Мене па матичната ми кажа дека немам никакви индикации за овие тестирања ама јас по секако испитав скриен шеќер. И само си го разорав желудникот, сеуште неможам да се опоравам две недели поминаа. А другите ги немам направено.
За скриен шеќер и тука прават, од 25-28 недела. Баш вчера правев, мислам дека се супер резултатите. А, за хемостаза и д-димери баш прашав на последниов преглед кај матичната, ми вика, аа не, тоа не правиме, тие вредности се изместени во бременост. Јас знам дека се изместени, ама пак и за во бременост си има одредени референтни вредности. Баш прашав и во една балканска група, сите исто ми вратија, освен ако немало индикации, не проверувале ништо од тоа. Така си функционираат, најверојатно.
Исто и јас кога прашав тука исти одговор добив, дека во бременост се изместени и не се ни испитуваат. Додека во Мк со првото секој месец проверував дека имав скратени времиња. Среќа што си примам клексани. Кажи ми за скриениот шеќер исто со 3 боцкања е? И седење 2-3 часа?
Првото влегување ме боцнаа веднаш од прст и од вена. Веднаш ми дадоа течност да испијам (шеќер и вода). Второ влегување после еден час, само од вена. Трето влегување два часа после прво влегување, исто само од вена. Сѐ на сѐ околу 2-2 ипол часа бев таму.
Здраво девојки, 21+5 сум, вчера испитував крвна слика и леукцитите ми се 19, минатиот пат ми беа 15, докторката ми рече нормално е во бременост да се покачат,но сега 19 и некако сум уплашена. И ги пратив на докторката од ГАК кај која што одам па чекам одговор. Дали некоја од вас имала вакво искуство? Да напоменам немам настинка, не ме боли заб, правев брисеви и уринокултуеа, негативни беа.
Во првата бременост едно време во 24 ми беа.Секаде каде што бев велеа нормално било...поминав без антибиотик...некаде од кај 7 ми месец ми беа толку...
Ми даде панцеф да пијам докторката па се надевам дека ќе се регулира. Вика нормално е малце да се покачени ама 19 е веќе високо.
Дали некој се соочил со Ентерокок во уринокултура? Јас сум 6гн+4дена, не можам да ја добијам матичната за дали да почнам антибиотик?
Не сум се соочила со бактеријава, но мислам дека нема да ти даде антибиотик додека не влезеш во втор триместар, а тоа е веќе 12 недела. Консултирај се со неа ама повеќе течности, можеш да земеш брусница сува да ја вариш и правиш чај .. со лесно нека е
Јас ја имав вагинално во 4та или 5та недела пиев антибиотик Амоксицилин мислам 5-6 дена и ставав вагиналети Полигинакс 6 дена за да не се развие кандида. За два месеци повторно се појави, но тогаш и вагинално и во уринокултура. Ми препишаа повторно Амоксицилин овој пат 8 дена и 6 дена вагиналети Полигинакс. Да не се урочам сега сум океј.... Редовно одмивај се со камилица, после секое одење во тоалет обавезно миење бидејќи истата се пренесува од анусот, самата бактерија ја имаме во цревата. Имаш брусница замрзната онлајн да си ја порачаш(чист плод од брусница без шеќери и без други додатоци кои ги има по чаевите), вари си секој ден по една чаша и пиј колку можеш повеќе вода. Доколку пиеш антибиотик обавезно јогурт редовно, пробиотици(пример Лактогин) и не се секирај ќе си се среди
Здраво девојки. Имам упат за испитување на ТОРЧ, гласи на институт за јавно здравје. Каде точно се прави ова испитување ако правела некоја да не лутам на клиника. Фала
Заден влез одма десно пред рампата. Може ти е познато како микробиологија, каде што се носи мокрача за уринокултура.
A da fala ti sum nosela vo mikrobiologija brisevi, ne znaev deka stanuva zbor za istoto. Fala ushte ednash.
Ispituvanjeto sto se pravi od 11 do 14 nedela za nedaj boze daunov sindrom ili slicno kolku pari e nekoja sto e bila skoro nekoj mi vikat maticnio naplakjal po 2 I kusur a vo sk vo drzavna bila minimalana suma pa me intersira dali e tocno
Приска? Или нифти? Нифти нема на државно само приватно и нема испод 500 евра. А приска е бесплатно на државно за секоја трудница.