Здраво девојки дали правевте скрининг на срце кај нас е се во ред но докторката ми рече дека е добро да се направи
Jas ne sum pravela na vtoriot skrinikg mi rekoa deka e se vo red i isto deka e dobro da se napravi no jas ne go pravev
Здраво девојки, бремена сум 17н 4дена...сестрата кај матичната докторка ми спомна за испитување некое во 20 недела за аномалии и 4Д но немало место во Чаир и ГАК па ќе чекаме ако најдеме термин. Прашањето ми е што конкретно се испитува и дали може со приоритетен упат или треба негде на приватно и колку би коштало???
Тој е многу битен скрининг, се гледаат детално сите органи, протоци, развој.. можеш со приоритетен, само многу ќе чекаш. На приватно е многу скап овој скрининг 5000-6000 во Ремедика / Систина
Од 20 до 24 недела се прави втор скрининг. На кој што се гледаат детално органите на бебето и се воочуваат вродени аномалии. Земи си приоритерен упат и чекај си за преглед на гак или чаир.
Zdravo mamicki Bremena sum 28ned vcera ispituvav d dimeri i mi se 2017 maticnata rece dobri se ama na mene mi se cini toa e mnogu? Vasi iskustva
Здраво девојки 31+6 недела сум, кои испитувања до крајот на бременоста треба да се направат освен брисевите матичната ми рече за нив во 35 недела
Ако немаш испитано крвна група тоа единствено, ако грешам нека ме поправи некој. Исто сме и јас сум денес 31+6
Здраво девојки, дали првиот скрининг во 12та недела мора да се прави во државна? Матичната ми закажа само кај неа, она ќе го прави не ми спомна ништо. Читам дека некои жени сами си бараат термини. Ваши искуства?
Јас не сум го правела во државна само кај матичниот ако има таков сетрификат за скрининзи можеш слобоно само кај неа да го правиш и пред се ако имаш доверба во докторката
Ти препорачувам некој постручен од матичен гинеколог да ти го направи. Оди со упат на гак или во чаир. Матичната ќе ти го наплати скринингот?
Јас ве исчитав неколку страни наназад и сватив дека мене матичниот се приватно ми наплатил, а ни фискална ми даде ни ништо.. 1600 платив ПАП денес, не правеле на државно, брисеви да однесам државно паднат системот не ми покажа дека имам здравство приватно 2600ги платив. И приска ми рече треба да платам приватно околу 4000ден ама да почекам до петок ако им се оправи системот бидејќи било бесплатно, ако не и тоа треба да го платам..
Во превод матичниот те шури или смени го или речи му да видиш дали ќе се смени нешто.Која безобразност ццц
И мене чудно ми падна знам дека за трудници е бесплатно ама ај викам.. плус и прегледи ми наплаќа секогаш.
Прегледи ехо сите наплаќаат а не треба ама ај.А за ова е претерано нит пап ми наплатил,ни брисеви ништо такво,само ехо.Реагирај си зошто да даваш пари за кај матичен гинеколог