја мажеле па се противела, а денес уште има муслимани кои тоа го практикуваат. И нема да каже муслиманот дека заради религијата ја тепа жената, имате доволно изговори. Жена што е машина за деца не е почитувана жена, а кај муслимани посебно албански семејства 90% се такви.
Не дека ја тепа заради религијата туку ја тепа пошто така е воспитан според некој ставови на религијата