Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мене матичната ми рче да одам во 35 недела за да направиме брис за стрептокока и тој е последен ;)

2. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Мене докторот кој ме пораѓаше ми бараше во 33н да ги направам, за ако не дај Боже има нешто да се реагира на време. Јас правев 3 бриса

3. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    И мене матичниот гин.ми кажа во 35 недела последните брисеви и тоа истите сто ги правев во 12 недела.

4. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.195
    Допаѓања:
    259.707

Приска е тест кој дава резултати на база на статистика и никогаш не е 100% сигурен.
    Ако пишува низок ризик не би требало да има проблем, а што е тоа второто не знам но би требало на Гак да знаат сепак они ги прават тестовите.
    Ако има некој ризик ќе ти советуваат да направиш амниоцинтеза, тогаш ќе бидеш сигурна.

5. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Jas navistina neznam sto da mislam, prasav poveke doktori vo GAK nekoi rekoa deka nema potreba za panika nekoj rekoa da go povtoram testot, nikoj ne mi kaza da napravam amniocinteza, a go pravel nekoj toa od vas? kako potocno se pravi toa ispituvanje?

6. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Кај кој доктор од систина одиш?Оди кај Павле Димчев, тој е најдобар за аномалии на плод.Морам да ти кажам дека братучетка ми вака ја извадија од памет со приската, правеше амниоцинтеза и се испадна ок.Бебето, сега дете од 2 годинки е супер.
    Приската знае да даде резултати кои не се точни.Амниоцинтеза е процес со кој вадат со игла плодова вода и е 100% точен.Но незнам дали имаш потреба од тоа.

7. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Vo nedela zakazav bas kaj toj Pavle Dimcev, mi kazaa deka e dobar za ovie raboti, a i jas sum slusnala deka ova ne e prv pat sto se slucuva i so toa se tesam a i tie rezultati varirale, mnogu sum pod stres bidejki mi e prvo dete i ne sme imale nikoj vo semejstvoto geneteski problemi sum slusnala deka obicno postoi rizik dokolku ete imalo nekoj takov problem vo semejstvoto ili dokolku bremenosta posle 35tata godina

8. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Супер чим си закажала кај него.Што ќе ти каже тој, прави го.Докторот е прва лига и ќе се воодушевиш од него.Мислам дека и приската многу многу не ја признава.Ако нешто не е ок одма ќе ти каже.
    На другарка ми од прва секунда кога ја видел на ехо, одма и рекол, плодот не е добар, амниоцинтеза па да видиме. И не дај боже така испадна како што кажа тој.
    Јас одам паралелно и кај него и стварно сум воодушевена и од однос и од стручност.
    Млада си, немаш генетски предиспозиции, така да не се секирај.Мислам дека се ќе биде ок.Пиши како си поминала кај Павле.Поздрав и со среќа.

9. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Daj boze se da e vo red, ovaa priskava kakov stres mi priredi alal da i e :worried:, Fala ti Danielka za ubavite zborovi pa ke vidime sto ke kaze jas sum pozitivna sekogas samo malku poveke uplasena, pozdrav i se najdobro

10. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Да се пофалам, денес прв пат ми измерија притисок и се качив на вага :lol: сосе алишта сум 3 кила потешка. Следно е 4Д од 1-7 Јануари 2013.Се утепав од вртење во ГАК ама исклучен им е телефонот. Свекрва ми се јави кај пријатели и рекоа дека не им функционира ни еден телефон во време на штрајк :( Ќе биде изгледа, Систина хир ај кам :)

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    Ана како може на клиника да незнаат да ти кажат што точно значи тоа испитување кога тие го прават :wasntme: Срамота! Се сложувам со повеќето феминки што те советуваа дека штом другите параметри се ок дека и бебето е ок! Јас кога правев приска мојот доктор ми рече дека за даунов синдром најважна била вредноста на нухалниот набор а останатото е некоја пресметка по формула. Повтори си го испитувањето за да си бидеш на раат :)

12. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    оваа приска горе доле на сите ни приреди стрес ,ама по мое се зависи и матичниот како ке ти објасни,мене тој самиот ме испаничи ,па после се распрашав на форумов и искрено многу ми олесна, а и на клиника се значи крај :^) на другарка ми и кажаа дека вредностите на нт и се над 2 !!! не знаеше како се вика од паника па уште и рекле и киретажа , за срека отиде на второ на трето мислење нормално на друго место и и кажаа дека се е во ред :) плати 3800ден во авицена за анализа , ај сто ги даде парите ама непотребно што и приредија стрес!!! затоа само позитивно :* поздрав

13. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    Девојки треба да одам на трансфузиологија за димерите. Била некоја од вас да ми објасни што како? а сега со штрајков како ќе биде,којзнае :worried: Немам никакви проблеми со бременоста,само така рутински треба да го направам ова испитување.

14. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Труднички муабети

Deneska bevme na skrining,gi vidovme site organi,glavceto,racinjata,nozinjata...se osven polot,maloto ne sakase da se pokaze(sramezlivko bebence :) ).Sega sme 21nedela i 6 dena i teski sme 419 g. :$

На lale24 и Forko им се допаѓа ова.
  15. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Труднички муабети

и моето се крие. Едвај чекам скрининг во 21ва недела да го видам подетално. И едвај чекам да дојде Мај :D

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Труднички муабети

и јас едвај цекам да дојде мај ;) а до тогаш ке частиш мантии и зелка :lol:

17. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Труднички муабети

Може!
    Не знам што ќе ме стрефи со хормониве до Мај, ама некако ич не ми е страв да се породам. Само мислам колку ќе го гњавам и бакнувам буце :inlove:

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Roze i Pepita, da vi kazam deka bev vo Sistina kaj Dr. Dimcev i covekot koga go vide rezultatot od priskata pocna da se smee i vika ova treba sega da odi vo kanta, ne si ni prva ni posledna sto idi kaj mene celata pod stresovi, radi tie sto ne znaat od GAK ubavo da objasnat mi objasnuvase pola saat sto ustvari mene mi bilo pokaceno toa bil nekoj hormon sto variral celo vreme, a za da sum imala simptom na daunov sindrom toj trebalo da bide mnooogu nizok a ne visok kako sto mene mi bil me sedna na eho sii go vidov bebuleto i se e perfekno kako sto treba, mi se cini 50 kg polesna bev vo toj moment, isto se zacudi zasto sum gi pravela tie rezultati za hemostaza i d- dimeri vika nemalo potreba i mi zakaza da pojdam duri po 6 nedeli, moze e poskapo vo sistina ali za takov odnos kon pacient navistina vredi da se dadat parite, do sega poveke dadov za nekoj ispituvanja nepotrebni otkolku za samiot pregled.

На BabyStyle, danielka0507, roza102 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    478
    МеУ, кои три бриса ги правеше ти?

20. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    :hug: можам да замислам колку ти е сега полесно :) ама навистина се чудам од лекарите во ГАК,да не знаат да ти објаснат! И јас треба да ги правам димерите ама поради штрајкувањево ми одложија. искрено несакам да ги правам, па се е во ред со бебето на ехо,добро напредува и јас сум добра. на кое друго место може да се испитаат? во градска може? а за ова дека на приватно е поскапо ама се исплаќа сосема си во право. знае некој колку би чинело ова испитување на приватно? (хемостаза и димери)